Audi A4-Avant: Olielampje geeft minimaal waarschuwing, oliepeil is niet minimaa

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI 130PK

Hallo,

Had een probleem met mijn Audi A4 Avant TDI 130PK van bouwjaar 2003.

Het olielampje (dat er te weinig olie in de motor zou zitten) begon te branden. Maar als ik peilde, zat er genoeg in.

Het olielampje was toen weer verdwenen, maar na 100 km was de melding er weer.

[
Doordat de motorkap open is geweest, wordt door middel van een schakelaar in het motorkap slot een signaal naar de boordcomputer gestuurd die dit interpreteert als: de kap is open geweest, dus er is naar het oliepeil gekeken, ik(de computer) reset de waarschuwing voor 100 km en daarna kijk ik wel weer naar het peil via de carter sensor.
(technische gezien zitten er misschien wel meer haken en ogen aan dit verhaal maar dit is de vereenvoudigde versie)
]

Nu zocht ik in eerste instantie op dit probleem en kwam vaak tegen dat dit in de schakelaar in het motorkap slot zou zitten. Maar dat was in mijn geval niet zo omdat de melding wel verdween(voor 100km) na het openen van de motorkap, wat dus betekend dat de sensor niet stuk is.

De oplossing in mijn geval was dan ook de vervanging van de oliepeil sensor in de karter. (imitatie sensor koste 70 euro inclusief btw)

PS ik heb het probleem dus al opgelost, maar wilde dit wel even met jullie delen omdat ik veel tegengestelde en verwarrende berichten tegen kwam mbt het olielampje en wat er eventueel fout kan zijn.

Chris_

Geplaatst door Chris_ (0) PRO , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Bedankt. En je hebt ook helemaal gelijk. Als de schakelaar in slot stuk is (kan je Open/dicht testen met de testkast) dan zie je olielampje inderdaad gelijk weer terug en niet pas na 100km. Heb trouwens wel 1x gehad dat lampje maar aan bleef gaan nadat ik de sensor in carter had vervangen (was achteraf stuk) en alles was verder perfect maar lampje bleef maar branden en na accu los/vast was alles weer goed. Blijkbaar was de software behoorlijk in de war en helaas komt dit vaker voor bij verschillende andere problemen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.