Volvo S80: verbruikt veeeeeel benzine!

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2,9 T6

Hallo,

heeft iemand ervaring met een Volvo S80 die extreem veel benzine verbruikt? Sinds de lambda sonde vervangen is heb ik dit opgemerkt. De garage beweert dat het niet aan het vervangen van de sonde kan liggen omdat hij geen storingen geeft.

Ik vermoed dat hij momenteel 1 op 6 !!! rijdt terwijl dit zeker 1 op 10 was in de stad en op de snelweg was hij nog zuiniger. En nu is het ook op de snelweg dat hij veel verbruikt.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Gr.
Francine

Francine79

Geplaatst door Francine79 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S80? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Vermoedens zijn niet genoeg. Even goed meten - tank vol, dagteller op 0. Dan de tank minstens 3/4 leeg rijden.
Tanken, liters noteren en kilometers op de dagteller delen door het getankte aantal liters.

Is de uitlaat volledig gasdicht?

Francine79 (0), 14 jaar geleden

Vermoeden...eh... eerder zeker weten: heb op 20 liter 110 km gereden! Wat houdt gasdicht in? Hij is bij zijn apk 3 weken geleden gecheckt in de zin dat ze de gassen hebben gemeten en dat dit helemaal goed was. Ik heb zelf ook het vermoeden dat het aan de uitlaat ligt maar ik heb er zelf geen verstand van en moet afgaan op wat garages me zeggen!

Suggesties?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Hoe weet je dat het 20 liter was?
Bij de APK wordt gecontroleerd of de uitlaat gasdicht is (geen gaten of lekken ergens), maar dat is 3 weken geleden. Zegt niks over nu.
Die lambdasonde die vernieuwd is - is dat een originele Volvo-sonde? En de garage die het deed - is dat een algemene garage of een Volvo-dealer?

Francine79 (0), 14 jaar geleden

Hi Oldford,
Het is sinds het vernieuwen van de lambdasonde. dit heb ik bij een "normale" garage gedaan die met mij zelf naar volvo is geweest om te achterhalen welke sonde het was. Het was een bosch sonde die erin zit en dit is origineel. Ik heb de auto na constatering van het hoge brandstof verbruik laten keuren (apk) in de angst dat er snel weer een lampje ging branden waardoor ik em misschien niet door de keuring zou krijgen. LEt wel: deze auto heeft 325000 gelopen, rijdt nog heerlijk, maar een kennis kwam weer met het idee dat de zuigerveren (ofzo?? ben blond) op waren. De reden waarom ik dit bij een andere garage heb laten doen dan bij volvo was ten eerste de kosten van de volvo garage en ten tweede dat de volvo garage eigenlijk meteen alle sondes wilde vervangen.

bougievonkie (0) PRO, 14 jaar geleden

hoeveel km heeft u gereden met de nieuwe sonde??

francine79 graag even de status van de storing of verbeteringen aangeven oeen goede reactie op dit topic.

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

De garage die beweert dat het niet aan het vervangen van de sonde kan liggen omdat hij geen storingen geeft - hebben die nog wat gecontroleerd?
Uitgelezen, lambda-sonde spanning gemeten of uitgelezen? Of alleen maar geroepen daar licht het niet aan?
In het laatste geval zou ik naar de dealer gaan en daar de oorzaak laten zoeken.
De kosten verdien je gauw genoeg weer terug als het benzine-verbruik weer iets normaler is.

Kan een defecte lambda-sonde zijn (zelfs nieuw uit de doos kan zo'n ding kapot zijn) of een defecte sensor zoals koelwater temperatuur.
Kan ook zijn dat er een aansluitfout gemaakt is bij het monteren. Want ik proef dat je de sensor niet bij Volvo gekocht hebt.
Maar met meer als 3 ton op de klok kan het ook aan de motor inwendig liggen, hij is niet nieuw meer.

Francine79 (0), 14 jaar geleden

hoi, even voor mij alles op een rijtje zettend:

1. er is gekeken naar die sensor voor het koelwater, die was goed
2. de sensor is niet bij volvo gekocht (daar moest ie 380 kosten) en via internet heeft mijn garage de bosch sensor gekocht (heb de oude sensor mee terug gekregen en de verpakking gezien).
3. Jij denkt dat de sensor niet goed werkt: kan het dan zo zijn dat er geen storing optreedt? toen de oude sensor kapot was ging het motor lampje branden....
4. kunnen ze bij de volvo uitlezen dat de sensor niet goed is als er geen storing lampje brandt? Uitlezen kost nl. iedere keer 35 euro... en ze beweren dat ze alleen iets kunnen uitlezen als er een storing is....
5. voor mijn gevoel ligt het niet aan de motor: geen onregelmatig draaien en loopt lekker. Heeft voor mijn gevoel alleen af en toe minder vermogen...

zou dat mindere vermogen kunnen liggen aan die sensor?

gr.
francine

Francine79 (0), 14 jaar geleden

Bougievonkie: ik heb misschien 500 km gereden met de nieuwe lambda sonde... Kan niet meer zijn...

er zijn geen storingen uit te lezen want met de apk hebben ze 'm ook uitgelezen omdat ik met de klacht kwam dat er na het vervangen van de sensor heel veel verbruikt werd aan benzine...

Gr.
Francine

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Met uitlezen kun je niet alleen foutcodes lezen, je kunt er ook waardes van sensoren mee lezen en daarmee fouten vinden.
Dat het 35 euro kost, ja dat is een normale prijs. Als je je daar druk over maakt rij je toch gewoon lekker door, kost je ook 35 euro per tankbeurt.

rensk001 (0) PRO, 14 jaar geleden

Er gaat niets boven een orginele lambda sensor.

CARS&MOTORS (0) PRO, 14 jaar geleden

[quote=Francine79]Bougievonkie: ik heb misschien 500 km gereden met de nieuwe lambda sonde... Kan niet meer zijn...

er zijn geen storingen uit te lezen want met de apk hebben ze 'm ook uitgelezen omdat ik met de klacht kwam dat er na het vervangen van de sensor heel veel verbruikt werd aan benzine...

Gr.
Francine[/quote]
als er extreem veel brandstof wordt gebruikt zou dit ook met de 4 gas meting te zien zijn
en een niet goed werkende lambda sensor komt er dan ook wel uit

bougievonkie (0) PRO, 14 jaar geleden

Beste Francine79.

Een nieuwe lambdasonde moet zich inleren met de motorcomputer. Heb je ook een lange rit met de auto gemaakt?

(is ook al een topic over, zal voor je zoeken)

De lambdasonde heeft een voorverwarmingelement die ook een rol speelt vooral met koudestart, het klinkt vervelend maar de bosch lambdasonde is een miskoop voor je geweest.

een orginele zal je probleem hoogstwaarschijnlijk oplossen.

Francine79 (0), 14 jaar geleden

Hi Allemaal,

Navraag bij de garage is dat het een sensor is geweest met voorverwarminselement. Volgens de garage konden ze maar 1 sensor bestellen en die was van Bosch. Zijn er dan andere sensoren voor de volvos80 (de voorste na de katalysator?)

De volvo garage kwam weer met een dure oplossing: het gasklephuis schoonmaken. Kan je dit testen of dit het probleem is?

over het "inleren" van de sonde: wat houdt dit in? hoe moet je rijden? Niemand heeft me hier iets over verteld....?

Groetjes,
Francine

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Moet de lambda-sonde ingeleerd worden? NEE, totaal niet. Hij doet het of hij doet het niet.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S80 of stel zelf een nieuwe vraag.