Volkswagen Touran: tikkende klepstoter na start

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 FSI

Bij mijn Touran 1.6 FSI komt er soms bij een koude start voor max. 1,5 seconde een luid ratelend/tikkend geluid onder de motorkap vandaan als de motor net aanslaat. Ik dacht eerst de katalysator (los schotje). De VW dealer zegt een klepstoter die even droog staat. Ik heb gezeg dat het me verbaasd bij een 1.6 FSI motor van eind 2003 met 53.000 km op de teller dat een klepstoter nu al geluid maakt, de dealer bechouwt het als normaal!
Komt dit vaker zo snel voor bij een 1.6 FSI motor en is dit zonder toevoeging van additieven op te lossen? Ik gebruik longlife olie en mijn auto staat soms heel licht hellend geparkeerd. Olie is laatst al vernieuwd.
Wat te doen, ik heb nog Bovag garantie.

Sander

san123

Geplaatst door san123 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Touran? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

23 Reacties

Benny1078 (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik denk eerder dat je de distributieketting hoort.
Is een bekend probleem bij de eerste fsi motoren en moet de ketting,spanner, en tandwielen worden vervangen
Oplossing is bij de dealer bekend als het goed is ??

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

sander dit komt wel meer voor en heeft niets met een fsi temaken;want dan loopt zo n stoter iets leeg.
om te beoordelen of het je klepstoter is zal je het moeten horen want het zou ook de nokkenas versteller kunnen zijn maar als je het maar 1,5 sec hoort zou ik me er niet druk om maken.

groetjes jan.

san123 (0), 17 jaar geleden

Jan, bedankt, het heeft alle symptonen van een klepstoter. Werkt deze nokkenasversteller op oliedruk, zoals bij o.a. een alfa 145/146?

Benny, ook bedankt, maar mijn distributieketting etc. lijkt me sterk, dan zou ik het geluid vaker/langer moeten horen. Het is al een Touran van modeljaar 2004 volgens de dealer uitdraai. Als je meer weet over de bekendheid bij de vw dealer dan verneem ik dat graag van je!

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

sander ja deze werkt op oliedruk maar dit komt eigenlijk niet zovel voor dus zal het een stoter moeten zijn maar wat benny zegt zou ook kunnen maar vraag dat dan bij de dealer want als dat zo zou wezen moeten ze dat vrij snel kunnen zeggen want dan zou daar een modificatie voor moeten zijn en dat werkt dan via het chassis nummer.

groetjes jan.

Benny1078 (0) PRO, 17 jaar geleden

Distributie hoor je maar heel even en alleen bij koude start.
Je hoort dan iets van een ratelend geluid.
Klepstoters komt eigenlijk tegenwoordig niet meer voor maar zou ook kunnen.
Wat betreft ratelend geluid distributie is bij de dealer bekend en is misschien wel garantie of wel coulance.
We hebben al heel wat setjes gemonteerd.

san123 (0), 17 jaar geleden

Sub dealer waar mijn auto in onderhoud is, wist er - getuige bovenstaande kleppen verhaal - niets van, de technische man van de hoofdvestiging en de technische man van een andere VW dealer (A- Point) gelukkig wel: er is een schrijven van de importeur over geweest waarin staat dat bij de eerste serie FSI motoren de kettingspanner dit geratel na een koude start wrs. veroorzaakt. De spanner, de ketting en waarschijnlijk een tandwiel worden dan vervangen. Nu moet alleen nog een monteur het geratel volgende week vaststellen, dat wordt afwachten want je hoort het gemiddeld 2 van de 3 keer na de start van een koude motor...
Wordt vervolgd.

san123 (0), 17 jaar geleden

monteur hoort niets, en geluid lijkt na langer ritten te verdwijnen, is misschien toch vuile hydr. klepstoter geweest.

Frank3168 (0), 17 jaar geleden

Hoi,

ik rijdt sinds vorige week een Golf V 1.6 FSI en deze kent exact hetzelfde probleem. Ik heb het geluid (geratel) nu 3 keer gehoord. Deze auto heb ik bij een particulier gekocht en hij is altijd bij de delaer in onderhoud geweest (oa A-point amsterdam). De kilometerstand is nu 55000, en het kenteken is afgegeven op 02-2004.
Ik las hierboven dat het misschien een coulance-regeling betrof. Weet iemand hier meer van. Ik ga morgen toch naar de dealer om een nieuwe sleutel te laten programmeren, dus dan zou het fijn zijn als ik daar wat meer zekerheid over had.

Benny1078 (0) PRO, 17 jaar geleden

Geluid komt heus wel weer terug.
Nieuwe ketting + spanner monteren en volgens mij is dit 3 jaar garantie maar vraag het even bij de dealer na.

