Volvo V40: V40 Geluid vanuit koppeling

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9D (115 PK)

Sinds een paar weken ben ik in bezit van een Volvo V40 met 240.000 km op de teller. De enige probleem die ik tot nu toe ondervind is, dat met koud weer zeer af en toe een geluid hoor bij het optrekken in zijn 1 net voordat de koppeling helemaal los komt. Het geluid komt uit het motorcompartiment en ik kan het beste beschrijven als tjiieeee'achtig geluid. Net als een blokkerende rem. Het gebeurt ook in zijn achteruit.

Als de motor warm is, is het geluid helemaal verdwenen. Daarnaast merk ik ook af en toe dat de koppeling blijft hangen in zijn 2, 3 en 4. Wat bedoel ik met hangen, nou als ik de koppeling los laat dat de koppeling net even met een vertraging op komt. Ook dit verdwijnt als de motor warm is. Voor de rest werkt de koppeling goed, slipt niet en trilt niet, absoluut geen klachten.

Ben laatst naar de dealer geweest en ze geven aan dat de koppeling toch binnenkort aan vervanging toe is. Dit omdat de koppeling vrij hoog zit. Maar ik lees her en der dat dit vaker voorkomt bij de volvos. Ikzelf verdenk de hulp of werkcilinder omdat ik wat gelekte olie onder de accu zie. Het is trouwens geen vers olie. Het lijkt dat erop dat het vrij oud is. Remolie blijkt niet echt minder te worden ik blijf erop letten.

Enig idee of dit echt de koppelingsplaat icm drukgroep is en zo ja kan ik ermee gewoon doorrijden totdat de koppeling begint te slippen? Wat kan het ander zijn (lucht misschien of 1 van de cilinders?)

Alvast bendankt voor de reactie!

simsek04

Geplaatst door simsek04 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V40? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Pascal Limpens (0) PRO, 15 jaar geleden

Hallo,

Ben ook in het bezit van een volvo v40 t4 uit 2000.
Koppeling maakt ook geluid zoals omschreven. Dit doet
hij echter al ruim 7 maanden. Wordt veroorzaakt door een
te droge koppelingsplaat (koppeling is waarschijnlijk ooit
te warm geworden). Geluid heeft echter geen nadelige gevolgen voor
de werking en kan volgens de garage nog jaren funtioneren.

Grtz, Pascal

simsek04 (0), 15 jaar geleden

Bedankt Pascal,

Dat is een geruststelling en ik verwachte ook zoiets omdat alles goed functioneerde. Heb jij de "vertraging" van het opkomen van de koppeling ook?

Herman BMW (0) PRO, 15 jaar geleden

Probleem zit in het tweemassavliegwiel want daar zitten veren in en dan is je radiale en/of axiale speling te groot geworden en zo bij het optrekken een piep/metaalachtig fluitgeluid komt.
vooral de benzine motoren hadden in het begin er wat vaker problemen mee.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V40 of stel zelf een nieuwe vraag.