Volkswagen Transporter: Versnellingsbak ??Aandrijfas?? Koppeling??

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.5 TDI

Klant rijdt met deze T-5 met aanhanger door een flauwe bocht en plotseling geen aandrijving meer. Lijkt op een kapotte versnellingsbak, maar kan er ook een spiebaan op de aandrijfas "doordraaien" zoals bij Renault wel gebeurd? Daar lijkt het geluid nl. ook wel een beetje op. Koppeling lijkt me niet, maar een kapot vliegwiel kan natuurlijk ook, hoewel je het lawaai alleen hoort als de auto in de versnelling wordt gezet.

iemand ervaring hiermee?

Siem Bijman

Geplaatst door Siem Bijman (150) PRO , lid sinds 23 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

alfons262 (0) PRO, 15 jaar geleden

kijk eens naar de rechter aandrijfas waar hij de bak in gaat.de aandrijfas zit op spiebanen,die willen wel eens afbreken waardoor de aandrijfas over de spiebanen loopt en je geen aandrijving meer hebt.

Tiguan (0) PRO, 15 jaar geleden

mee eens rechter aandrijfas spiebanen versleten.

Hans4045 (0) PRO, 15 jaar geleden

Nieuwe as monteren+asstomp,dit komt vaker voor,laatste keer dat wij dit hadden hadden ze bij pon 36 stuks in voorraad.

Gr,

Hans l

Heeren Auto (0) PRO, 15 jaar geleden

rechter as inderdaad vervangen.

Siem Bijman (150) PRO, 15 jaar geleden

Hoe vervang je de asstomp Hans? We hebben vanavond de aandrijfas gedemonteerd en daar zit inderdaad geen vertanding meer in. Asstomp is beschadigd, maar nog wel te gebruiken. Maar als de bak niet uit elkaar hoeft dan vervang ik ook liever die asstomp ook.

Jan227 (5) PRO, 15 jaar geleden

Hallo, in asstomp zit een inbusboutje. Goed controleren of de koperen loopring van de oude asstomp niet gebroken is, dus dat een stuk loopring nog tegen de keerring ligt in de bak. Spiebaan van asstomp en aandrijfas met daarvoor bestemd vet insmeren.

Groet Jan227

Siem Bijman (150) PRO, 15 jaar geleden

Ok Jan, maar zit de asstomp dus gewoon met een inbusboutje vasten kun je die los vervangen?? Want dat begrijp ik een beetje uit jouw antwoord nl.

Jan227 (5) PRO, 15 jaar geleden

Hallo, ja precies, inbusboutje losdraaien, asstomp er uit nemen, nieuwe asstomp erin, asstomp aandrukken met bv koevoet totdat boutje schroefdraad pakt en vastzetten. Zoals al gezegd , let op dat er geen resten van de oude loopring achter de keerring blijven liggen.

Groet Jan227

Hans4045 (0) PRO, 15 jaar geleden

Is eigelijk de zelfde bevestiging als van bv een golf,dus net wat jan zegt.en stomp wel vervangen,als je de nieuwe erlangs houdt zie je vanzelf dat hij beschadigd is.

hans l

Siem Bijman (150) PRO, 15 jaar geleden

Bedankt voor jullie info jongens. vrij simpel (als je het weet). Wij hadden niet gezien dat dit asstompje zo los was te vervangen en waren al bezig om na te denken hoe we dit wat bij konden vijlen en met wat extra loctite oid weer een nieuwe as te monteren. Maar dit is natuurlijk een veel betere oplosing.

Siem

Siem Bijman (150) PRO, 14 jaar geleden

[quote=alfons262]kijk eens naar de rechter aandrijfas waar hij de bak in gaat.de aandrijfas zit op spiebanen,die willen wel eens afbreken waardoor de aandrijfas over de spiebanen loopt en je geen aandrijving meer hebt.[/quote]
[url=http://img38.imageshack.us/my.php?image=...][img]http://img38.imageshack.us/img38/4232/39...[/img][/url]

Hier nog even een afbeelding van de asstomp.

Jan227 (5) PRO, 14 jaar geleden

Hallo, wat vaak een oorzaak is van deze beschadigde asstompen, is dat het rubber afdichtringetje op de asstomp niet goed afdicht, waardoor er water inkomt, het vet hard wordt en roestvorming optreedt, waardoor bij lastwisseling de asstomp/ aandrijfas spiebaan in gaat vreten. Om dit te voorkomen , kun je bij een onderhoudsbeurt de afdichtring vervangen en de boel opnieuw invetten. Verder zijn de asstompen die vanaf ongeveer 2007 geleverd worden wat langer, waardoor een betere krachtverdeling op de spiebanen mogelijk is.

Groet Jan227

audia4 (0) PRO, 14 jaar geleden

[quote=Jan227]Hallo, wat vaak een oorzaak is van deze beschadigde asstompen, is dat het rubber afdichtringetje op de asstomp niet goed afdicht, waardoor er water inkomt, het vet hard wordt en roestvorming optreedt, waardoor bij lastwisseling de asstomp/ aandrijfas spiebaan in gaat vreten. Om dit te voorkomen , kun je bij een onderhoudsbeurt de afdichtring vervangen en de boel opnieuw invetten. Verder zijn de asstompen die vanaf ongeveer 2007 geleverd worden wat langer, waardoor een betere krachtverdeling op de spiebanen mogelijk is.

Groet Jan227[/quote]
een typische toepassing voor het ouderwetse kopervet, dat spoelt met water veel minder uit dan alle andere smeerhandel.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.