Daewoo-Chevrolet Matiz: Expansievat koelvloeistof vervangen

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 800cc

Het expansievaatje van mijn Matiz (boujaar 04-2000) lekt koelvloeistof. Het lekt op de onderliggende motorsteun en verder naar beneden op de stabilisatorstang. Daarnaast lijkt er wel chocomelk in het koelsysteem te zitten zo bruin is het. Conclusie: het vaatje moet vervangen worden en het koelsysteem moet gespoeld en opnieuw gevuld worden met verse koelvloeistof.

Kan ik het expansievaatje zelf vervangen? Of is het ontluchten na het schoonspoelen en bijvullen geen beginnersklusje?
Kan je het koelsysteem gewoon met een tuinslang doorspoelen totdat er alleen nog maar helder water uit komt? Of is dit te simpel gedacht?

Bert Pleizier

Geplaatst door Bert Pleizier (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chevrolet Matiz? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (1660) PRO, 12 jaar geleden

Voor iemand met wat technisch inzicht appeltje /eitje
Ik weet niet of het al opgelost is zoja dan graag even melden.
Werkwijze lijkt me goed alleen hoop ik niet dat door de roestvorming (bruin water) je na het spoelen en vullen met de juiste antivries/koelvloeistof lekkages krijgt.
Kachelradiateur zou ik de slangen van losnemen en apart doorspoelen.

Bert Pleizier (0), 12 jaar geleden

Auto gaat eind van de week naar de dealer. Deze vraagt XX euro voor het vervangen van het vaatje, doorspoelen van het koelsysteem en vervangen van de thermostaat. Het bedrag vind ik aan de hoge kant, maar ik weet de prijs niet van het expansievaatje. Als ik naar de prijs kijk zit er wellicht ook het arbeidsloon bij voor het loshalen van de slangen naar de kachelradiateur.

Blijkbaar is de koelvloeistof nog nooit ververst (dealeronderhouden, dus wel merkwaardig). Eerste series zijn namelijk met verkeerde type koelmiddel geleverd.

kaleido 1 (1660) PRO, 12 jaar geleden

Dan vind ik het raar dat als ze weten dat er verkeerde koelvloeistof in zit ze dit niet onder garantie of coulance toendertijd niet ververst hebben (terugroepactie)?

Bert Pleizier (0), 12 jaar geleden

Ik heb de auto gekocht toen ie 18 maanden oud was. De auto is aan de andere kant van het land gekocht door de eerste eigenaar. Het is dus maar de vraag welke dealer de auto terug had moeten roepen (er is een terugroepactie voor geweest).

Wel vreemd dat de andere Daewoo / Chevrolet dealers tijdens regulier onderhoud niet in het systeem zien (via chassisnummer) dat er nog een recall openstaat voor mijn Matiz.

Bert Pleizier (0), 12 jaar geleden

Inmiddels is het vaatje vervangen, evenals de thermostaat en de koelvloeistof. Uiteraard is het hele koelsysteem schoongemaakt.

Nu lijkt het wel alsof de Matiz ook ineens veel sneller warm wordt (zowel de motor als de lucht van de ventilatie). De motortemperatuur is gelijk gebleven. Lijkt mij dus dat de thermostaat niet geheel meer sloot door vervuiling, waardoor opwarmen langer duurde dan gebruikelijk is.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chevrolet Matiz of stel zelf een nieuwe vraag.