Toyota Avensis: trekhaak

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: d4d

Vorige week heeft er een personenauto mij geraakt op de snelweg met uitvoegen.terwijl ik afremde reed deze auto achter tegen mij aan.
Bij mijn auto is alleen de plaat schuin, waar de trekhaakgegevens op staan, en de bumper licht bekrast, terwijl haar auto ( kleine Daihatsu) de afdruk in haar bumper had staan van mijn trekhaak.
Een schadeherstelbedrijf kan mij niet zeggen of de trekhaak vervangen moet worden .
De auto is absoluut niet krom melden ze,en alles staat perfect, zowel klepdeksel als achterdeuren.
De garage zegt mij dat een trekhaak haarscheurtjes kan vertonen, wat kan betekenen tot breken.
is er iemnad die mij daar iets meer over kan zeggen, of ik deze kan laten testen of vervangen.
Zomers rij ik met 5 personen in de auto, met daarachter een Hobby caravan van 1000 kg leeg.

alvast bedankt voor de reactie

Han3930

Geplaatst door Han3930 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Michiel7811 (0), 16 jaar geleden

[quote=Han3930]De garage zegt mij dat een trekhaak haarscheurtjes kan vertonen, wat kan betekenen tot breken.[/quote]
Ik weet natuurlijk niet hoe hard de klap geweest is.
Wat is wel weet is dat de haak bestand is tegen vele jaren schokken en stoten met een zwaar object als een aanhanger/caravan. En aangezien een haak nogal wat te lijden heeft (kleine botsinkjes tegen muurtjes, roest etc zijn hebben die dingen een behoorlijke marge.
Een daihatsu (670 kg dacht ik) met een dunplastic voorbumpertje en plaatstaal eronder zo dik als een soepblik kan daar weinig schade op aanrichten lijkt mij zo.
Je moet verder niet vergeten dat de garage een veilige positie inneemt. Zij kunnen bovenstaande ook wel bedenken maar willen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele problemen in de toekomst, daarnaast weten zij natuurlijk niet of er niet eerder sprake is geweest van een ernstig(er) ongeval met bijvoorbeeld een muurtje.

Ik zou eventueel de bevestigingsbouten van de haak controleren maar dit heeft de garage ongetwijfeld gedaan.

Mocht je absoluut de wens hebben om volledige zekerheid te hebben kun je natuurlijk een nieuwe haak aanschaffen. Je kunt zelfs de huidige haak nog onderzoeken op eventuele haarscheurtjes d.m.v. een penetrant onderzoek. Bedrijven die laswerkzaamheden uitvoeren kunnen dit. Het houdt in dat de haak goed schoon gemaakt wordt en vervolgens bespoten wordt met penetrantvloeistof, deze vloeistof trekt in de eventuele scheuren, na enkele minuten overtollige vloeistof wegvegen met oplosmiddel en contrastpoeder aanbrengen. Deze zuigt de vloeistof uit de scheuren zodat deze zichtbaar worden.

Nogmaals, ik zou rustig verder rijden!

Groet,

Michiel

Han3930 (0), 16 jaar geleden

Hoi Michel,

Dank je voor je reactie.
Je beschrijft het exact, zoals de garage reageert, ze nemen een veilige positie in en willen niet aansprakelijk gesteld worden.
Neemt niet weg dat het mij wel aan het denken zet.
Er hangt 2 x per jaar een zware caravan achter ( 1000 kg ) leeg, en zit ik wel met mijn vrouw en drie kinderen in de auto.
Ik ben er dus nog niet uit wat te doen.


groeten

Han

Peter Schouten (0), 16 jaar geleden

Michel zit met zijn reactie waarschijnlijk een eind in de goede richting. 'n Trekhaak kan best wel wat hebben. Maar als het scheelt in je gemoedsrust dan is het misschien beter om het toch even goed na te laten kijken. Niets is zo vervelend als rijden met een auto waaraan je twijfelt.

mvrgr
Peter

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.