Chrysler Voyager: Verlichting gaat vanzelf aan en uit als wagen uit staat

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.4 I automaat

Sinds kort heb ik het volgende probleem:

Wanneer ik de auto uit zet, sleutels er uit etc. en uiteraard de verlichting uit doe gaan de koplampen en de parkeerverlichting zomaar aan... uit.... aan... etc. Soms blijven ze een tijdje branden, dan weer een tijdje uit, dan een paar keer knipperen enz enz.

Ik heb gekeken welke relais het zijn, en als ik het relais van de koplampen en de relais van de parkeerverlichting er uit haal zijn de lampen (uiteraad ) uit.

Met contactpunten reiniger ( geen contact spray maar reiniger ) heb ik de punten van de relais schoongemaakt met een elektrische tandenborstel. Die zijn helemaal mooi schoon nu, ook de sleuven waar de relais in gaan heb ik mooi schoon gemaakt op dezelfde manier. Dit helpt tot nu toe niet.

Heeft iemand een idee waar het aan zou kunnen liggen ?

De auto is voorzien van startonderbreker d.m.v. een sleutelhanger , hier gaat de auto mee op slot ( deuren ) en op alarm, en weer van af.
Verder moet je ook op dit knopje op de sleutelhanger drukken om de auto van de startonderbreker te halen om te kunnen starten
Ik weet niet of dat met het probleem te maken heeft maar het is elektrisch dus ik dacht ik meld het in ieder geval maar....

Alvast bedankt voor het meedenken !

Vr. groet,

Tim

Olakius

Geplaatst door Olakius (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chrysler Voyager? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jvr (0), 13 jaar geleden

Tim,

Geldt dit voor alle normale verlichting (ook achterlichten en dashboard) of alleen koplampen? Is dit probleem er ook tijdens het rijden of als het contact gewoon aan staat? Als het goed is zou je normaal gesproken een klikje horen van een relais bij het inschakelen van het licht (zet het licht maar eens heel langzaam aan). Hoor je (tijdens het knipperen) dit klikken ook als de schakelaar uit is en contact uit? Dan zou het "gewoon" aan de lichtschakelaar kunnen liggen.

Als je geen relais hoort tikken (terwijl het licht wel knippert) zit het probleem na het relais, bijvoorbeeld in de bedrading naar de lampen toe (kortsluiting).

Ook zijn over het algemeen elektrische storingen vaak aan een slechte massa verbinding te wijten. Bij de accu en aan/rondom het motorblok kunnen diverse massakabels zitten (platte gevlochten koperstrippen).

Mvg,
Jvr

Olakius (0), 13 jaar geleden

Wanneer de auto helemaal uit staat gaan de koplampen + achterlampen + parkeer verlichting aan/uit

Je hoort de relais duidelijk klikken.

Ik vind het vreemd dat die verlichting aan kan gaan terwijl de knop op uit staat en de sleutel uit de auto is, er mag dan toch geen stroom op die relais staan ?


Wanneer de motor van de auto aan staat gaan soms alle lampjes in het dashboard even uit en daarna weer aan.


Mocht het een massa verbinding zijn, hoe kom ik daar achter en wat zou ik er aan kunnen doen ?

Ik ben over het algemeen redelijk handig ( vooral met computer elektronica enz , maar heb zeer weinig ervaring met auto elektronica

jvr (0), 13 jaar geleden

Tim,

Als het contact uit staat kun je evengoed wel de verlichting aan zetten met de schakelaar, dat is normaal. Dus als de schakelaar sluiting maakt, kan de verlichting vreemd gaan doen. Ook als de motor aan staat kan dit gebeuren.

Een massa kabel hoort ten eerste goed vast te zitten, maar ook mag er geen corrosie of aanslag tussen de verbindingen zitten. Even los maken, opschuren (schuurpapier of staalborstel), desnoods nog inspuiten met contactspray en goed vastzetten. Verlichtingschakelaar zelf anders ook even een klein beetje inspuiten met contactspray.

Mvg,
Jvr

Olakius (0), 13 jaar geleden

Oh natuurlijk, ik maakte een denkfout.... je kunt uiteraard ook de verlichting aan laten als de auto uit staat....

Ik ga morgen maar eens kijken naar de kabels naar de accu, en kijken of ik de schakelaar los kan maken om die na te kijken.

Zouden het dan toch de relais kunnen zijn ?

Misschien moet ik die ook maar vervangen, in ieder geval die twee van de verlichting ?

Van iemand die bij een garage werkt kreeg ik de tip om alle contactpunten van de relais en de weerstanden schoon te maken met elektrische tandenborstel en contact reiniger. Dat moet ik ook nog doen verder, heb nu alleen de twee relais van de verlichting even gedaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chrysler Voyager of stel zelf een nieuwe vraag.