Volkswagen Transporter: airco werkt niet, alles lijkt goed...

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.5 tdi

Hallo,

sinds een tijd werkt mijn airco niet meer.
Aircopomp functioneert goed, druk is getest en ok bevonden (door garage) en uitlezen gaf ook geen foutmelding.
Men denkt dat het een druksensor is, maar dit kon volgens de monteur niet getest worden en hij had dus nog enkele uren nodig om de daadwerkelijke fout te vinden.
Hij merkte op dat de pomp geen signaal krijgt om aan te slaan (en dit dus ook niet doet), daaruit vermoed hij een druksensor.
Iemand enig idee wat het zou kunnen zijn / wat vaak voorkomt bij vw?
Ik heb geen idee waar de druksensor zit (en of er meer dan 1 is) en of hoe ik zelf na kan gaan waar de fout zit.

Mocht iemand een idee hebben, ik hoor het graag. Ik wil het graag zelf maken mits dit mogelijk is.

Met vriendelijke groet,





[b]Mededeling: PROBLEMCAR.NL vraagt iedereen die een probleem heeft voorgelegd op het forum ook de oplossing hier weer te vermelden. Degene die helpt om een probleem op te lossen hoort graag hoe het is afgelopen!!! Bij het uitblijven / veelvuldig verzuimen van enig feedback bestaat de mogelijkheid dat u een nieuwe vraag retour krijgt.... Zie ook onze mededeling in uw mailbox[/b]

johantje22

Geplaatst door johantje22 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

TheoStek (0) PRO, 10 jaar geleden

Hoe kan de airco compressor goed functioneren, terwijl de airco niet werkt? De druk zegt totaal niets als de compressor niet werkt.
De druksensor ofwel pressostaat heeft daar niets mee van doen en is er maar 1 en dat is de pressostaat die de condensor ventilator(en) aanstuurt, een lage druk pressostaat heeft jouw Transporter niet omdat de compressor niet uitgeschakeld kan worden, die draait altijd mee zodra de motor loopt.

De garage had de compressor moeten testen, en niet na de druk moeten kijken als de compressor geen signaal krijgt.

Het probleem kan liggen bij een vast gelopen compressor ofwel dat het extern regelventiel defect is.
Dat had bij een controle test van de compressor opgemerkt kunnen worden.

johantje22 (0), 10 jaar geleden

Beste Theo Stek,

bedankt voor je antwoord.
Dat de pomp altijd meedraaid was mij ook al opgevallen. Ik vond dit aanvankelijk vreemd, maar het is dus normaal. (is dat "probleem" ook alvast uit de wereld).
Ik heb zelf nog niet gekeken, ik heb puur de informatie van de garage hier door gespeeld.
Ik zou dus al kunnen kijken of de pomp (compressor) meedraaid wanneer de motor draait, in dat geval mag ik concluderen dat deze niet vast zit?

Kan ik zelf dit regelventiel controleren? en waar zit die?

De garage had gister geen tijd (het was een apk en ik had gevraagd of ze even konden kijken naar mijn airco. Hij had een uurtje gekeken en daar trok hij dus bovenstaande conclusies uit. Hij vertelde dat hij nog ongveer 1 tot 1,5 uur nodig had om het verder uit te zoeken.)
Vandaar dat ik alvast zelf even wilde kijken of ik het wellicht zelf op kon lossen of in ieder geval het zoekgebied kan verkleinen.

Ik hoor het graag, bedankt zover alvast,

TheoStek (0) PRO, 10 jaar geleden

Johan, dat zijn de nieuwe generatie compressors..deze draaien altijd mee zomer/winter, dag in dag uit ook al staat de airco uit!

Als het boutje in het midden van de koppeling niet mee draait van de compressor, is de koppeling gebroken door een vast gelopen compressor.
Het regelventiel kun je niet zelf controleren, dat werkt via een pwm signaal, kan wel getest worden met speciale testkast.

johantje22 (0), 10 jaar geleden

ik heb hem naar de garage gebracht en daar bleek de druksensor stuk te zijn (volgens hem zaten er 2 op, 1 daarvan was stuk).
Deze had men vervangen en daarna bleek de compressor zelf ook nog stuk te zijn, breekpen was gebroken.
Deze ook nog vervangen en nu (inmiddels 3 weken verder en terug van vakantie) doet de airco het nog steeds!

Probleem opgelost, helaas lag het buiten mijn bereik om dit zelf op te lossen.

In ieder geval bedankt voor de reacties.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.