Volkswagen Polo: [Error] op dashboard, snelheidsmeter uit en dagteller slaat op h

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4

Vanochtend toen ik mijn auto startte kreeg ik een melding op mijn service display met de niet al te informatieve code "Error", ook ging mijn "benzine op" waarschuwings lampje branden (terwijl de tank nog zeker half vol zit). Tijdens het rijden merkte ik ook (vrij laat pas...) op dat de snelheidsmeter niks doet, en de dagteller veel te snel op loopt, binnen 1 kilometer had ik volgens de dagteller zo'n 30 kilometer gereden.
Bij de (SEAT) garage hebben ze de boordcomputer uitgelezen, en kwamen ze niet verder dan een dat de regelunit geblokkeerd was (sorry weet niet 100% zeker meer of ze regelunit zeiden of iets anders, maar in ieder geval geblokeerd), en dat het instrumenten paneel dan waarschijnlijk door de VW dealer vervangen en ingeregeld moest worden.
Toen ik echter weg reed bij de garage deed alles het weer normaal! Volgens de garage mogelijk doordat ze de foutcode ge-reset hadden.
Vanavond echter kwam de fout weer op mijn display, eerst zonder verdere symptomen, maar toen ik een paar uur later weer met de auto weg moest, waren alle genoemde problemen weer aanwezig.

Misschien nuttig om te weten is dat de garage vorige week mijn distributie riem heeft vervangen (en wat zekeringen en lampjes), dus de motor is in ieder geval redelijk uit elkaar geweest.

Ik kan als software programmeur maar moelijk geloven/accepteren dat er daadwerkelijk iets echt hardware matig kapot is (mede door mijn slechte ervaring met de "alles direct vervangen door nieuw" mentaliteit van de VW dealer waar ik liep). Kan iemand mij meer informatie en/of iedeeen geven over de spontane oorzaak van dit probleem? Ik zal morgen in ieder geval kijken of er nog meer niet goed werkt, maar ben gewoon te onervaren wat betreft auto techniek, dus where to start...

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Captain Caveman

Geplaatst door Captain Caveman , lid sinds 11 jaar geleden

7 Reacties

Captain Caveman, 11 jaar geleden

Update:
Vanochtend toen ik naar mijn werk reed nog eens goed gekeken, en het blijkt dat de snelheidsmeter het wel doet, alleen heel "zachtjes" zeg maar. Dus als ik ongeveer 50Km/h rij geeft hij 2Km/h aan, als ik ~80Km/h rij staat de wijzer net onder de 10Km/h. Benzine lampje brand nog steeds, benzine wijzer staat echt op 0, en de dagteller geeft 1100Km aan op de rit van 15Km.

ricky PRO, 11 jaar geleden

Belangrijk om te weten is welke storing(en) er precies in staan in het gehele systeem,vraag eens de uitdraai of opnieuw laten uitlezen.
Kan ook simpelweg een massapunt zijn die los ligt.

Captain Caveman, 11 jaar geleden

Lekker hoor, ga ik vanochtend tanken (gewoon voor de zekerheid, is toch lastig als je niet kan zien hoeveel er nog in de tank zit), rij ik weg bij het benzine station, probleem weg! Alle symptomen zijn gewoon spontaan weer verdwenen... Moet IMO haast wel een kabeltje los achtig iets zijn, ik zal van het weekend eens een dappere blik onder de motorkap en onder het dashboard wagen. Maar zonder error heeft het denk ik weinig zin om het uit te laten lezen, afwachten maar denk ik zo...

ricky PRO, 11 jaar geleden

Als er een storing ontstaat dan wordt deze opgeslagen in het geheugen,dus uitlezen heeft zeker wel zin.

Captain Caveman, 11 jaar geleden

Vanochtend even een printje laten maken bij de garage:

[quote]17 - Instrumentenpaneel 6Q0920820
Code 65535 000
Regelapparaat defect[/quote]
Zijn er zaken die ik hier zelf aan kan controleren/proberen of moet ik echt maar gewoon een VW garage opzoeken? Wat ik het meest vreemd blijf vinden is dat de storing zich niet altijd voor doet, het lijkt er zelfs op dat het alleen 's ochtends gebeurt, als ik 's middags van mijn werk naar huis rijdt heb ik (tot nu toe) nooit problemen. Ook vreemd blijft dat de symptomen variëren, van enkel de code tonen en verder alles goed werken, tot alle symptomen tegelijk.

Iemand enig idee?

UNIVERSEEL11698 PRO, 11 jaar geleden

Je kan eens proberen om de accuklem los te nemen, met vreemde storingen wil dat soms wel eens helpen.
Ook zeker weten dat de accu goed is! (te grote spanningsdip bij starten)

Code 65535 is vaak wel een defect regelapp.
Maar ik heb ook wel eens gehad dat deze code na het wissen nooit meer terug kwam.
Dit was een motorregelapp. en er waren toen verder geen klachten.


"het lijkt er zelfs op dat het alleen 's ochtends gebeurt"
Het laatste instrumentenpaneel wat ik vervangen heb, deed ook alleen bij lagere temperatuur vreemd.
En de storingen varieerden ook.

Oiram

levinio, 4 maanden geleden

Bij polo model 2011 komt dit ook vaker voor. Ik kan het oplossen. (contacteer: smit788@outlook.com )

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Polo of stel zelf een nieuwe vraag.