Volkswagen Touareg: Kardanas

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 3.6 v6

Goedemorgen,

Mijn Touareg uit 2006 maakt soms een raar geluid. Afgaande op dit forum zou het heel goed de cardanas kunnen zijn of de lagers van deze as. Mijn garage kan er echter niet zoveel mee omdat het geluid er niet altijd is.
Ik heb nog 10 maanden garantie dus op zich geen haast maar ik wil wel dat het probleem wordt opgelost.

Dus een aantal vragen:

1. Hoe kan je concluderen dat de lager van de cardanas kapot is. Is hier een test voor moet de as worden gedemonteerd??

2. Ik heb een filmpje waarop het geluid heel duidelijk te horen is. Miss dat een van de profs (Benny/Ricky) bij het beluisteren zegt, ja dit is duidelijk de lager van de cardanas. Zo kan ik mijn garage miss overtuigen om de as te vervangen.

3. Ik lees dat je niet de hele as hoeft te vervangen bij een kapotte lager, http://www.geartech-versnellingsbak-rev … aanbieding. Is dit wel een betrouwbare oplossing??


Bvd Tim

[yt]www.youtu.be/QJ80-mvbPJc[/yt]

jansentim

Geplaatst door jansentim , lid sinds 8 jaar geleden

25 Reacties

ricky PRO, 8 jaar geleden

Als ik dit hoor dan denk ik niet aan het lager van de cardanas, maar meer aan een lager in of de versnellingsbak of een lager in de eindaandrijving (differentieel).
Je moet hem op de brug zetten in z'n D en esp/asr e.d uit zetten en dan iemand anders gas geven en dan horen waar die gier vandaan komt.

jansentim, 8 jaar geleden

Ricky,

Bedankt voor je reactie. Probleem is een beetje dat het geluid er na 20 minuten pas inkomt en ook niet constant is, gisteren nog bij het inhalen van 2 auto's even het gaspedaal flink ingetrapt en dus wat de piep er weer even.

Kan de lager in de versnellingsbak/differentieel wel makkelijk vervangen worden in tegenstelling tot de lager in de cardanas?
Garage is een beetje huiverig om dure raparatie te doen zonder dat ze zeker weten dat het het probleem oplost.

jansentim, 8 jaar geleden

Kom er net achter dat de auto van een paardenslager is geweest die dus vaak een trailer gebruikte.
Misschien dat deze extra info een hulp is bij het oplossen van dit probleem. Auto gaat donderdag weer naar de garage, vanavond even de vorige eigenaar bellen.

Mvg Tim

jansentim, 8 jaar geleden

Vorige eigenaar heeft auto verkocht omdat het probleem door VW Haarlem niet opgelost kon worden.
Daar wordt ik niet blij van. Het goede nieuws is dat het geluid er alleen is als het warm is buiten, verder goed rijdt en eigenlijk verder nooit problemen heeft opgeleverd.

Dus als er mensen zijn die nog briljante ideeen hebben voor aanstaande donderdag dan hoor ik het graag!

P. Kelder PRO, 8 jaar geleden

[quote=jansentim]Vorige eigenaar heeft auto verkocht omdat het probleem door VW Haarlem niet opgelost kon worden[/quote]
Dat VW dit probleem niet op kon lossen lijkt mij sterk.., indien de eigenaar wil betalen = alles op te lossen.
De vorige eigenaar zal hebben afgehaakt vanwege het forse prijskaartje die hieraan hangt en heeft de auto om die reden vroegtijdig ingeruild.

Nu is de bal wel weer rond....

Gr. paul

jansentim, 8 jaar geleden

Ik heb de eigenaar gisteren een half uur gesproken en volgens hem konden ze het probleem niet vinden. Voorstel was om auto naar importeur te brengen. Eigenaar is toen afgehaakt en heeft en nieuwe Touareg gekocht.
Probleem is dus nu mijn probleem geworden.

P. Kelder PRO, 8 jaar geleden

Een dealer kan en mag altijd aanspraak maken op de tehnische afdeling van Pon....
Welliswaar gaat dan de kassa rinkelen, waar het schip strand = dan even de vraag.

Vaak kiest men hier dan niet voor, maar het probleem oplossen kan altijd.

Het probleem is ook niet uw probleem, er is hier sprake van garantie de garage dient dit op te lossen.
Het is fair dat u met hun meedenkt, u hoort met dit mooie weer aan het strand te zitten en niet achter een Pc en de garage moet aan het werk om u een behoorlijke auto af te leveren.

Laat hun een belletje doen indien de auto naar behoren is hersteld.