Frank3168 (0), 17 jaar geleden

Kan iemand dat van die 3 jaar garantie hier nog even bevestigen? Ik zie het al weer helemaal gebeuren dat de dealer er zich makkelijk vanaf wil maken door te zeggen dat het inderdaad een klepstoter is, en dus geen garantieverhaal. 3 jaar zou goed uitkomen aangezen hij net 2 1/2 jaar is.

frank3147 (0), 17 jaar geleden

Kom net terugvan de dealer (auto neergezet voor inleren sleutel), en gelijk even gehad over het kettingspannerverhaal en de 3 jaar garantie. Hij wist er eigenlijk niet veel over te vertellen, behalve dan dat er ooit een terugroepactie (hij dacht C2 of C3) geweest is van de (1.6) FSI i.v.m. het 2-massavliegwiel. In sommige gevallen werd er dan ook iets vervangen. Kettingspanner+ketting+ tandwielen zieden hem niets mmmm........ . Hij vertelde niet na te kunnen gaan of deze auto daar al voor teruggeroepen/ terug geweest is, en dat ik contact moet opnemen met de dealer waar deze auto in onderhoud geweest is (A-point). Ik krig eerlijk gezegd het idee dat ze mij een beetje dom willen houden.
Weet iemand hier meer over te vertellen?

frank3147 (0), 17 jaar geleden

Ik zie trouwens dat ik 2 inlognamen heb, frank3168 en frank3147, is niet echt handig. Ga ik even werk van maken ;-)

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

Hij vertelde niet na te kunnen gaan of deze auto daar al voor teruggeroepen/ terug geweest is, en dat ik contact moet opnemen met de dealer waar deze auto in onderhoud geweest is (A-point). Ik krig eerlijk gezegd het idee dat ze mij een beetje dom willen houden.
Weet iemand hier meer over te vertellen?

quote

frank, dit kunnen ze zeker wel nagaan... via het chassisnummer en of motorcode kan men natrekken of jou auto in aanmerking kwam/komt voor zo'n aktie.. alleen men moet daarvoor wel even de moeite nemen.

paul,

frank3147 (0), 17 jaar geleden

Paul,

dank je voor je snelle reactie. Ik denk alleen dat ik dat bij die dealer niet meer voor elkaar krijg, gezien de reactie van de beste man.
Maar weet jij iets meer van een terugroepactie voor bovenstaand probleem, of sowiezo iets van bovenstaand probleem af? Ik wil graag harde bewijzen verzamelen om bij de dealer op terug te kunnen vallen.
Ik weet dat het verder moeilijk aan te tonen is, omdat de auto bij koude start het vaker zonder dan met ratel doet. Het klinkt in mijn oren in ieder geval niet als klepstoters. Die tikken eerder dan ratelen. Dit lijkt ook rechts onder de kap vandaan te komen (moeiljk te bepalen als je zelf de auto start met de kap dicht), maar zou dus weldegelijk van de distributie kunnen komen.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik denk alleen dat ik dat bij die dealer niet meer voor elkaar krijg, gezien de reactie van de beste man.

quote

die dealer heeft niks te willen... hij behoort het gewoon te doen! daar is hij dealer voor! dus een ''aanspreekpunt voor evt problemen'' die hoort hij naar behoren uit te voeren.. je kunt hen de auto aanbieden mocht er zich een probleem voor doen in de garantieperiode? wat waarschijnlijk verhaalt kan worden op de importeur, dit is overigens landelijk..

gezien het bouwjaar 2003.. zal de fabriek's garantie inmiddels zijn verlopen, wat niet inhoud dat jij niet voor een coulance in aanmerking zou kunnen komen, dit is overigens wel afhangkelijk van de kilometerstand.

paul,

frank3147 (0), 17 jaar geleden

O.k., straks als ik mijn auto weer ga ophalen dan zal ik het nog eens navragen (heb er een hard hoofd in).
Maar, weet jij iets meer van dit probleem af, dus het geratel bij koude start? Na het starten motor hoor ik niets vreemds.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=frank3147]O.k., straks als ik mijn auto weer ga ophalen dan zal ik het nog eens navragen (heb er een hard hoofd in).
Maar, weet jij iets meer van dit probleem af, dus het geratel bij koude start? Na het starten motor hoor ik niets vreemds.[/quote]
jij moet jou iets anders opstellen! jij bent klant en wil graag serieus behandeld worden..

paul,

frank3147 (0), 17 jaar geleden

Goed, dat is duidelijk, maar iets bekend bij jou over het werkelijke probleem?

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=frank3147]Goed, dat is duidelijk, maar iets bekend bij jou over het werkelijke probleem?[/quote]
bij mij ligt het iets anders.. ik ben geen dealer dus wordt niet off op de hoogte gehouden van dit soort aktie's..
wel heb ik een vast persoon bij een bevriende dealer.. waar ik info vandaan kan halen indien nodig...

paul,

frank3147 (0), 17 jaar geleden

O.k., nou...ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. In ieder geval alvast bedankt voor je info.

san123 (0), 17 jaar geleden

Frank,
Probeer eens bij A-point in Badhoevedorp en vraag naar de technische man, die weet het ook. In Haarlem kwam ik via de technische man te weten dat er een schrijven/mail van de importeur over is. Het is bekend dat de ene VW dealer het weet en de ander niet, had ik ook last van, maar ja dan had je ook een Toyota of Honda moeten kopen, die hebben een iets betere dealerorganisatie in NL. Laat je niet afschepen door sociaal wenselijke VW antwoorden bij de balie, zijn ze erg goed in! Probeer anders het geluid na starten op je telefoon of camcorder op te nemen.

frank3147 (0), 17 jaar geleden

O.k., goede tip! Ik heb het er bij het ophalen van mijn auto nog over gehd, maar hij wist echt niets van een dergelijk probleem zei hij.
Ik ga morgen A-point maar eens bellen dan. Maar weet je dan ook of het hier een garantie of coulance betreft? De auto is van 02-2004, heeft geen fabrieksgarantie meer.

Benny1078 (0) PRO, 17 jaar geleden

Het gaat hier niet om een terugroepactie maar over een bekend probleem en dat kan elke dealer in de computer zien.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Touran of stel zelf een nieuwe vraag.