Audi A4-Avant: A4 olieverbruik

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 (motorcode ALZ)

Hallo,

Ik heb sinds een aantal weken een A4 Avant met 220.000km op de teller, de auto loopt op lpg. Deze auto gebruikt wat olie. Zoals ik het nu in kan schatten heeft de auto ca 2000 a 3000 km nodig om 1 liter olie te verbruiken. Het is een 1.6 8 klepper, welke niet bekend staan om een hoog olieverbruik.

Vandaag is er met een microscopisch apparaat via het bougiegat in de cilinders gekeken. De conclusie wat dat de kleppen mooi droog waren (kleppenseals in orde), maar dat er olieverbruik langs de zuigers is. De cilinderwand bleek (gelukkig) niet beschadigd. Het olieverbruik is dus te wijden aan de olieschraapveren. Deze kunnen vastzitten door vervuiling waardoor ze niet meer terugveren naar buiten, of dat de olieschraapveren versleten zijn.

Nu word me geadviseerd om de motor te flushen (met Forté motor flush, Olefin residue claener) een een toevoeging in de olie (Forté oli fortifier) te gebruiken. Samen met nieuwe olie welke er dan op moet zit dat zo rond de 150 euro. Opzich geen probleem als dat het oplost. Het alternatief is de olieschraapveren vervangen...

Is dit een bekend probleem bij deze auto´s, dat de olieschraapveren vast gaan zitten door vervuiling, of dat ze versleten raken? Is de kans groot dat een Forté motorflush het probleem oplost?

Groeten, Willem

Willem de Kok

Geplaatst door Willem de Kok (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 11 jaar geleden

[quote=Willem de Kok]Nu word me geadviseerd om de motor te flushen (met Forté motor flush, Olefin residue claener) een een toevoeging in de olie (Forté oli fortifier) te gebruiken. Samen met nieuwe olie welke er dan op moet zit dat zo rond de 150 euro. Opzich geen probleem als dat het oplost. Het alternatief is de olieschraapveren vervangen[/quote]
Motor flushen geeft in dit geval weinig tot geen resultaat.
De motor heeft er 220.000km overgedaan om in die mate bevuilt te raken, dat ga met één behandeling natuurlijk niet oplossen.

Gr. Paul

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Niks aan doen,lekker doorrijden.
Een versleten schraapveer los je niet op met een middeltje.

kaleido 1 (1805) PRO, 11 jaar geleden

Hoeveel olie kun je kopen voor de kosten van de reparatie?
Als er achter de auto geen complete zonsverduistering /blauwe wolken ontstaan , lekker blijven rijden , peil in de gaten houden en veel rijplezier.

Roger10 (0), 11 jaar geleden

het helpt ook om bv 1 l atf olie bij te voegen bij de motorolie dit maakt de olieschraapveren ook los maar nooit boven de max streep op de peilstok vullen!! doe dit bv 2x en dan de olie vervangen met de voorgeschreven motorolie!

Willem de Kok (0), 11 jaar geleden

Een motorflush zal het probleem waarschijnlijk dus niet oplossen. Opzich is het olieverbruik nog enigszins acceptabel, er is geen blauwe rookwalm achter de auto te zien tijdens het rijden. Maar soms slaat de auto moeilijk aan. Ik moet dan 8sec starten voordat de auto aanslaat en er is een blauwe pluim achter de auto zichtbaar. Dit komt niet heel vaak voor, gebeurt één keer van de 15 keer dat ik hem start.

ATF olie in de motor lees ik veel tegenstrijdige berichten over. Ik lees bijvoorbeeld dat dit bij oudere auto´s nog wel gaat, maar bij de nieuwere motoren af te raden is. Nu is mijn 1.6 motor gebaseerd op modellen die audi al heel lang heeft, is het voor mijn motor veilig om 1 liter ATF toe te voegen aan de motorolie?

audia4 (0) PRO, 11 jaar geleden

wat voor olie gaat er nu in???? ik gok longlife 0w30....

begin eens met hem gewoon op 5w40 (syntheet) en 15.000 km verversingstermijn te zetten. Nummer 1 ben je voordeliger uit, en het is iets dikker wat het olieverbruik wel eens ten goede kan komen.

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Dit tis toch een gewone 1.6,kan ook gewoon 10w 40 minerale olie in.

audia4 (0) PRO, 11 jaar geleden

10w40 is waarschijnlijk bij deze motoren niet vrijgegeven.... (wil niet zeggen dat het er wel of niet in kan)

5w40 mag er gewoon in, zie instructieboekje.

Willem de Kok (0), 11 jaar geleden

Er zat 5W30 in, ik heb de olie vervangen door 5w40 synthetisch. Nu eens zien wat het olieverbruik gaat doen.

Dat de auto sporadisch moeilijk aanslaat gepaard met een rookpluimpje, dat zal toch ook te maken hebben met dit lekken langs de olieschraapveren?
En ATF bij de olie, mag dat bij deze motor of is dit een risico?

audia4 (0) PRO, 11 jaar geleden

atf zou ik niet doen.

primera p11 (0), 11 jaar geleden

ATF heeft een sterk reinigend vermogen,dat zou ik niet doen.

willemhs (0), 11 jaar geleden

Okay, geen ATF erin. Ik kijk even aan wat het olieverbruik gaat doen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.