Daihatsu Charade: Bonk linkerwiel, stottert, en stuurt niet recht!

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Ik heb vandaag een tweedehands Charade 1.0 TS K9 bouwjaar 1993 en 166000km op de teller gekocht voor €400, en natuurlijk mankeren er een paar dingen aan:

Als ik naar links of naar rechts ver in stuur, komt er bij het linker voorwiel een paar keer een soort bonk vandaan (net alsof je metaal uitdeukt ofzo) heel apart, wie weet wat dit kan zijn? Ik dacht zelf eerst aan homokineten, maar de vrouw van wie ik de auto kocht vertelde dat haar broer veel verstand van auto's heeft en recent de homokineten heeft vervangen (als ik het moet geloven)
Dus hebben jullie misschien enige idee wat het zou kunnen zijn?
Dan het volgende, als ik het stuur iets naar rechts houd dan rijd de auto vooruit! Dus als ik het stuur juist rechts hou, dan rijd de auto iets naar links. Dus hoe komt dit? Wat moet daaraan gebeuren? Ik dacht misschien de oorzaak al gevonden te hebben, want heb even alle banden bekeken, en ten eerste hebben ze allemaal een ander merk (nog niet zo'n hele grote ramp) maar tot mijn verbazing hadden ze ook allemaal andere maten! De een begon met 145, en de ander met 135 en de een eindigde met T en de ander met R. Wel zijn de banden allemaal 13 inch, maar komt het misschien door de verschillende banden maten dat het stuur niet klopt?
Nou wil ik sowieso nieuwe banden bestellen, maar hoe kom ik er nou achter welke maat ik moet bestellen als de maten allemaal verschillen?

En nog iets, had de auto gestart en liep er even een rondje omheen, en toen viel mij op dat de uitlaat nogal trilt! Zal dit normaal zijn, of is de uitlaat dan niet goed vast bevestigd?
En het laatste, af en toe stottert de auto iets als ik teveel gas bijgeef, waar zou dit aan kunnen liggen?

Hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden, of in ieder geval een beetje op weg kunnen helpen.

Trouwens volgens mij heeft de auto ook weinig onderhoud gehad, dus ben van plan om de bougies te vervangen en de olie + filter te verversen, zou een van de problemen misschien ook hiermee opgelost zijn?

Charissa

Geplaatst door Charissa (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

trucker0werner (0) PRO, 15 jaar geleden

het eerste geluid kan van alles zijn controleer de voorterein overal op spelling
het tweede zou inderdaad aan de bandenmaat kunnen liggen
het gekke is dat je op een as beide kanten de zelfde maten moet hebben liggen (en lieft merk ook)
dus hoe hij een apk heeft gehad is mij de vraag

ik weet niet of dit een oud model is of een nieuwe model is
maar voor de oude is het 145 13 inch (hoogte bredte verhouding niet vermeld)
nieuwe model 145/80R13 of 155/80R13
r is tot 170km/h
en t is tot 190km/h
een load index van rond de 88 zou het kunnen zijn

een goede onderhoud en de problemen zouden wel verminderen
verder zou het kunnen zijn dat je de motor dan verzuipt (maar kan ook zijn dt de bougies op zijn)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.