Dacia Sandero 2013: Dimlichten werken niet

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: H4B A4, Motorinhoud (cc): 900, Vermogen (kw): 66

Beide dimlichten werken niet meer. Er staat bij de lichten zelf geen spanning op als de lichtschakelaar op het dashboard op 'aan' staat. Grootlicht en stadslicht werken wel normaal.
Zou dit het relais kunnen zijn en zo ja, waar ergens zit dat relais?

schipperlucas

Geplaatst door schipperlucas , lid sinds 3 weken geleden

7 Reacties

kaleido 1 PRO, 3 weken geleden

Lampje defect en daardoor een zekering defect geraakt , zekeringen al gecontroleerd ?

frankst, 2 weken geleden

Dit is een bekend probleem bij Dacia, de lichtschakelaar is defect en dient vervangen te worden.
Gemiddeld genomen dient deze elke 60.000 tot 80.000 km vervangen te worden (een beetje afhankelijk van hoeveel je met dimlicht aan rijdt).

schipperlucas, 2 weken geleden

Het probleem wordt wat ingewikkelder: nu doen beide dimlichten het wèl weer. De vraag is: voor hoe lang?
Dat betekent naar mijn idee dat het dus niet de zekering of de lampjes zelf kunnen zijn. De lichtschakelaar is nog steeds verdacht dan (hoewel heen en weer draaien en tikken niet leidt tot dimlichten weer aan of uitvallen). Ik dacht zelf veel meer aan een relais wat niet goed contact maakt. Zit er ergens een te verdenken relais bijv. aan het voeteneind voorin het interieur?

frankst, 2 weken geleden

Het is vrij gebruikelijk dat een defecte lichtschakelaar met vlagen weer terug een poosje probleemloos werkt, bij de een is het een uur en bij de ander een maand.
In het elektrisch schema van de verlichting is geen relais of andere elektronica opgenomen. De dimlichtvoeding komt vanaf een 20A zekering (onder het dashboard) binnen op pin 7 van de lichtschakelaar, verlaat op pin 1 de lichtschakelaar weer (bij ingeschakeld dimlicht) en dan naar twee zekeringen van elk 7,5A (onder het dashboard). Daarna gaat de bedrading rechtstreeks door naar de koplampen (enkel de draad naar de linker koplamp kent nog een kleine aftakking naar het dashboard voor het groene dimlicht signaallampje).

schipperlucas, 2 weken geleden

Dank voor het meedenken! Ik ga een nieuwe verlichtingsschakelaar bestellen en die vervangen.

frankst, 2 weken geleden

Het vervangen is gelukkig een simpel klusje want het stuur hoeft er niet af.
Twee schroefjes onder de stuurkolom eruit draaien, de kappen rond het stuur los trekken (zitten deels geklikt). Twee schroefjes van de lichtschakelaar eruit draaien, stekker los, schakelaar eruit. In omgekeerde volgorde de nieuwe schakelaar plaatsen.

    Dacht al dat het vrij eenvoudig was. Had ook een videootje gevonden: https://youtu.be/BxGVuO292UY - schipperlucas, 2 weken geleden
check

Beste antwoord, geplaatst door schipperlucas, 1 week geleden

Intussen heb ik de stuurkolomschakelaar vervangen en het probleem is hiermee opgelost. Dank voor de adviezen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia Sandero of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.