Gr. paul

Benny Vee PRO, 8 jaar geleden

Heb ook even geluisterd en 9 van de 10 keer is dit toch wel de kardanas en dan het voorste lager. Geluid is dan meestal pas hoorbaar boven de 50 km/uur.
Dan ga ik toch voor een complete nieuwe kardanas.

ricky PRO, 8 jaar geleden

Het is inderdaad altijd op te lossen, alleen nu is het de vraag waar het precies vandaan komt. Ik ga dan meestal rijden totdat ik het geluid hoor en zet hem dan snel op de brug en laat iemand anders in de lucht met de auto rijden (esp/asr uit) en dan kan je het geluid er meestal wel tussenuit halen (want je hoort altijd onbelast op de brug andere bijgeluiden die normaal zijn). Mocht dit niet zo zijn dan is het aan de ervaring van de monteur om te bepalen waar het vandaan komt. Kan soms inderdaad een zoekklus zijn maar bij vw gaan er normaliter altijd dezelfde dingen stuk (Touareg is dan wel een auto die je niet heel vaak tegenkomt) dus iemand die vaak aan een Touareg werkt zou dit kunnen weten als hij het hoort.

jos_br PRO, 8 jaar geleden

[quote=Benny Vee]Heb ook even geluisterd en 9 van de 10 keer is dit toch wel de kardanas en dan het voorste lager. Geluid is dan meestal pas hoorbaar boven de 50 km/uur.
Dan ga ik toch voor een complete nieuwe kardanas.[/quote]
Deze cardanas heeft maar een (tussen)lager, deze (in ieder geval het rubber) gaan vaker stuk. Lijkt me sterk dat hier al niet iets mee gedaan is. Voor en achter zitten alleen die rubber koppelingen en de lagers zitten dus in de bak en differentieel.

@Paul Kelder, we hebben hier echt auto´s gehad waar ook Pon de handen vanaf trok. Deze oplossing (auto inruilen en doorverkopen) komt echt vaker voor.

Jos.

jansentim, 8 jaar geleden

Wat ze precies gedaan hebben werd mij niet helemaal duidelijk in het gesprek met de vorige eigenaar. Hij zei dat ze vaak naar de remmen hadden gekeken. Feit is dat de VW dealer het in ieder geval niet kon oplossen in de 6 maanden dat ze het geprobeerd hebben. Misschien dat mijn garage even kan bellen naar de VW garage om te vragen wat eral gedaan is, als de cardanas al vervangen is kunnen ze die alvast doorstrepen

Tijdens mijn proefrit kwam het geluid ook naar voren en dat heb ik gemeld. Was volgens de verkoper een kleinigheidje en zou direct verholpen worden. Bovag garage bij mij in het dorp heeft de auto geleverd en dus ook de garantie over genomen. Ze zijn uiteraard langs geweest en de auto bekeken op de brug, wederom is toen ook niks verteld van het mankement wat niet te verhelpen was. Ik heb daar nogal wat moeite mee. De eigenaar van de garage zegt dat hij hier helaas wel vaker mee wordt geconfronteerd en soms zelf de rechter inschakeld om de verkoop ongedaan te maken.

Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. De garage gaat met deze input aan de slag donderdag en ik hoop dat ze iets vinden. Wordt vervolgd.

Benny Vee PRO, 8 jaar geleden

Ik weet niet meer hoe het precies zit maar voor zit iets van een toplager dat een gierend geluid veroorzaakt.
Heb toen in de garantie periode verschillende assen vervangen i.v.m. gierend geluid vanaf 50 km/uur.

jos_br PRO, 8 jaar geleden

Dit klopt, het lager zit midden onder de auto en bij VAG kun je deze niet los bestellen.

Jos.

jansentim, 8 jaar geleden

Heren professionals,

Ik kwam dit nog tegen. http://www.vertexauto.com/ShowItem/29381...

Dit product schijn je te kunnen gebruiken voor een Cayenne of Touareg. Iemand enige idee welke lager hiermee nu vervangen wordt?

http://www.youtube.com/watch?feature=pla...

jos_br PRO, 8 jaar geleden

Hier vervang je alleen de bevestiging (rubber waarin het lager opgesloten zit) en niet het lager zelf. Wanneer het rubber stuk is, is dit een geweldige oplossing. We hebben deze al gebruikt.

Jos.

jansentim, 8 jaar geleden

Oke blijft natuurlijk de vraag of het versleten rubber de oorzaak is van het geluid of de lager zelf.

jos_br PRO, 8 jaar geleden

Wanneer dat rubber stuk is maakt een klapperend geluid en geen gegier, hier is duidelijk wat anders aan de hand. Zoals ik al aangaf, ik kan me niet voorstellen dat in de garantieperiode de as (lager dus) al niet vervangen is.

