Dacia Dokker 2015: Parkeersensoren?

Bouwjaar: 2015, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: K9K C6, Motorinhoud (cc): 1500, Vermogen (kw): 55

Sinds kort ben ik de eigenaar van een Dacia Dokker uit 2015.

Mijn auto verkennend nam ik het plaatje weg, wat toegang geeft tot de zekeringhouders en ODB-connector.
Daar zit ook de ESP schakelaar.
Naast deze schakelaar zit ruimte voor nog een schakelaar, volgens mijn handleiding om de parkeersensoren in/uit te schakelen. Deze schakelaar zit er niet in. Maar er zit wel een kabel met connector die in een houdertje is gestoken.

Kan iemand mij zeggen of deze kabel inderdaad van de parkeersensoren zijn?
En welke schakelaar zou ik nodig hebben om de sensoren in gebruik te nemen?

Alvast dank voor het meedenken!

MichelvE

Geplaatst door MichelvE , lid sinds 3 maanden geleden

6 Reacties

kaleido 1 PRO, 2 maanden geleden

Heb je wel sensoren ?

MichelvE, 2 maanden geleden

Er zitten nog geen sensoren in de auto. Deze zal ik dus zelf aan gaan schaffen.
Ik vroeg me af of ik gebruik kon maken van die schakelaar als die tenminste de parkeersensoren bedienen.

Maar wellicht is het handiger om dat kabelboompje te laten voor wat het is en zelf een setje te installeren.

frankst, 2 maanden geleden

Het betreft inderdaad de schakelaar van de parkeersensoren en het nummer daarvan is 284487915R. Het andere eind van de bedrading zal normaal gesproken in de buurt van het linker achterlicht te vinden zijn, waarschijnlijk achter de bumper hangend. Als je alle verdere benodigde onderdelen zoals drie sensoren, het regelapparaat en de speaker los gaat kopen, ben je waarschijnlijk erg duur uit, tenzij het allemaal bij de autosloop te krijgen is. De onderdeelnummers heb ik in ieder geval wel voor je.
Dacia verkoopt echter betaalbare complete sets, met vier i.p.v. drie sensoren maar dan wel zonder afschakelmogelijkheid. Als je geen trekhaak hebt, zou ik geen reden weten de sensoren ooit uit te schakelen. Het nummer van deze set is 8201663947.
Mocht je trouwens het Medianav navigatiesysteem i.p.v. een radio/CD-speler hebben, zou ik voor het plaatsen van de originele achteruitrijcamera gaan.

frankst, 2 maanden geleden

Ik heb nog even op de tekeningen van de bedrading gekeken. De kans is groot dat de PDC-bedrading slechts van het dashboard tot de centrale stekker onder het tapijt bij de B-stijl naast de bestuurdersstoel loopt. Tamelijk veel bedradings-voorbereidingen eindigen daar, bij de personenversie met achterbank in hogere mate dan bij de bedrijfsversie zonder achterbank waar net iets meer draden wel af fabriek tot achterin de auto zijn doorgetrokken (omdat die door het tussenschot tussen voorstoelen en laadruimte lastig naderhand aan te brengen zijn).

MichelvE, 2 maanden geleden

Bedankt voor het meedenken!
Dat wordt gewaardeerd!

Bedankt ook voor het artikelnummer voor de Dacia parkeersensoren.
Wat is de nauwkeurigheid van deze sensoren eigenlijk?
Ik heb wat zitten zoeken en zie setjes die 30 cm kunnen detecteren. Is dat een gebruikelijke nauwkeurigheid?
Of bestaan ze ook nauwkeuriger, dat je zeg tot 10 cm kan detecteren voordat de aaneengesloten bieptoon hoorbaar wordt?

frankst, 2 maanden geleden

Ik heb zowel (drie) sensoren als een camera en de groene en rode afstandslijnen van de camera komen overeen met de geluidstonen van de sensoren. Vanaf de groene lijn komen de eerste pieptonen van de sensoren en bij de rode lijn gaan de sensoren over van steeds sneller piepen naar een permanente toon, dat is ongeveer 35 centimeter bij de auto vandaan.
Ik heb zojuist even in de montagehandleiding gekeken van die set met vier sensoren en daarin staat 40 centimeter genoemd.

Als je de montagehandleiding wilt inzien: http://www.tech-accessoires.renault.com/...
Bij referentie 8201663947 invoeren.

.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia DOKKER of stel zelf een nieuwe vraag.