Volkswagen Golf IV: Airco werkt niet meer

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 96kW TDI

Hallo allemaal,

Ik ben sinds begin dit jaar in het bezit van een golf IV tdi station met climatronic. Kilometerstand 250.000. Nu heb ik het volgende probleem:

De airco werkt (ineens) niet meer, er komt geen koude lucht meer uit. Ik ben naar een specialist gegaan en hij heeft bepaalde drukken gemeten. Airco uit (Econ) gaf op beide meters zo'n 7 bar. Dit is hoge en lage druksysteem begreep ik?? Hieraan kon hij zien dat er wel wat gevuld zou kunnen worden maar de airco zou het nog wel moeten doen. Airco aan (Auto) 1 meter ging naar ongeveer 10 bar en de andere naar 4,5 bar. Deze zou naar de 2 bar moeten gaan begreep ik. Zijn conclusie: compressor kapot en/of een bepaald ventiel. Deze zouden dus vervangen moeten worden.

Ik had de climatronic uitgelezen d.m.v. 2 knoppen tegelijk indrukken. Hieruit volgende de foutcode 4FA. Dit heeft (als ik het goed heb) met een bepaalde klep te maken welke de lucht verdeeld over de roosters in het interieur. Dit heeft voor zover ik weet niks te maken met het niet werken van de airco. De specialist zei dit ook. Als de airco uit is draait de compressor en de kleine fan niet. Als de airco aan wordt gezet gaat de compressor direct draaien en de kleine fan ook. De grote fan draait niet, deze is lijkt mij ook alleen voor de motor koeling. Dit lijkt allemaal dus ok. Als de motor uit is en ik trek zekering 16 (dacht 16) eruit gaat de kleine fan ineens draaien, ook als de auto van het contact af is, klopt dit wel?

Nu vraag ik mij af, kan men hieraan gelijk zeggen dat de compressor kapot is? Of zou het alleen dat ventiel kunnen zijn... En zijn er nog een paar checks welke ikzelf kan uitvoeren om te bepalen of de compressor nog goed is?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
Johan

Johan Matter

Geplaatst door Johan Matter (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Golf? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

TheoStek (0) PRO, 11 jaar geleden

[quote]Nu vraag ik mij af, kan men hieraan gelijk zeggen dat de compressor kapot is? Of zou het alleen dat ventiel kunnen zijn...[/quote]
Dat is moeilijk te zeggen.
Uit de vermelde gegevens, concludeer ik dat het expansieventiel defect is (blijft openstaan) gezien de 4,5 bar lagedruk wat stijgt als de airco aanstaat.
Hierdoor zal het koudemiddel niet geheel verdampen en zuigt de compressor vloeibaar koudemiddel aan en raakt beschadigd is een kwestie van tijd.
Ik vrees ervoor dat ook de compressor beschadigd is! je kunt ervoor kiezen om het expansieventiel eerst laten te vervangen en dan zal moeten uitwijzen of de compressor nog 100% functioneel is.

Johan Matter (0), 11 jaar geleden

Hallo Theo,

Bedankt voor je reactie. Het zou dus best kunnen dat de compressor ook beschadigd is. Ik heb sinds de airco niet meer werkt deze wel direct op Econ gezet dus airco uit. Misschien heb ik geluk. Tja, misschien dus eerst het expansieventiel laten vervangen. Nadeel is dan wel dat als blijkt dat de compressor kapot is het systeem weer leeg moet. Kan het vloeistof wel hergebruikt worden?

Johan

TheoStek (0) PRO, 11 jaar geleden

Koudemiddel kan gewoon hergebruikt worden, nadat het is terug gewonnen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.