Citroën Saxo: OBD II Citroen saxo VTS 1.4

Bouwjaar: 2000

Hallo iedereen,

Khad een vraag over mijn OBD aansluiting van mijn saxo.
Ik had laats een kasje gekocht waarmee ik mijn auto wilde uitlezen. Gewoon omdat ik dit leuk vond. Maar deze werkte niet.
Omdat het kastje niet werkte en ik nu wel wat mijn auto wel ondersteund heb ik me een beetje verdiept in het OBD verhaal. Benzine auto's vanaf 2001 hebben EOBD met de daarbij behorende protocolen. Mijn auto komt uit 2000 (nieuwe model saxo) maar weet nog steed niet hoe ik deze moet uitlezen, en kan nergens informatie vinden hoe of wat ik kan uitlezen.
Ik wilde dus eigelijk weten of het uberhaupt mogelijk is een citroen uit 2000 (of hiervoor) uit te lezen zonder duren apparatuur????? En welk protocol deze dan ondersteunt??
Kvind dit gewoon leuk om te weten en misschien zijn er ook nog anderen die het interessant vinden.. er zijn namelijk wel meer problemen met dit soort dingen, als ik andere forums overlees. Bedank alvast alle reacties......

MVG

Erwin

Erwin2904

Geplaatst door Erwin2904 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Saxo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

oldford (0) PRO, 18 jaar geleden

Erwin,
Ik heb zelf een Saxo 1.4 van 2000. Deze kun je uitlezen met EOBD. Het protocol is KWP2000. Alleen bij live data moet je niet te veel verwachten. Ik krijg alleen het toerental en verder niets. Dat ligt niet aan de scanner maar aan de ECU in de auto die het verdomd om meer data ter beschikking te stellen. Verder kun je wel foutcodes en testdata uit lezen.
De meeste benzine motoren van Citroen en Peugeot uit 2000 kun je gewoon met EOBD uitlezen.

Erwin2904 (0), 18 jaar geleden

Moet ik toch maar eens kijken naar mijn kasje die ik in elkaar gebouwd heb. Kheb hem besteld bij www.elektuur.nl maar ik kan me niet voorstellen dat ik fouten met het opbouwen heb gemaakt.Dit kastje ondersteund inderdaad dat protocol. O, ja misschien nog interressant, het type van mijn ECU in de auto is Magneti Marelli 1AP.81. Misschien dat er verschil in zit...

oldford (0) PRO, 18 jaar geleden

Het probleem is inderdaad de Magneti Marelli ECU. Type 1AP.81 heeft geen EOBD ondersteuning en werkt ook niet met het KWP2000 protocol.

Erwin2904 (0), 18 jaar geleden

Kijk daar heb ik wat aan nu weet ik tenmisten dat EOBD niet werkt. Dus blijft alleen de mogelijkheid over als ik deze ECU zou willen uitlezen dat ik daarvoor dure apparatuur nodig heb?Het protocol van deze ECU zal dan wel een geen standaard protocol zijn, maar alleen geschikt voor citroen/peugeot(PSA).
Nu was mijn laatste vraag (veel meer zal er niet overblijven) is er nog een andere goedkope manier om de auto softwarematig uit te lezen legaal of illegaal(kzal het tegen niemand zegen :)) . Bijvoorbeeld het programma DIAG2000. Of heb je altijd een dure interface nodig voor het uitlezen. Ja ja ik ben eigenwijs ik geef niet snel op :)...

oldford (0) PRO, 18 jaar geleden

Je hebt altijd een of andere soort interface nodig. De auto werkt namelijk niet met de standaard hardware die je in een PC aantreft. Ook het programma DIAG2000 werkt dus met een speciale (dure) interface en daar kun je niet aankomen.
Deze ECU gebruikt inderdaad een protocol dat specifiek voor PSA (Peugeot en Citroen) is.
Tip: Koop op ebay een gebruikte scanner en een programma voor Citroen. Er zijn redelijk veel Snap-on scanners te koop hier.

Erwin2904 (0), 18 jaar geleden

Hmmm... Kzal een kijken op ebay, maar het lijkt me dat voor de knutsellaar het hier wel een beetje ophoud. In ieder geval hardstikke bedankt voor je moeite...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Saxo of stel zelf een nieuwe vraag.