Audi A3: welke banden kiezen?

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Ik heb een setje van 4 nieuwe 17 inch banden nodig voor onder mn A3.
Ik heb momenteel 215/45 R17 van het merk Wanli. Deze maat is net te klein. Als ik 100 km/u op teller rijd, rijd ik op gps 90.
Verder hebben ze totaal geen grip bij nat wegdek. Positieve is dat ze nauwelijks slijten.

2 dingen waar ik vragen over heb: de bandenmaat, en het merk.

Als ik er 225/45 R17 bandjes onder leg is de omtrek gelijk aan de orriginele maat (195/65 R15). En zal ik dus geen km teller afwijking hebben (alhoewel ik dit niet zo'n probleem vind).
Nu weet ik alleen niet of het verstandig is om met banden van 225 breed te gaan rijden ivm aquaplanning bij regen.

Deze banden zijn er van 50 tot duur. Ik zoek banden van betere kwaliteit dan m'n Wanli bandjes, maar niet meteen hele dure. Welke merken zijn aan te raden?

willemhs

Geplaatst door willemhs (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

arie549 (0) PRO, 16 jaar geleden

in feite de band zo smal mogelijk houden, en zo hoog mogelijk..dit om toch nog iets comfort te houden met vrij grote wielen.

overigens qua rolomtrek is 215-45-17 wel de juiste maat, een afwijking van de snelheidsmeter is heel normaal..deze geven altijd royaal de snelheid weer..in vergelijking met gps.(gps is overgins redelijk betrouwbaar qua snelheid, maar ook dit kan een minimale afwijking hebben)

wat zijn goede bandjes....firestone, dunlop, nokian, good-year..zijn allemaal niet giga duur..en toch a merken..soms loont het ook nogal om wat rond te bellen, bij de een kost b.v een dunlop in de juiste maat 150,- terwijl 3 km verder eentje ze monteert voor 120,-...

willemhs (0), 16 jaar geleden

Op http://www.buggyboys.be/nl/tech_telleraf... kun je eenvoudig bandenmaten omrekenen.

Standaardmaat is 195/65 R15 deze band heeft een omtrek van 199.33
Huidige band is 215/45 R17 deze band heeft een omtrek van 196.44
Eventueel bredere 225/45 R17 deze band heeft een omtrek van 199.27

De 225 brede band zou dus een minder grote tellerafwijking hebben als de 215 brede band.

avieravant (0), 16 jaar geleden

De banden die je nu hebt geven een tellerafwijking van 1,4% (geeft teveel aan) met 225 45 17 is de afwijking nihil.

De ADAC heeft een bandentest gedaan voor deze maat (225 45 17) daarbij springen er 2 typen uit:
Bridgstone Potenza en Pirelli Zero Nero. Test is te bekijken op adac.de

Onlangs heb ik de Bridgestone (18") gekozen, ik vind hem prima, alhoewel als hij 2 dagen heeft stilgestaan er wel een plat kantje aan de band komt (volgens mij had ik dat niet met m'n michelins).

Ik heb hier voor gekozen omdat ik nu 4 banden heb voor de prijs van 3 michelins. Nu rij ik veel en heb regelmatig nieuwe banden nodig, dus als ik me heb vergist, kan ik m'n vrij vlot m'n foutje herstellen.

Santa (0), 16 jaar geleden

Totaal geen grip hebben bij een nat wegdek met zo'n brede bandenmaat is normaal.

Hoe breder de band, des te meer rubber ligt er op de weg en is de druk per cm2 juist MINDER waardoor er ook eerder b.v. aquaplaning op zal treden. Bredere banden verliezen bij NAT wegdek dus eerder hun grip dan smallere (uitgaande van de 195-65-15 die er origineel onder hoort.)

Saillant detail is elke keer weer dat (met name de jongere bestuurders) klagen over het weggedrag c.q. comfort van hun auto nadat ze (veel) te brede banden danwel te grote wielen op op hun auto monteren....

Je kunt nu eenmaal niet straffeloos zomaar iets uitzoeken en onder je auto schroeven.
't Zal allemaal wel "cool" wezen, maar natuurwetten laten zich nu eenmaal NIET pimpen.....!

Budget-pimpers klooien maar wat aan, mensen met kijk op de zaak gaan NIET voor extremen.

Niemand wil natuurlijk een budget-pimper genoemd worden en al die gastjes zeggen allemaal dat ze het alleen maar "mooi vinden" maar de effecten zijn hetzelfde: beroerd rijgedrag en bovenal:

allemaal rijden ze rond met velgen voorzien van stoeprandschade! Voor MIJ een indicatie dat men dus eigenlijk nog niet eens goed kan autorijden omdat het maar niet lukt om zoiets simpels als een stoeprand te ontwijken.....

En wat is er nu mis mee dat je SNELHEIDSMETER (dat is dus NIET de (kilometer)TELLER..!) wat meer aangeeft dan je GPS? Zo blijf je in de regel ONDER de snelheidslimiet en krijg je ook niet zo gauw een bekeuring.

Best of both ways? 205-50-17.

Maar ja, "men" zal liever voor zo breed mogelijk kiezen omdat dat zo mooi "staat"....
Met het oog op de druk per cm2 zou IK gaan voor een 205 band.