Jos.

jansentim, 8 jaar geleden

Heren hoe is jullie engels:

Diagnosing Your VW Touareg Cardan Drive Shaft

If your SUV VW Touareg's Drive Shaft is not operating efficiently, it will let you know immediately. Drive Shaft noises are usually caused by worn center support dampener, or a faulty center support bearing. Drive shaft noises and possible causes are as follows:

1. A clunking or thumping sound, when going from acceleration to deceleration or deceleration to acceleration, may be caused by worn center support bearing dampener or diaphragm. A broken or worn center support bearing dampener will allow for the shaft to move up and down with changes in drive line torque. This movement will cause a loud clunking or thumping sound and make for a very uncomfortable ride. A broken center support bearing dampener is one of the most common failures on the Touareg drive shaft. This is the most common problem with the VW Touareg's Drive Shaft or Cardan Shaft.

2. A whining sound from the drive shaft is sometimes caused by a dry, worn center support bearing. Since this bearing makes complete revolutions, it will make a different sound than a bad center support bearing dampener. A high-pitched, more constant whine will usually come from a faulty, broken or worn center support bearing.

3. Grinding and squeaking from the drive shaft is a frequent problem caused by worn C.V. joint. The joints become dry, causing the rollers to wear. The un-lubricated, damaged rollers then produce a grinding or squeaking sound, as they operate on the scored cap and cross surfaces.

Probleem 1 is de ophanging van de cardanas, probleem twee is volgens mij een kapotte lager in de cardanas. Maar probleem 3 kom ik niet uit. Enig idee wat een CV joint is??

jansentim, 8 jaar geleden

Heren,

Sorry voor de late reactie maar mijn vrouw besloot te bevallen afgelopen maandag :)

Auto heeft vorige week 2 dagen bij de garage gestaan. De eerste dag hebben ze rond gereden en gelukkig was het geluid er de hele tijd. De twee monteurs waren na een dag van mening dat het aan de voorremmen lag, omdat het geluid telkens werd geactiveerd bij het aanraken van de remmen. En ook omdat voor het gevoel van de monteurs het geluid van voren kwam.

De tweede dag de voorremmen eraf gehaald en er zat een groef in de rem. De remblokken schuurden daar tegenaan. Na afvlakken van de remmen alles weer inelkaar gezet en weer 70 km gereden. Deze keer zonder geluid!!!

Ik heb nog weinig kunnen testen maar ik hoop dat het eruit is. Ik heb garantie tot 5-2013 dus ik kan nog uitgebreid testen.

Mvg Tim

jos_br PRO, 8 jaar geleden

Zou wel een stunt zijn dat daarom de auto in het verleden ingeruild is.

Jos.

jansentim, 8 jaar geleden

Ja dus ik wacht nog even af voordat ik heel hard ga juichen en de vorige eigenaar ga emailen. Overigens ontkende de VW garage 6 maanden naar de auto te hebben gekeken. De eigenaar
vertelde mij dat in een telefoongesprek wel dus er was de medewerking van de garage van nul.

Deze garage is universeel en krijgt heel wat niet standaard autos te zien. Zo stond er vorige een audi S8( met de klacht dat die boven de 200 een beetje naar links trok!!!) en een Buick Enclave. Ze zijn daardoor miss net even wat innovatiever als een merk garage. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Tim

jansentim, 8 jaar geleden

Alles ging goed tot de vakantie naar Duitsland 24 december.
Even de top aangetikt (220) en daarna luid bonken onder de auto. Antrieblswelle volgend de ADAC. Auto staat nog in Duitsland komt maandag terug. En een Opel Meriva is dan wel even omschakelen.
Lang leven de bovag garantie, ben benieuwd wat het geintje gaat kosten voor de garage. Echt gelukkig ben ik nog niet met de auto

Tim

    maybe of topic maar wat was er destijds kapot - klaas35, 9 maanden geleden

Beste antwoord, geplaatst door jansentim, 9 maanden geleden

Kardinaal......

jansentim, 9 maanden geleden

Cardanas. Leuk die spellingscontrole...

    die heb ik dus al gerepareerd...nieuw lager met rubber..gaat mooi bonken dan he... ben bang dat hier het probleem nu in de dif zit bij jou was het nadien allemaal opgelost ? - klaas35, 9 maanden geleden

jansentim, 9 maanden geleden

Ja dat bonkt wel aardig. Daarna was alles goed en hebben we er nog 6 jaar met plezier in gereden. Is het geluid er altijd of soms? Bij mij was het er soms en dat maakte het verdomde lastig

    nu altijd het diff word inmiddels gereviseerd toch mooi dat je er nog 6 jaar hebt mee kunnen rijden. het rijd idd super maar men moet er geen malleur mee krijgen..zou zelf altijd nog eens de v10 aan de tand willen voelen ;) - klaas35, 9 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Touareg of stel zelf een nieuwe vraag.