Chrysler Stratus: Dashboardverlichting ineens stuk ?

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2500

Hallo iedereen,

Sinds kort een stratus cabrio lx gekocht, helemaal tevreden.
Helaas doet sinds gister mijn dashboardverlichting het niet meer, alle kleine lampjes van de indicators doen het, maar de verlichting in het dashboard zelf bij de tellers doen het niet. De schakelaar die de lichtjes dimmen heb ik natuurlijk al gecontroleerd en tevens de zekeringen heb ik een voor een gecontroleerd.

Iemand suggesties ?

Mvg,
Awi

Awi

Geplaatst door Awi (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chrysler Stratus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

awi als je dat allemaal al gecontroleerd hebt dan blijven de lampjes over .
heb je wel spanning op je dimmer en heb je deze ook door gelust om tekijken of ze het dan wel doen?

groetjes jan.

Awi (0), 17 jaar geleden

Hoi Jan, dank je voor je snelle reactie,

Ik zou niet weten welke draadjes ik zou moeten doorlussen en of ik het dashboard los moet halen ja of nee.
Mocht dit volgens jou de enige oplossing zijn dan zal ik morgen eens de schroeven los halen van het dashboard en opzoek gaan naar de draadjes die naar de lampjes gaan en die rechtstreeks aansluiten....

Mvg,
Awi

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

awi het is in eerste instantie makkelijker om je dimmer los tehalen en daar deplus temeten en dan door teverbinden.

groetjes jan.

Awi (0), 17 jaar geleden

Beste Jan,

Ik had ondertussen het hele dashboard losgehaald ik heb alle lampjes gecontroleerd en alles schijnt in orde te zijn. Betreft de dimmer/ schakelaar los halen, ik ben bang dat ik die niet los kan halen (tenzij jij zeker weet dat deze los kan), de dimmer zit namelijk naast het stuur bij het licht/ knipperlicht in, morgen zal ik er eens goed naar kijken maar weet niet of dit los te krijgen is...

Groetjes,
Awi

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

awi dan kan die niet los dan moet je kijken welke draden ervan zijn en die door verbinden.

groetjes jan.

jvr (0), 17 jaar geleden

Dag Awi,

Zoiets heb ik eens gehad nadat ik een andere radio had gemonteerd. Had de verkeerde draad gebruikt voor de contstante spanning voor de radio, bleek bij de dash-verlichting te horen waardoor zekering telkens stuk ging.

Mvg
Jvr

Awi (0), 17 jaar geleden

Hoi JVR,

Bedankt voor deze tip, ik heb ook een andere radio gemonteerd (tja, de orginele heeft alleen cassette), alleen is er bij mij geen probleem met de zekeringen, misschien heb ik wel een draadje doorgeknipt die met het dashboard te maken had, ik ga er direct naar kijken, kan ik de dealer afzeggen...

Groetjes,
Awi

jvr (0), 17 jaar geleden

Oke Awi,

Ik ben benieuwd of het gelukt is. Probeer de verlichting anders eens zonder de radio, misschien trekt hij toch ergens teveel stroom.

Gr.
Jvr

Awi (0), 17 jaar geleden

Stand van zaken;

JVR Had inderdaad gelijk, de draad die over de dashboardverlichting gaat sluit men normaal aan op de radio (ILL) zodat het licht van de radio dimt zodra de lichten aan gaan, dat deed het bij de radio ook echter de verlichting in het dashboard zelf deed het toen niet meer. Ik heb het zelfde draadje plus na contact (acc) gegeven en hopsa, de dashboardverlichting doet het weer. Een probleempje nog, de dimmer werkt zo niet meer omdat ik hem plus na contact geef, nu is het gelijk "aan" bij contact. (dashboardverlichting), wie o wie weet dit raadsel op te lossen ?

Groetjes,
Awi

jvr (0), 17 jaar geleden

Even terug: Radio los = dash-verlichting oke? (Ook met dimmer of niet? Zo niet, zekeringen nog even checken.)

Volgens mij moet je die ILL (illumination) draad helemaal niet meer op de radio aansluiten en gewoon los laten hangen (wel afbinden). De nieuwe radio heeft geen dimmer functie, die is gewoon aan of uit.

Waarschijnlijk heeft deze radio twee voedingsdraden: Een contstante plus (voor het geheugen) en een geschakelde plus (van het contact, haal die bijvoorbeeld bij de sigarettenaansteker vandaan).


Gr.
Jvr

Awi (0), 17 jaar geleden

Beste JVR,

De ILL draad zat in de orginele Chrysler radio, op de radio stond de afkorting ILL (van dat draadje), ook op de bedrading van mijn nieuwe radio staat dat een bepaald draadje ILL is, die 2 had ik dus aan elkaar geknupt, het resultaat hier van was dat op het moment dat ik de lichten aan deed dat de verlichting van de radio zachter werd.

