Volkswagen GOLF: lichte hoogfrequente pieptoon bij gas geven op bepaalde snelheid

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: CMB, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 90

Op sommige momenten komt er rechtsvoor uit de motorruimte een lichte hoogfrequentie pieptoon. Geen constante piep, maar een piep die gerelateerd lijkt te zijn aan een bewegend onderdeel. De frequentie van de piep is namelijk in een bepaald ritme. Het treedt vooral op als je met een snelheid van tussen de 60 en 80 rijdt. Zodra je het gaspedaal loslaat is het weg. Houdt je het gas weer constant dan keert het na een tijdje weer terug. Het is de derde keer in een week dat ik het constateer. Het is niet gerelateerd aan de airco of ventilatie. Als die uitstaat kan het nog steeds optreden.Het is geen fluittoon en ook geen enorm harde piep. Het is subtiel maar storend genoeg aanwezig om aan te nemen dat het niet hoort. Het treedt zowel in de 4e versnelling op als in de 6e en vooral als je rustig rijdt en weinig gas geeft. Laat je het gas even los dan is het weg. Komt het weer terug dan is het weer even kort het gas loslaten en weg is het weer om vervolgens weer heel rustig terug te keren. Het is niet zo dat het keihard wordt, het overstemt net de radio (op normaal niveau). Voor zover ik het goed kan positioneren zit het dus rechtsvoor. De auto heeft 29600KM gereden. Het betreft een Golf VII 1.4 TSI 90KW 122PK comfortline

Mmijnders72

Geplaatst door Mmijnders72 (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Golf? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

ricky (0) PRO, 7 jaar geleden

Volgens mij een probleem met de slang voor de tankontluchting/koolstoffilter. Heb soortgelijke klacht 1x gehad en volgens mij oplossing die slang vervangen maar ben niet 100% zeker.
Rij ff langs de dealer zodat hun het ff kunnen opzoeken in hun online hst/tpi boek.
Als die piep toerental gerelateerd aanwezig is dan verdenk ik de waterpomp (keerring) maar dat is niet het geval zo te horen omdat met gas los het gepiep weg is.

bartbree (0), 7 jaar geleden

Hallo, heb je het probleem inmiddels kunnen oplossen? Ik zit nl met hetzelfde probleem en garages weten geen raad. Alvast bedankt

Mmijnders72 (0), 7 jaar geleden

Helaas.... ik heb hem een tijdje terug een nachtje bij de garage laten staan en de dag erop konden ze het natuurlijk niet horen. Nog een nachtje laten staan en zelf mee gereden in de hoop dat het dan te horen was en nee hoor... alle dagen hoor je het behalve als er iemand naast zit aan wie je het wil laten horen. Ik heb er nog steeds last van alhoewel het met deze koude ochtenden mee lijkt te vallen. Het geluid lijkt dan pas veel later te beginnen. Het is echter niet zo dat het weg is als de motor op temperatuur is. Een tijdje terug had ik er ook op de autobahn last van en toen had ik er toch al wat kilometers op zitten. Mijn andere klacht is dat ik vind dat de motor zodra hij een beetje warm is 'rauw' begint te klinken. Hij snort niet zo rustig als wanneer je net wegrijdt. Ik hoor het vooral bij hoge toeren. Maar goed, kan mijn perceptie zijn... bij mijn Golf VI leek het in ieder geval niet zo te klinken, maar dit is natuurlijk een Golf VII.

Wat heeft de garage allemaal al geprobeerd en kun je jouw variant van het probleem beschrijven?

bartbree (0), 7 jaar geleden

Bij mij komt er een fluitend geluid op vanaf ca 60/u, dan hoor je het niet zo luid, maar de frequentie en het geluidsniveau stijgt tot ca 80/u. Boven de 80 neemt het geluid weer fel af, je hoort het nog maar dat is miniem. Het komt ook boven de radio uit, ook al staat die wat harder, echt een irritante toon. Het lijkt mij ook een onderdeel te zijn dat meedraait want zoals ik zei stijgt ook de frequentie naargelang je harder rijdt.
Laat je gas los of geef je veel gas dan verdwijnt het.
Hij doet het enkel wanneer je rustig dezelfde snelheid blijft rijden.
En als het onder de 10 graden is en je vertrekt hoor je het de eerste 10min bijna niet.

Bij mij is er nog niets ondernomen, mijn garagist doet meerdere merken en nu zijn we samen naar 2 vw garages gegaan met het probleem. Eén zegt dat ze het probleem nogal hebben gezien, lagers van bak vervangen, daarna volledige bak vervangen en het probleem was nog hetzelfde. De tweede garage denkt speling op versnellingsbaklagers.

Heb van de week zitten lezen op een kia forum en daar wordt identiek hetzelfde probleem omschreven maar dan bij 110/u. Daar werd in meerdere gevallen de versnellingsbak vervangen maar dat heeft ook niet bij iedereen geholpen...

Ik heb ook al meermaals gelezen dat het ook met druklagers en vliegwiel te maken KAN hebben.....
Het probleem is dat ik niet alles kan vervangen en dan kijken als het opgelost geraakt, dat wordt me wat te kostelijk.......stom he...

Mmijnders72 (0), 7 jaar geleden

Het blijft een bijzonder probleem inderdaad en moeilijk uit te leggen, maar ik heb in theorie nog tot 22 december aankoopgarantie van de dealer.
Ik wil dus in ieder geval dat het probleem onderkent wordt zodat het in de garantieperiode is gemeld. Bij welke VW garage ben je geweest. Die kennen het probleem schijnbaar.

Het lijkt in ieder geval niet erger te worden, maar het verdwijnt ook niet. Ik weet in ieder geval dat het niet hoort.
Heb je een linkje naar dat verhaal op het kia forum en eventueel linkjes waar wordt uitgelegd dat het met druklagers en het vliegwiel te maken kan hebben?

Wat ik lees is dat de druklager vooral met de koppeling te maken heeft en in mijn geval heeft de koppeling geen enkele invloed op het geluid. Alleen gas los of gas bij laat het geluid tijdelijk verdwijnen. Een kapot vliegwiel is ook een specifiek geluid, zie: https://www.youtube.com/watch?v=cTrbywm2...

Andere auto, gelijkend probleem. Daar hebben ze het over de ECU
http://www.vwupforum.nl/viewtopic.php?f=...

bartbree (0), 7 jaar geleden

ja, idd hopelijk onderkennen ze het probleem...
Bij mij maakt ie ook soms een apart geluid onderin bij het intrappen van de koppeling, dat wordt gelinkt aan een versleten druklager die op zijn beurt ook een piepend/fluitend geluid kan maken vandaar dat ik dat in mijn achterhoofd had.
Dit is het kia forum wat ik zei, maar vraag me niet waar ik dat juist gelezen heb :-) Ben het alleszins al enkele keren tegen gekomen.
Ik vind een kia ceed ook wel mooi maar heb totaal geen ervaring met kia. Momenteel kan ik mijn wagen nog verkopen zonder er verlies op te maken, dus ik zit een beetje in een tweestrijd momenteel...Ik wil hem liever laten repareren en er mee verder rijden, vind het nl een hele fijne, mooie sterke wagen maar wil er ook geen duizenden euro's meer aan uitgeven en met dat geluid blijf ik niet rijden... alvast succes hé!!

Mmijnders72 (0), 7 jaar geleden

Dit is trouwens het juiste filmpje omtrent het gaspedaal... er zit geen draad mee :)
https://www.youtube.com/watch?v=Pgln9L5Y...

Ga je toch aan de ECU denken, want gas los en weg is het...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.