Volkswagen Transporter: Poft in inlaat

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 5 cilinder tdi

Hallo collega's,

Een klant komt binnen met zijn bus met de klacht dat de motor een raar geluid maakt.
Ik heb even geluisterd naar de motor en hoor duidelijk dat de uitlaatgassen door de inlaat heen poft. Naar aanleiding van die conclusie heb ik de EGR klep gereinigd en gecontroeerd op een goede werking. EGR klep teruggeplaatst maar nog steeds hetzelfde geluid. Toen zei de klant dat hij de motor heeft bijgevuld met verschillende kwaliteiten motorolie van de kwaliteit 15W40. Dus heb ik toen de motor warm laten lopen en een motorreiniger aan de olie toegevoegd en de olie na 15 minuten laten lopen afgetapt. Nieuwe 5W30 motorolie toegevoegd en de motor warm gereden. Tijdens het warm rijden was er het geluid nog en zo ineens was het geluid verdwenen. Klant blij weer weggestuurd met de bus. Deze heeft de hele dag zonder geluiden gereden. De andere dag start de klant de auto weer en nog niks aan de hand. Na ongeveer een 40 km begon het geluid weer te komen. Naar een paar keer goed gas geven was het geluid weer weg. Later op de dag weer gereden en weer hetzelde geluid. We hebben de EGR afgedopt en nogmaals de motor gereinigd en opnieuw afgevuld. Klant weggebracht met zijn eigen bus en onder het rijden was het geluid ineens weer weg. Man afgezet bij zijn werkplaats. Toen ik weer terug naar onze werkplaats reed begon de motor weer sporadisch hetzelfde geluid te maken. Zo is het er weer en zo is het weer weg. Ik kom er niet uit wat het kan wezen. Wie kan me helpen. Ik verdenk de hydraulische klepstoters.

mvg Martin Kloeze

brandweerman112

Geplaatst door brandweerman112 (0) PRO , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Jan227 (5) PRO, 15 jaar geleden

Hallo, kan inderdaad een stoter zijn, ook al meegemaakt. Nok van nokkenas versleten kan ook, maar heb je continu bijgeluid.

Groet Jan227

desire (0) PRO, 15 jaar geleden

volgens mij zijn dat zeker de stoters chroomlaag van de stoter verslijt zeker allemaal vervangen
en waarschijnlijk ook de nokkenas.
Groetjes,Desire.

brandweerman112 (0) PRO, 15 jaar geleden

Hallo allemaal ik heb inmiddels het kleppendeksel gelicht ( wat een heel karwei is zeg, haha ) en ben er achter gekomen dat de nok van de uitlaat van de tweede cilinder compleet is weggesleten en dat ook van de klepstoter helemaal niks meer over is. Ik heb inmiddels een nieuwe nokkenas en 10 nieuwe stoters besteld. Morgen maar even monteren en dan hoop ik dat hij weer loopt als een zonnetje.
Allemaal bedankt voor het meedenken en tot een volgende keer.

mvg martin kloeze

CARS&MOTORS (0) PRO, 15 jaar geleden

controleer of er voldoende olie boven komt

desire (0) PRO, 15 jaar geleden

heb je het speciale gereedschap ?

jos-br (0) PRO, 15 jaar geleden

Controleer eens goed of er geen brandstof in de olie tercht is gekomen. Dit is goed te controleren door in het brandstoffilter te kijken of hier olie inzit. Wanneer je het kleppendeksel e.d. eraf hebt vervang dan meteen de afdichtingen van de verstuivers en eventueel de tandempomp.

Jos.

brandweerman112 (0) PRO, 14 jaar geleden

de nokkenas bleek versleten. deze heb ik vervangen en het geluid was weg
allen bedankt

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.