Dacia Sandero 2013: achterruitenwisser werkt soms wel/niet

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: H4B A4, Motorinhoud (cc): 900, Vermogen (kw): 66

Achterruitenwisser werkt soms wel, soms niet. Bijbehorende ruitensproeier werkt wel altijd, waardoor duidelijk is dat het niet het contact op het dashboard is. Kan dit een relais zijn en zo ja, waar in de auto vind ik dat relais?

schipperlucas

Geplaatst door schipperlucas , lid sinds 3 weken geleden

4 Reacties

limbra, 3 weken geleden

Volgens de info die ik heb zit de achter ruitenwisser functie (relais) in de UCH module
(centrale controle eenheid - uch/bcm = body control module),
deze gaan weleens kapot, vaak door vocht/waterlekkage, of een elektronisch defect in de module,
waar de UCH module bij jouw auto precies zit weet ik helaas niet, maar volgens mij onder het dashboard in de buurt van het koppeling pedaal,

in het minst ergste geval is het een slecht contact / losse stekker,
in het ergste geval is de uch module defect, deze kan niet zomaar uitgewisselt worden aangezien
deze ingeleerd/geprogrammeerd dient te worden,

best is om de UCH module op te sporen en dan de stekker aansluitingen te controleren,

kaleido 1 PRO, 3 weken geleden

Of draadbreuk in doorvoer tussen dak en klep.

schipperlucas, 3 dagen geleden

Ik dacht zelf aanvankelijk aan de schakelaar zelf. De andere stuurkolomschakelaar (linkerkant stuurwiel, schakelt o.a. dimlicht en richtingaanwijzers) heeft het nl. ook onlangs begeven, dat bleek doordat het dimlicht soms wel en soms niet aan ging. Maar ik heb de rechter stuurkolomschakelaar nu vervangen en dat heeft helaas geen effect op de achterruitenwisser, dus ik ga nu de andere opties (draadbreuk en UCGH module onderzoeken)

frankst, 2 dagen geleden

Ik begrijp je gedachtegang, ik kan echter uit ervaring zeggen dat in tegenstelling tot de linker schakelaar (verlichting), de rechter schakelaar (ruitenwissers) het in principe nooit begeeft.

Op de UCH is pin 4 op de bruine stekker en pin 2 op de zwarte stekker de voeding van de achter-ruitenwisser. De een komt van de schakelaar naar de UCH en de andere gaat van de UCH naar de ruitenwissermotor. Pin 6 op de zwarte stekker is tevens van de achter-ruitenwisser maar daar zal niets mee mis zijn (tenzij de ruitenwisser midden op het raam stilvalt).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia Sandero of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.