BMW 3-Serie: Brommend geluid alsof over strepen wordt gereden

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 liter

Ik rijd een 320D Touring Automaat (2003). Sinds kort valt me op dat er af en toe (!) kortstondig een zoemend/brommend geluid te horen is. Alsof je over de strepen aan de zijkant van het wegdek rijdt. Geluid lijkt van achterin de auto te komen.
Het is bij diverse snelheden (b.v. 60, 80 of 110 km/hr) en lastig te reproduceren. Als de auto warm is, blijft het probleem. Doet zich voor bij zowel optrekken als vertragen, maar doorgaans bij niet teveel gas geven in de vijfde versnelling.

Op dit forum heb ik wat dingen gezien die er op lijken, maar niets dat hetzelfde is. Volgens de dealer zou het de programmering van de automaat kunnen zijn waardoor ie niet goed (terug)schakeld. Of zou het de cardan zijn?

Wie heeft er een idee of heeft dit eerder gehoord/gezien?

Mark320D

Geplaatst door Mark320D (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Freude_am_Fahren (0), 16 jaar geleden

Voor het optreden van het verschijnsel over een breed toerenbereik, zijn volgende onderdelen kandidaat-veroozaker:
- Uitlaat hangt niet midden in de tunnel en raakt hitteschild of bumper aan de achterkant.
- Boutjes (slechts 2 stuks) van middenlager cardan-as zitten niet goed vast.
Over een nauwer toerenbereik, de volgende:
- Speling in een van de ophangrubbers v. differentieel/ reactiearmen.

Bij warme auto blijft het verschijnsel. Bij koude auto (motor/ rubbers) niet ?

Of de uitlaat de veroorzaker is, valt eenvoudig te testen door op verdachte plaatsen (uitlaat dicht bij hitteschild/ bumper) middels een poetslap of een stukje touw de uitlaat-positie de goede kant op te wijzigen.

Mark320D (0), 16 jaar geleden

Warm of koud maakt niet uit. Het probleem doet zich echter voor afhankelijk van versnelling en toerental, maar met name rond 80 en 110 km/hr, automaat in 5 en weinig gas geven. Met deze gegevens is het nagenoeg voor 80% reproduceerbaar. Ik vermoed daarom dat het iets met de automaat is.

Mark320D (0), 16 jaar geleden

Vandaag bij de dealer de software van de automaat ("DDE en EGS brein") opnieuw laten programmeren en het probleem lijkt opgelost!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.