Volvo V70: ruitenwissers en sproeiers (voor) stoppen niet

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.5 TDI

Ruitenwissers en ruitensproeiers (voor!) zijn na het schoonmaken van de ruiten niet meer tot stilstand gekomen. Ze gaan dus continue.

Gisteren bij de Volvo-dealer geweest die mij wist te vertellen dat het de schakelaar op het stuur was. Men zou een nieuwe schakelaar bestellen die vandaag zou worden afgeleverd. Helaas, levertijd blijkt 14 dagen te zijn. Om toch niet zonder ruitenwissers en sproeiers te zitten, vandaag naar recyclagebedrijf Elfrink (Enter) geweest om een gebruikte schakelaar op te halen. Deze geprobeerd maar geen resultaat, met andere woorden het is NIET de schakelaar op het stuur.

Zelf zit ik te denken dat het een relais kan zijn nu zowel de ruitenwissers als de sproeiers continue doorgaan. Zou mijn idee juist kunnen zijn?! Daarnaast de vraag waar ik dat relais kan vinden. Is dat onder de motorkap of is dat onder het stuur?

Mijn vragen:
1. heeft iemand een idee wat de storing (het niet meer tot stilstand komen van ruitenwissers en sproeiers) kan zijn;
2. waar zit het relais voor de ruitenwissers en sproeiers;

V70Almelo

Geplaatst door V70Almelo (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V70? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Herman BMW (0) PRO, 13 jaar geleden

Het relais voor ruitenwissers zit als je motorkap open hebt en ervoor staat links (bestuurderskant) in zekeringkast relais 203. intervalrelais. En 204 is voor achterwisser.
Relais 105 is een ontlastrelais. Aansturing motor voorruitenwisser.
Maar inderdaad je sproeierpomp en wissers voor worden aangestuurd via je schakelaar.
Advies 1 voor 1 relais eruit halen en kijken wat er gebeurd.

V70Almelo (0), 13 jaar geleden

bedankt voor je advies. Het probleem is inmiddels meer of minder opgelost. De oorzaak bleek een kortsluiting in de wisinstallatie van de rechterkoplamp te zijn.

Ik heb, zoals jij nu ook voorstelt, het stroomschema gevolgd. Op voorhand kon ik de ruitenwissers en de ruitensproeiers, incluis het pompje van het voorraadreservoir, uitschakelen nu deze nog altijd werkten. Vervolgens de rest gecheckt. De schakelaar op het stuur bleek niet defect te zijn nadat ik een andere schakelaar op had gezet. Hetzelfde gold voor relais 203. Het volgende onderdeel in het stroomschema was de wisinstallatie van de rechterkoplamp. Dat bleek bingo te zijn. Nadat ik deze had losgekoppeld werkte alles weer normaal.

Ik heb nu nog altijd een probleem met de wisinstallatie van de rechterkoplamp maar daar kan ik voorlopig wel meeleven ;-). Ik ben blij dat de wisinstallatie zelf weer normaal werkt. Ik kijk later wel eens naar de wisinstallatie van de rechterkoplamp.

Prettige feestdagen en bedankt voor de hulp!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V70 of stel zelf een nieuwe vraag.