Volkswagen POLO: Koel ventilator werkt niet VW Polo 6n2

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: AHW, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 55

Hallo forum,

Ik heb een VW Polo uit 2000 (overgangsmodel) en mijn motor loopt warm. Inmiddels heb ik de thermostaat en temperatuur sensor vervangen. Waterpomp doet het gewoon en de radiateur is schoon.
Probleem is dat de koel ventilator niet aan slaat bij 90 graden. Nu weet ik dat je ventilator kunt testen door hem direct aan te sluiten op de accu maar ik weet niet hoe. De stekker (zie bijgevoegde foto's) van de ventilator is plat en er gaan 3 draden naartoe; bruin, rood/zwart en rood/wit. Welke draden moet ik met de accu verbinden om te controleren of de ventilator werkt?
Verder heb ik gelezen dat het ook mogelijk is om de schakelaar van de ventilator te verbinden door de contacten met een paperclip te connecten; alleen kan ik die schakelaar niet vinden.
Wie kan mij helpen?

ronald370

Geplaatst door ronald370 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Polo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jaker (0) PRO, 5 jaar geleden

De ventilator heeft twee snelheden,vandaar drie draden, Bruin is massa,rood/wit de eerste snelheid en rood /zwart de tweede .Het is mogelijk dat de zekering defect is,zit op de accu,zie afbeelding,
De schakelaar zit op de radiator aan de onderzijde,ik dacht linkerzijde.
Overigens, was het dekseltje van de thermostaat nog goed,dit gaat vaak stuk ter plaatse waar de thermostaat zich tegen afzet,dan haal je er een thermostaat uit waar het pinnetje helemaal uitgeschoven is.
In dat geval wordt de motor wel warm maar de radiator niet.

ronald370 (0), 5 jaar geleden

Dank je wel Jaker, zeer nuttig; ik heb de schakelaar op de radiateur gevonden en kortgesloten met een draad om te kijken of de ventilator aan sloeg. Helaas niet dus ik denk dat de ventilator het heeft begeven.

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Beide snelheden geprobeerd?

Koelventilator hoeft nog steeds niet defect te zijn.
Een koelventilator trekt zoveel stroom dat er een relais is gemonteerd om de ventilator te schakelen.
Zowel de relais als de voeding voor de koelventilator kunnen ook kapot zijn.

Zie: https://www.aliexpress.com/item/fast-shi...

ronald370 (0), 5 jaar geleden

Ik heb vandaag een andere ventilator gehaald en die doet het maar op 1 snelheid als ik m kortsluit; dus hij functioneert in ieder geval; kan dit aan het model liggen (komt van een skoda).

Daarnaast slaat ie niet zelfstandig aan als ik de motor warm laat worden. Kan het ook zijn dat de schakelaar/plug die in de radiateur gaat niet goed is?

Als het een relais, kun je dat doormeten?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Polo of stel zelf een nieuwe vraag.