Audi A3: A3: vermogen valt weg bij 120kmh

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9TDI

Beste lezers,

Ik heb een probleem met het vermogen van mijn A3 uit '98 wat zich voordoet als ik ongeveer 120km/h rij. De auto valt geheel terug in vermogen waarbij het hoort alsof de turbo ook niet werkt, ook als ik dan langzamer ga rijden blijft dit probleem totdat ik de contactsleutel even heen en terugdraai en de auto dus opnieuw start, dan is het weer helemaal goed totdat hij weer zo rond de 120 komt en kan ik het gaspedaal wel tot de bodem trappen maar er gebeurt eigenlijk niks! Hij gaat niet harder dan 135-140.

Ik heb de computer eergister laten uitlezen en daar stond een foutmelding in met de 'motorregeleenheid' (foutcode heb ik helaas niet genoteerd), volgens de monteur moest ik maar eens proberen om met de reservesleutel te rijden omdat het kon zijn dat de chip op de sleutel niet goed gelezen wordt waardoor de computer de auto in een noodloop zet.. reservesleutel maar gebruikt maar dit is het niet.

Heeft iemand een idee waar ik het moet zoeken????? Ik heb eerder al eens een storing aan de LMM gehad (niet vervangen maar probleem was verdwenen) maar volgens de monteur bij de garage kan dit het haast niet zijn omdat dat ding het gewoon wel/niet doet en niet storing bij 120 geeft.

Alle tips zouden heel erg welkom zijn..

Daniel

danielsan

Geplaatst door danielsan (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Ernst Tempel (0) PRO, 15 jaar geleden

Hallo,

de motorregeleenheid kan het wel zijn maar de sleutel zeker niet maar .......

ik denk dat je dit moet zoeken in de turbo druk
als die nl te hoog wordt krijg je deze storing
dit kan worden veroorzaakt door lekke of verstopte slangetjes naar de magneet ventiel (N75)
of een defecte magneet ventiel (N75) maar het kan ook van de turbo zelf komen

als je er zelf niet uit komt moet je iemand zoeken die er verstand van heeft en goede uitlees-apparatuur heeft waar mee gereden kan worden ( de turbo druk kun je alleen meten tijdens het rijden ) die kan de oorzaak vrij snel achterhalen

Succes gr. E.Tempel

ricky (0) PRO, 15 jaar geleden

Probeer maar eens een nieuwe luchtmassameter,want als de turbodruk te hoog of te laag is dan heb je eigenlijk altijd een storing hierover opgeslagen staan in de ecu.

danielsan (0), 15 jaar geleden

Bedankt voor de hulp Ernst en Ricky, ik zal er dus nog eens rijdend naar moeten laten kijken met uitlezing erbij, hopelijk biedt dit meer inzicht in het probleem. Dit zal helaas wegens de kerst waarschijnlijk niet eerder dan maandag worden dus tot die tijd toch zelf nog proberen het N75 ventiel +slangen te controleren.

Heeft iemand een idee of er ergens op een internetsite meer info (evt. met foto's) staat over controle van de N75 klep?

B.v.d. Daniel

Dead Silence (0), 15 jaar geleden

Heb ik vorige week exact hetzelfde gehad met mijn 1.9 TDI 90 pk AGR. Vanaf 120 km/h geen vermogen meer. Motor uit en weer aan en vermogen was erweer tot aan de 120 km/h. Toen weer in noodloop. Echter niets aan foutcodes te vinden. Luchtmassameter is vervangen en probleem was opgelost.

Ary (0) PRO, 15 jaar geleden

Met een defecte LMM gaat het motorregelapparaat niet in noodloop, maar gaat op een vaste waarde staan van 550mg/sl.
Als de turbodruk over/onderschreden wordt gaat het motorregelapp. wel in een noodloop, en na contact uit/aan weer in normale loop.
Oorzaken: vacuumslangen, plakkende laaddrukmagneetkleppen, stroef bewegende variabele turbo`s.

Plan van aanpak is net wat Ernst al beschreven heeft, proefrijden met tester en uitlezen onder een goede testrit.

Succes Ary

danielsan (0), 15 jaar geleden

Bedankt voor de tips. Vandaag toch een andere (2e hands) LMM gekocht en gemonteerd omdat ik niemand zover kon krijgen vandaag de computer uit te lezen. Deze wanhoopspoging leek de oplossing, geen noodloop meer dus ik al helemaal blij.. maar na een aantal ritjes en na veel volgas rijden kwam het vanavond toch weer bij 120 kmh terug.. weer in noodloop... ook had ik al het gevoel dat hij over het hele traject van 0-120kmh minder vermogen had met optrekken dus dat was ook al een voorbode dat er meer aan de hand moest zijn.
Maargoed, als alles meezit kan ik begin volgende week hem uit laten lezen, hopen dat het probleem duidelijk wordt. Ik zal ik het verdere verloop dan weer op het forum posten.

gr. Daniel

danielsan (0), 15 jaar geleden

Probleem opgelost! Het was de N75, na vervangen van dit dingetje kon ik eindelijk weer harder dan 120 :-)

Bedankt voor alle tips, zonder jullie had het me heel wat meer gekost dan die paar tientjes die ik nu kwijt ben!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.