447 bezoekers online

Volvo S60 2006: Klimacontrol

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Lpg, Motorinhoud (cc): 2400

misschien een rare vraag maar ik wil nu wel eens weten of het normaal is dat men een klimacontrol gedurende het gehele jaar aan heeft staan. de garage zegt dat dit geen kwaad kan
omdat de airco pas bij ca 6 graden gaat werken maar een vriend van mij zei dat dit een grotere slijtage van de pomp enz met zich meebrengt.

toon54

Geplaatst door toon54 , lid sinds 12 jaar geleden

1 Reactie

0

TheoStek, 9 jaar geleden

Je rare vraag wordt mij dikwijls gesteld, je vriend heeft dan ook gelijk als het op slijtage aan komt.

Meningen zijn daar dan ook over verdeeld, er zit tenslotte een aan/uit knop om de airco aan/uit te schakelen.
Weet dat bij het starten van de auto al veel onderdelen belast worden om te kunnen starten, accu, startmotor, dynamo enz, daar komt dan nog ééns een airco compressor bij wat ook vermogen vergt en wil ook mee doen bij het starten die begint natuurlijk op vol vermogen te werken.
In de loop der jaren zijn compressoren ontwikkeld (variabel slagvolume) om het hinderlijk inhouden van de motor te beperken, omdat een airco compressor ongeveer een 5 pk van het motor vermogen vraagt dus ook bij het starten.
Dan heb je natuurlijk ook nog het verbruik van de brandstof, een auto met airco gebruikt in het algemeen 10% meer aan brandstof tegenover een auto zonder airco.

De meeste mensen maken dan ook de fout door de airco aan te laten staan, vooral mensen waarvan de auto die climate control heeft zijn van mening/gedachten dat alles automatisch gaat ook het aan en uit zetten.
Echter heeft het aan/uit zetten niets te maken met automatisch uitschakelen van de airco, climate control wil gewoon zeggen dat automatisch de temperatuur wordt geregeld, of dat nu warm of koud is.
Ik vraag me altijd af waarom mensen de airco gebruiken in de winter in combinatie met de kachel? die mensen zitten dan in de auto met een dikke winterjas, sjaal om, muts op en hebben de airco aan ? in de zomer wordt de kachel toch ook niet gebruikt in combinatie met de airco ofwel soms!

Gebruik de airco waarvoor hij dient, om te koelen of te ontwasemen zet hem daarna uit, onder de 18 graden is het onnodig om te koelen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S60 of stel zelf een nieuwe vraag.