Misschien iets minder "cool" maar wel degelijk iets veiliger. 't Is maar net wat je belangrijk vindt.....

Maar wat ik wel raar vindt is het feit dat je niet eens noemt welke maat ( de breedte, dus. 17 inch geeft alleen de HOOGTE/DIAMETER aan) velgen je hebt en dat ook niemand daar naar vraagt....?

Hisham (0), 16 jaar geleden

[quote=Santa]Maar wat ik wel raar vindt is het feit dat je niet eens noemt welke maat ( de breedte, dus. 17 inch geeft alleen de HOOGTE/DIAMETER aan) velgen je hebt en dat ook niemand daar naar vraagt....?[/quote]
ik denk dat de meeste er vanuit gaan, dat hij wel doorheeft welke bandenmaten op zijn velgen passen...
ik vermoed dat hij 8j zal hebben...

avieravant (0), 16 jaar geleden

[quote=Santa]Maar ja, "men" zal liever voor zo breed mogelijk kiezen omdat dat zo mooi "staat"....
Met het oog op de druk per cm2 zou IK gaan voor een 205 band.

Misschien iets minder "cool" maar wel degelijk iets veiliger. 't Is maar net wat je belangrijk vindt.....[/quote]
\


Stel dat de velg idd 8J is dan staat deze band er wat getrokken om en zal ongetwijfeld anders rijden dan dat ie bedoeld is. (heb overigens nog wel een setje "veilige 15"7Jeetjes" liggen :-) )

arie549 (0) PRO, 16 jaar geleden

de 205-50 is indd een mooi alternatief....zo smal mogelijk en zo hoog mogelijk is geen overbodige luxe met dit soort wielen...wil men enig comfort houden..

overigens, de wanli dingen ken ik....de grip is indd ver te zoeken...het enige waar kopers van wanli op vallen is het v profiel en de prijs..!!

willemhs (0), 16 jaar geleden

Mijn velgjes zijn 7j breed. 205 is dus idd een optie.

willemhs (0), 16 jaar geleden

Ben wat aan het zoeken geweest op diverse webshops. Ik zie 205 bandjes vanaf 52 euro (goodride). Maar ik wil natuurlijk liever wat meer betalen voor een betere band.

Hieronder wat goedkopere bandjes, zit hier misschien een merk tussen wat toch redelijk goed is, zonder dat het meteen 140 euro per band kost. (denk dat er best minder bekende merken zullen zijn die toch goede banden maken)

Sumo Firenza, TOP, Nankang, TNG Star Performer, Millennium, Kumho, Hankook, Falken, Goodride, Linglong, Kenda, Federal, Hero, Accelera, An-Tyre, Regal, Fortuna, Sunny, Maxxis, Minerva, Marangoni, Milestone.

Zit hier wat tussen?

arie549 (0) PRO, 16 jaar geleden

al die merken zijn in grote lijnen over 1 kam te scheren....der zullen vast goede tussen zitten...maar ik zou de gok niet wagen..

willemhs (0), 16 jaar geleden

Ik zie dat mijn velgen 7,5J zijn, maar daar passen banden van 190 tot 225 onder.

Nog even wat brainstormen over comfort en breedte van de band
205/50 en 225/45 hebben allebij dezelfde wielomtrek. De hoogte in cm is dus hetzelfde bij deze twee maten. De breedte verschilt wel 2cm. In een 205/50 zit dus minder lucht dan in een 225/45. Is het niet zo dat een 205/50 band hierdoor minder comfortabel rijd?

P. Kelder (0) PRO, 16 jaar geleden

willemhs

breder dan 205 zou ik niet gaan daar krijg je spijt van. een gevolg sturen als een tank en trekken naar de sporen in de weg.....

Gr. paul

willemhs (0), 16 jaar geleden

Die 225 zette ik er neer om het verschil duidelijk te maken. Ik rijd momtenteel al op 215/45. Spoorzoeken of zwaar sturen kan ik niet bekennen. Wel heb ik problemen met weinig grip bij nat wegdek. Dit kan natuurlijk aan een (te) breede band liggen, maar ook aan de kwaliteit van de band.

Als het qua comfort niet uitmaakt ga ik zeker voor 205/50 bandjes. Ik heb Pirelli sp sport 2050 op het oog, goede keuze?

P. Kelder (0) PRO, 16 jaar geleden

het is een combinatie > gewicht voertuig > breedte van de band > type band. tussen deze 3 moet je de balans zien te vinden. de juiste was zoals de fabriek het heeft afgeleverd. daarvan afwijken gaat altijd tenkoste van wegligging en comfort.

Gr. paul

P. Kelder (0) PRO, 16 jaar geleden

[quote=willemhs]Ik heb Pirelli sp sport 2050 op het oog, goede keuze?[/quote]
zolang het niet onder een kruiwagen moet geen pirelli ! als ik moest kiezen ging ik voor de dunlop SP 01 niet alleen een goede band maar ook een betaalbare band.......................

Gr. paul

willemhs (0), 16 jaar geleden

Het is Dunlop geworden, in de maat 205/50 R17.

Iedereen bedankt voor de reacties en adviezen

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.