Volkswagen Polo 1.9d: Stat. toerental stijgt soms spontaan + moeilijk starten

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9D (code AEF)

Hallo,

Ik snap er niets van: sinds deze week stijgt af en toe bij stilstaand stationair draaien het toerental van de Polo van mijn vriendin spontaan naar 2500 a 3000 tpm. Na een sekonde of 2 zakt ie dan weer naar normaal (900 tpm). Ook heb ik het idee dat ie meer is gaan roken, maar dat durf ik niet met zekerheid te stellen. Waar moet ik het zoeken?

Heel misschien heeft het verband met het volgende: koud wil ie al een tijdje (maand) niet goed starten. Ik heb het idee dat ie niet goed voorgloeit. Het voorgloeilampje doet ook raar: als je de sleutel 1e keer omdraait gaat het niet branden, 2e en volgende keer wel. Maar starten blijft lastig. Zou de temperatuursensor kapot kunnen zijn? Toen ik laatst de startmotor vervangen heb was ik per ongeluk bij proefdraaien vergeten de stekker op de temp.sensor aan te sluiten. Toen gloeide hij maximaal voor (lampje bleef aan voor iets van 7 sec.) en was het : tik-lopen. Na terugplaatsen van de stekker is het weer hetzelfde probleem (2 tot 4 sekonden doorstarten voordat ie aanslaat). Hoe kan ik de sensor checken? De temp.meter of het dashboard zie je niks raars aan.

De gloeibougies heb ik nog niet op werking gecheckt; lastig bereikbaar! Kan ik hiervoor de verstuivers gewoon losdraaien en later weer terugzetten? Of moet ik dan eerst weer ontluchten o.i.d.?

Ik weet het: 't zijn heel veel vragen, maar alvast bedankt voor het meedenken!

Groeten, Jesse

Jazzy550

Geplaatst door Jazzy550 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Polo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Tiguan (0) PRO, 16 jaar geleden

Je kan een nieuwe temp-voeler kost € 20 vervangen en even kijken of die beter van start

temp-voeler kan je controleren met een testkast meetwaardenblok

Groet Tiguan

Jazzy550 (0), 16 jaar geleden

[quote=Tiguan]Je kan een nieuwe temp-voeler kost € 20 vervangen en even kijken of die beter van start

temp-voeler kan je controleren met een testkast meetwaardenblok

Groet Tiguan[/quote]
OK, dat valt mee qua kosten. :-) Kun je die sensor er gewoon uitdraaien? Komt er dan (veel) koelvloeistof naar buiten zetten? Moet je de nieuwe sensor nog met speciaal afdichtspul vastdraaien?

audia4 (0) PRO, 16 jaar geleden

Sensor zit een soort haarspeld overheen, die trek je er uit, nieuwe sensor met nieuwe ring in de aanslag, oude wrik je er uit. (kan soms wel wat vastzitten) Controleren of ring mee komt, nieuwe prak je in het gat en als je snel genoeg bent is er misschien een kopje koelvloeistof verloren gegaan.

Alles uiteraard bij koude motor en drukvrij koelsysteem.

jbakker75 (0), 16 jaar geleden

Hallo,

Heb iets soortgelijks gehad met een Polo Variant 1.9 SDI.
Bleek de krukas positie sensor (impulssensor) te zijn.

Gr.
Jan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Polo of stel zelf een nieuwe vraag.