Citroën Ax: Ax 1.1 valt tijdelijk uit tijdens rit

Bouwjaar: 1991, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.1

De AX valt op willekeurige momenten plots uit , samen met het niet meer oplichten motorlampje bij contact aan. Wil dan tijdens rollen even niet starten (startmotor draait wel) en (meestal) bij stilstand gaat na een willekeurige tijd (1 sec - 2 uur) spontaan het motorlampje weer branden en kan er weer zonder problemen worden gestart.

Het lijkt niet verbonden aan stoten of schokken danwel weersomstandigheden omdat het in alle situaties voorkomt, alhoewel heel af en toe na 3 keer kort starten (blok schudden) het ook weer aan ging.
Heb er tijden (maanden) geen last van gehad, en nu start de auto al dagen niet. Ik heb de witte stekker onder de ECU losgehad, deze zag er normaal uit.

Heeft iemand misschien een paar pointers voor mij, of soortgelijke ervaring? Heb redelijke autokennis maar weet niet waar ik moet zoeken.

grt Jasper

jasper669

Geplaatst door jasper669 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën AX? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Xsara16v (0), 15 jaar geleden

Ik heb zoiets wel eens meegemaakt met mijn vorige auto (ZX 1.4) en mijn vader ook met een ZX. In beide gevallen bleek het een defect relais van de motor electronica te zijn. Volgens mij komt de ontsteking (en mischien ook de ECU) zonder stroom te staan. Er zijn vast ook andere mogelijke oorzaken, maar dit heb ik twee keer gehoord.

Rob

jasper669 (0), 15 jaar geleden

Rob, bedankt voor je reactie.
Je omschrijving klopt bij wat ik ervaren heb. Het abrupte uitgaan en weer aangaan kan hierdoor worden verklaart.

Heb inmiddels geconstateerd dat bobine/bzpomp (en waarschijnlijk idd de ECU ook) geen spanning krijgt. Heb de witte stekker onder ECU doorgemeten, het massablok schoongemaakt en nog wat andere stekkers nagekeken/schoongemaakt. Goed voor het onderhoud, maar vooralsnog zonder effect.

Ik zal de relais' eens doormeten en het resultaat terug posten.

jasper669 (0), 15 jaar geleden

Na met contact aan een tik tegen het ontstekingsrelais te geven, schoot direct de stappenmotor en de benzinepomp hoorbaar aan. Hij startte direct en liep als een zonnetje. Hij heeft het een middag zonder verdere problemen gedaan tot hij s'avonds weer stilviel. Ik ga het relais vervangen en verwacht dat de auto het dan weer gewoon doet.

Ik denk dat ik aan zekerheid grenzend kan concluderen dat het euvel inderdaad het ontstekings relais was, het bruin/rode 15 polige dubbelrelaisblok recht onder de ecu.

Bedankt voor de tip.

grt,
Jasper

Xsara16v (0), 15 jaar geleden

Da's mooi Jasper. Bedankt voor dit goede bericht.

Rob

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën AX of stel zelf een nieuwe vraag.