Wat ik nu gedaan heb;
Het draadje die orgineel in de auto zit waar ILL op staat (op de radio die aangeeft wat welk draadje is) aangesloten op de ACC draad (plus na contact) en nu doet het dashboardverlichting op het moment dat ik de sleuten op contact zet echter werkt de dimmer niet die in het knipperlicht gedeelte zit.

De radio krijgt inderdaad 2x plus, 1x na contact en 1x continu voor het geheugen van de radio, de radio is verder wel juist aangesloten.

Wat ik nog kan proberen is het orginele ILL draadje nergens op aansluiten (deze was wel aangesloten op de orginele chrysler radio) en dan maar zien of de dimmer het gaat doen, ik vermoed van niet want de dashboardverlichting werkt nu ineens nadat de orginele ILL draad plus krijgt...

Ik ben benieuwd wat je hier van vind....

Groetjes,
Awi

jvr (0), 17 jaar geleden

Hallo Awi,

Hoe verder we komen, des te ingewikkelder het lijkt te worden :)

Wat gebeurt er inderdaad als je ILL (uit de auto) helemaal niet aansluit, brandt dan de radioverlichting voluit of helemaal niet meer? En werkt de dashboardverlichting dan wel weer?

Begrijp ik nu goed dat je die ILL draad uit de auto (die normaal naar de radio gaat) op ACC hebt aangesloten? Dan werkt waarschijnlijk de dimmerfunctie niet meer omdat je de verlichting dan van twee kanten aan het voeden bent met 12V (1 contstante 12V vanaf ACC, en 1 gedimde - die in het knipperlicht gedeelte zit - die daardoor geen effect meer heeft).

Ik krijg het vermoeden dat de ILL op de oude radio anders werkt dan de ILL op de nieuwe radio. Volgens mij trekt de verlichting in de nieuwe radio meer stroom waardoor de dash-verlichting niet of heel zwak brandt, oid.

Ik denk dat je je dash-verlichting weer helemaal werkend kunt krijgen zoals het was, maar dan zonder de dim-functie op de radio. Ik heb helaas geen Stratus om het even te proberen, maar stel dat je de oude radio weer plaatst en alles weer origineel aansluit (weet niet of dat veel werk is), werkt dan alles weer (dimmen, enz.)? En haal dan eens alleen die ILL draad los van de radio, wat gebeurt er dan met je dash-verlichting?

Gr.
Jvr

Awi (0), 17 jaar geleden

Olá JVR,

Inderdaad, het verhaal word alsmeer ingewikkelder, ik moet je wel zeggen des te leuker om het raadsel op te lossen....

Als ik de ILL uit de auto nergens op aansluit dan werkt de dashboardverlichting niet, de radioverlichting voluit, ik moet je wel zeggen dat de radio mij niet interesseerd (het licht er van, de dim in het dashboard vind ik belangrijker).

Ik heb inderdaad de orginele ILL die in de auto zit op ACC aangesloten, zodra de orginele radio is aangesloten is er nergens een probleem te bekennen, zodra ik de los van de radio haal dan is het dashboard weer door.

Dim op de nieuwe radio is voor mij absoluut niet van belang, ik hoop het dashboard weer met dim werkend te krijgen, ik ben benieuwd of je nog wat met die grote raadsel kan :-)

Groetjes,
Awi

jvr (0), 17 jaar geleden

Oke, dus als je de orginele radio er weer in hebt zijn er geen problemen, pas als je dan de ILL los neemt van de radio, gaat de dash-verlichting uit. Dat is ook raar, net of de radio op een of andere manier in serie staat met de verlichting van het dashboard.

Lijkt me stug, maar wat je zou kunnen proberen is: sluit de orginele radio helemaal aan, behalve de ILL en meet (spanningsloos, dus contact uit, liefst nog massa van accu los!!!) met een ohm-meter de weerstand tussen de ILL aansluiting van de radio en de massa van de radio (je meet dus door de radio heen). Neem dan een weerstand van die waarde (die je gemeten hebt) en zet die tussen de ILL draad uit de auto en de massa van de auto. Koppel radio dan weer even los. Als je niet helemaal zeker bent, doe er dan ook nog even een klein zekeringetje tussen van 1A ofzo. Als de dash-verlichting dan mocht werken kun je dit spulletje (weerstand + zekering) ergens veilig achter de (nieuwe) radio verbergen. Dim op de radio werkt dan inderdaad niet meer, maar dat geeft dus niet.

Het is een truukje en ik weet niet of het werkt, maar meer kan ik even niet bedenken Awi!

Suc6,
Jvr

Awi (0), 17 jaar geleden

Olá JVR,

Ik denk dat ik het maar laat rusten voor nu, ik ben allang blij dat mijn dash verlichting het doet. Komt tijd komt raad :-) sowieso enorm bedankt voor je antwoorden hier, door jou doet de dashverlichting het weer, het dimmen komt wel...

Groetjes,
Awi

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chrysler Stratus of stel zelf een nieuwe vraag.