Trabant 601 1972: Trabant 601 - vraag over de vrijloop inrichting

Bouwjaar: 1972

Als de auto koud is, wil hij niet in de vierde versnelling, dat wil zeggen, zo gauw de hendel in z'n vier staat, loopt de motor stationair. Dit duurt wel een kilometer of vijf en al die tijd gaat hij niet zo hard (want in z'n drie).

Wat ik wil weten is of dit normaal is, of dat de bak op instorten staat.

huge

Geplaatst door huge , lid sinds 18 jaar geleden

5 Reacties

jean-pol, 16 jaar geleden

Beste Huge , zelf bezit ik ook een trabantje, en heb hier al veel zzelf aan gesleuteld , ik denk dat uw probleem zit onder de motorkap , laat een vriend schakelen terwijl de auto stilstaat , met koppeling ingedrukt natuurlijk . en zo in alle versnellingen .
Je zult zien dat als je de schakelstang volgt naar onder , naar de boite , er onderweg een rubberen ring tussenzit , deze kan versleten zijn , maar er kan ook iets veranderd zijn inde stand van de vierde versnelling , naar boven of naar onder bijregelen , het kan allemaal met dit autotje , met de hand kan je hem in vier helpen en zo ontdekken waar de fout precies zit , als dit niet helpt , kun je de koppeling ook nog wat bijregelen , het kan zijn dat hij juist niet in vierde wil , maar 99 procent kans ligt het aan de nok , omdat de andere versnellingen wel gaan . Veel succes

dupl-u-10273-5dd147ce70ece+phuubje, 16 jaar geleden

Als het niet lukt kun je mailen naar mvok@planet.nl . Hij kan je zeker helpen!

huge, 16 jaar geleden

dank voor jullie antwoord! Gek genoeg doet het probleem zich (bijna) niet meer voor, zonder dat ik er iets aan heb gedaan... De auto had ongeveer twee maanden in de stalling gestaan, terwijl hij vóór de stalling dit probleem niet had.
Hoe dan ook, volgens de "Vraagbaak" moet ik twee maal per jaar de versnellingsbakolie verversen. Dat ga ik volgende week maar 'ns doen.
Nogmaals dank!

Huge

arie trabant, 16 jaar geleden

Hallo Huge
Waarschijnlijk zit het probleem in de vrijloop van de versnbak hierdoor heb je geen krachtoverdracht in de 4e versn
dit is misschien te verhelpen met een olie verversing ikzelf gebruik sae 70/80 versnbakolie als het probleem blijft zul je de rollen van de vrijloop moeten vervangen.
succes

fury PRO, 13 jaar geleden

ik zelf heb wel eens een flinke scheut petroleum in de bak gedaan bij de olie, zodat alles eens goed spoelde. Direkt werkte de vrijloop weer prima. Ik zou wel daarna snel de olie verversen. Ik heb dit zelf toen niet gedaan omdat ik al afgesproken had bij de club destijds om er een andere bak onder te hangen. Bakje later nog wel eens uit mekaar gegooit en was wel wat gaar. Maar de vrijloop heeft tot de wissel (enkele honderden km's later) prima gewerkt. Dus ik denk dat ie met een oliewissel na het schoonspoelen nog wel een tijd had kunnen rijden. De vrijloop toch zeker.

ik neem aan dat het probleem al lang op gelost is..maar wie weet dat iemand anders met dit probleem er nog eens wat aan heeft. Greetz!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Trabant 601 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.