Volvo S80: Versnellingsbak problemen

Bouwjaar: 1999

Dit wil je niet meemaken op vakantie, maar het is ons net overkomen.

Ik rij een S80 T6 Geartronic uit 1999, 194000 km.
Tijdens het rijden in Schotland (heuvel op) schakelde de automaat nogal heftig een versnelling terug. Tegelijkertijd verscheen de melding "Versnellingsbak sevice spoed" in het display. De auto reed nog wel, maar vooral bij optrekken vanuit stilstand en dan vooral bergop, leek de auto veel minder trekkracht te hebben.
De man van de AA (die na 3 uur wachten in de middle of nowhere kwam) kon niet anders constateren dan dat er voldoende olie in de bak zat, en dat die olie helder was, dus volgens hem geen echt zware schade...

Doorgereden naar de dichtsbijzijnde Volvo dealer (120 km verderop). Deze kneuzen hebben de computer uitgelezen, gereset, er wat mee gereden, en kwamen toen tot de conclusie dat het wellicht gelegen zou kunnen hebben aan het lage peil van de versnellingsbak olie. Ze hebben wat olie bijgevuld, het alarm was weg, dus wij gingen weer.

Na ongeveer 50 km (weer bergop) hetzelfde schokkerige gevoel bij het terugschakelen, en de melding "versnellingsbak service spoed" was weer terug.
Bij de volgende Volvo dealer kwam men met een heel ander verhaal. Er was iets met de solenoids in de bak aan de hand, en de hele bak moest worden vervangen.
Omdat inmiddels wel duidelijk was dat we met deze auto niet ver meer konden rijden, maar we ook geen rekening hadden gehouden met een reparatie van meer dan 5000 euro (volgens de garage), hebben we onze vakantie moeten afbreken, en de auto achtergelaten om te worden opgehaald door de anwb.

Er blijven een paar vragen:

194000 km is niet helemaal niks, maar het lijkt me dat een versnellingsbak toch meer moet kunnen hebben dan dat. Of heb ik dat mis ?

Wat zijn solenoids eigenlijk, en is het echt zo dat Volvo alleen maar complete versnellingsbakken verkoopt, en dat reparaties niet mogelijk zijn ?

Ben benieuwd naar de antwoorden.

Hans

hansie4082

Geplaatst door hansie4082 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S80? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Rigo (0), 19 jaar geleden

Revisie van automatische transmissies is wel degelijk mogelijk.
Dit kan bijvoorbeeld bij Van Beek Revisie Tilburg dat zich specifiek op revisie van Automatische transmissies heeft toegelegd. Dit bedrijf is gevestigd binnen het bedrijfspand van Bols en Kooijman Revisie BV aan de Centaurusweg 150 te Tilburg (013-5058400).

volvoxc90 (0) PRO, 19 jaar geleden

Het klopt inderdaad dat de solenoids wel eens stuk gaan gelukkig hoef dan niet de hele bak vervangen worden alleen is het wel een flinke reperatie want die solenoids zitten in de bak en die moet voor een gedeelte open om ze te vervangen. De bak kan onder de auto blijven maar je moet wel rekenen dat het 1 volledige dag gaat duren. Het is nogal wat schroef werk. Informeer maar eens bij de dealer. Tip mog je besluiten tot het vervangen van de solnoids vervang dan beide en niet alleen de defecte.

hansie4082 (0), 19 jaar geleden

Iedereen bedankt voor de antwoorden.
Klinkt in ieder geval wat positiever dan het vervangen van de hele bak.
Heeft iemand misschien ook nog een prijsindicatie ?

volvoxc90 (0) PRO, 19 jaar geleden

Alleen de dealer kan je een goede prijs indicatie geven.
Ik schat zo rond de 1500 euro.
2 solenoids en 1 pakking ruw geschat 150 euro
Ik denk dat ik het ruim heb als ik 8 uur aan hou.
Paar liter ATF olie.
Ik weet niet wat het uurtarief is maar laten we 100 euro zeggen.
Dan zou je uitkomen op 1000 euro. dus met mijn 1500 zit ik ruim omdat ik het allemaal schat en heb geen idee of de onderdelen duurder of goedkoper zijn.
Wij hebben het een keer gedaan en het was in een dag gemaakt.
heb je van de garage een uitdraai van de foutcodes?
Daar heeft je dealer wat aan als je een offerte aan vraagt.

Volvojohan (0), 18 jaar geleden

Ik ben benieuwd of dit probleem al is opgelost en zoja wat is het precies geweest.

Geer3469 (0), 17 jaar geleden

ik ben ook zeer benieuwd naar wat er nou is gebeurd met de bak ? en of dit normaal is na zo'n (relatief) lage km's stand....volvo auto's staan er toch om bekend om zeer veel km's te kunnen maken ?

rij zelf een s80 2.5d automaat dus hoop dat ik dit niet mee maak !! ( T6 zal vast en zeker een andere bak zijn maar toch )

gr gerard

Ramon9285 (0) PRO, 17 jaar geleden

ik repareer ze ook!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S80 of stel zelf een nieuwe vraag.