Citroën C3: hikkerig rijgedrag

Bouwjaar: 2002

Dit is een lastig en vooral hinderlijk probleem. Het betreft de 1.4 Ambiance met automatische versnellingsbak van mijn vrouw.

De auto heeft zo'n 40.000 km gereden: zij rijdt heel vaak op wegen waar een rijsnelheid tussen de 60 en 70 km/h gezien de omstandigheden een gepaste snelheid is. Volgens de toerenteller draait de motor dan ongeveer 1.200 toeren. De auto trakteert haar dan op een zeer onprettig rijgedrag door voortdurend in te houden en weer te versnellen. N.B. Dit wordt absoluut niet veroorzaakt door schakelen van de automaat!. Die bevindt zich bij die snelheid namelijk continue in de vierde versnelling (slechts bij een helling voel je de automaat terugschakelen).

Het probleem is het (te) lage toerental waardoor de "smoorklep" in een "twijfelstand" komt. Daarom denk ik dat hier sprake is van een ontwerp- of fabricagefout. Als de motor dit lage toerental niet goed aan kan moet de software er mijns inziens voor zorgen dat de automaat een andere versnelling kiest.
Inschakeling van het sportprogramma is voor haar geen optie. Dat levert een nog veel onrustiger rijgedrag op en kost bovendien onnodig veel meer brandstof.

Uiteraard heb ik de afgelopen jaren veelvuldig de dealer opgezocht die het probleem bevestigt en welwillend steeds de laatste software laadt, helaas zonder enig succes. Ook heb ik een uitgebreide correspondentie opgezet met de importeur maar die houdt (kort gezegd) vol dat er niets aan de hand is.

Zijn er 'problemcar' leden en/of bezoekers die dit probleem kennen en (beter nog) er een oplossing voor weten? Ik zou zeer dankbaar zijn voor hun reactie.

Citrofiel1733

Geplaatst door Citrofiel1733 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën C3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Richard'75 (0), 19 jaar geleden

Het tanken van superplus 98 of Shell V-power geeft een enorme verbetering mbt het stotteren. De 1.4 motor heeft het zwaar door alle aanhangende systemen als Airco, automatische bak ed.
Heeft bij onze C3 goed geholpen.

Richard

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën C3 of stel zelf een nieuwe vraag.