Volkswagen Bora: Winterbanden op 14" velg

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9tdi

Hallo,

mijn Bora heeft standaard 195/65r15 sloffen. Nu kan ik aan een mooie set (band+velg) 175/80r14 winterbanden komen. Deze komen onder een golf 1.6 vandaan. Qua omtrek is dit goed, maar passen 14" velgen ook onder mijn auto of kom ik met de schijfremmen o.i.d. in de knoei?

Bedankt,
Ernst.

ernst2883

Geplaatst door ernst2883 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Bora? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

ernst...

dit gaat niet passen, wel kwa steek. maar dan houd het op. je komt inderdaad vast te zitten op de remklauwen.

paul,

ernst2883 (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord, ik moet dus echt verder kijken voor een 15" set.

Ernst.

Fries33 (0), 17 jaar geleden

Weet niet hoe ver je van de Duitse grens afwoont, ga anders eens shoppen bij onze oosterburen, beduidend goedkoper. Heb daar wel complete setjes gezien (met A-merk banden) voor een een paar tientjes meer dan je in Nld alleen voor de banden betaald.

Bijv.


4x Winterkomplettrad passend für VW Golf IV

auf Stahlfelge 6Jx15

Vredestein Snowtrac2

195/65 R15 91T

369,- €

In Nld betaal je al gauw 80,- € voor deze band.

Fries33 (0), 17 jaar geleden

Nog even dit: Mocht je gaan zoeken op een 2e hands veiling site. Let dan wel op dat je winterbanden aanschaft met minimaal 4mm profiel. Bij 4mm zijn de eigenschappen in sneeuw al te verwaarlozen. De kleine insnijdingen zijn dan bijna opgesleten. Deze zorgen namelijk voor een groot deel voor extra grip in de sneeuw. Koop ook geen winterbanden ouder dan 5 jaar, banden raken namelijk uitgedroogd.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=Fries33]Nog even dit: Mocht je gaan zoeken op een 2e hands veiling site. Let dan wel op dat je winterbanden aanschaft met minimaal 4mm profiel. Bij 4mm zijn de eigenschappen in sneeuw al te verwaarlozen. De kleine insnijdingen zijn dan bijna opgesleten. Deze zorgen namelijk voor een groot deel voor extra grip in de sneeuw. Koop ook geen winterbanden ouder dan 5 jaar, banden raken namelijk uitgedroogd.[/quote]
Winterbanden zijn functioneel tot een profieldiepte van zo'n 4 mm. Heeft de winterband minder profiel dan is deze niet meer op zijn taak berekend omdat de lamellen niet meer kunnen functioneren. De band dient vervangen te worden of kan in de zomer verder afgereden worden. De 4 mm als vervangingsgrens is een veiligheidsadvies. De wettelijke minimaal voorgeschreven profieldiepte is net als bij zomerbanden 1,6 mm. Bij zomerbanden ligt het vervangingsadvies op 2 mm. Nieuwe winterbanden hebben in de regel iets meer profieldiepte dan zomerbanden.


paul,

Santa (0), 17 jaar geleden

Fries, leg je dan direct ook ff uit hoe de vraagsteller snel en simpel kan lezen hou oud een band is......??
Droogtescheuren kan iedereen zien, de productiedatum NIET.....

Fries33 (0), 17 jaar geleden

[quote=Santa]Fries, leg je dan direct ook ff uit hoe de vraagsteller snel en simpel kan lezen hou oud een band is......??
Droogtescheuren kan iedereen zien, de productiedatum NIET.....[/quote]
Hallo Santa, je maakt hier wel een punt.

T/m 1999 hebben banden een DOT bestaande uit 3 cijfers.
Bijv:
261 = Week 26 - Jaar 1991
148 = Week 14 - Jaar 1998

Vanaf 2000 hebben banden een DOT code bestaande uit 4 cijfers
Bijv:
4500 = Week 45 - Jaar 2000
0505 = Week 05 - Jaar 2005

Santa (0), 17 jaar geleden

Zo weten de "leken" tenminste ook een beetje WAAR je op letten moeten.
En waar staan de letters DOT voor...?

Department Of Transportation.

Fries33 (0), 17 jaar geleden

Nog een update
Als je winterbanden neemt denk dan ook even aan het volgende:

De snelheidscodering (T, H, V, Vr, enz) v/d band. Heeft men een band met een lagere snelheidscodering dan dat de auto kan, dan moet de snelheid v/d band dmv een sticker op een voor de bestuurder zichtbare plaats worden aangegeven. (In bijv. Duitsland verplicht).

De loadindex (82, 86, 88, 91, enz) v/d band. De banden moeten de volledige aslast v/d auto kunnen dragen.
Bijv: een auto met een max aslast voor is 890kg en achter 950kg. Een band met een loadindex van 82 (=475kg) kan dus. 475x2=950 dus precies de max aslast v/d achteras.

In bepaalde landen waar winterbanden verplicht zijn kun je (deels) verzekerings-technisch aansprakelijk worden gesteld als je je niet aan deze eisen houdt. Bovendien is het ook voor je eigen veiligheid.

P.S. de schema's van de snelheiscodering en loadindex kun je op internet zat vinden, even google'n. Ga dat hier niet allemaal opschrijven.

@ Ernst, hoop niet dat je bedolven raakt onder al deze info. De bandenspecialisten kunnen je hierover wel informeren, maar als je zelf de boer op gaat (veilingsites) is het misschien handig om te weten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Bora of stel zelf een nieuwe vraag.