Daihatsu Charade: Check engine lampje brand en auto stottert

Bouwjaar: 1991, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3

Goedenavond,

Ik heb afgelopen vrijdag een charade gekocht, en nu heb ik per ongeluk de tank leeg gereden, althans bijna leeg. Ik dacht namelijk dat er een reserve lampje op zat.
Sindsdien doet de auto soms moeilijk, hij valt wel eens uit en stottert soms. Dan is het net alsof hij geen benzine krijgt, dan kan ik op het gas duwen wat ik wil, maar er gebeurt niet veel.
Tegelijkertijd gaat dan het check-engine lampje branden. Ik kan niet vertellen of dit van te voren ook al was, want ik heb de tank aardig leeg gereden op de vrijdag zelf, toen ik hem net een aantal uur had. Ik heb deze met een bijna lege tank gekocht, dus nog niet veel ermee gereden. Op de weg naar huis, en ook tijdens de proefrit was er niks aan de hand. Nu gebeurt het af en toe.
Ik heb het idee dat het lampje brand als de choke ervan af gaat, maar dan stottert die vaak niet, wel ergens midden in een rit.
Ik heb gisteren de benzine filter ontlucht. Volgens mij kwam hier niet veel lucht uit, maar het lijkt nu minder te zijn met het stotteren en uitvallen.

Iemand enig idee hoe ik dit oplossen kan?

Bedankt,

Bob

bobje89

Geplaatst door bobje89 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Daihatsu Charade? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Misschien 2 dingen tegelijk? Als het lampje brandt dan kun je de foutcode bij de dealer laten uitlezen. Scheelt een hoop zoekwerk.
Door het leegrijden van de tank kan het benzinefilter vervuild/verstopt zijn. Kan de dealer gelijk vervangen.

Mausx (0), 14 jaar geleden

Inderdaad, vervuild benzine filter. daardoor krijgt de auto te weinig brandstof en gaat hij inhouden en daardoor gaat het lampje branden.

Filter vervangen en de computer resetten.

bobje89 (0), 14 jaar geleden

en de computer resetten, kan ik dat zelf?

gr

bob

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Bij dit bouwjaar even een accupool losmaken een een paar minuten wachten.
Gaat het lampje toch weer aan, dan is er nog een ander probleem.

bobje89 (0), 14 jaar geleden

nog iemand een goed idee waar ik het beste en goedkoopste zo'n brandstoffilter halen kan?

bobje89 (0), 14 jaar geleden

Ik heb de brandstoffilter vervangen en ontlucht. Nu is het alleen nog altijd niet verholpen. De auto blijft soms stotteren en dan gaat weer even het lampje aan. Moet ik hem dan nog eens ontluchten, of is er een andere manier voor? Want ik heb nu de bovenste schroef op het filter even los gehaald en de auto op contact gezet totdat daar de benzine uitkomt.
Zou het ook nog iets anders kunnen zijn waardoor die stottert? Het lijkt wel bijna alsof die eventjes dan op 3 cilinders rijdt, tenminste zo voelt dat aan bij de motor.
Iemand nog een goed idee wat het zou kunnen zijn?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Dan toch maar eens gaan laten uitlezen?

bobje89 (0), 14 jaar geleden

ja ben ik wel van plan, maar het brand niet continue....
Nu heb ik dit hele forum eens doorgekeken en het blijkt dat meerdere mensen dit probleem hebben. Deze oplossingen worden over het algemeen gegeven:
- Koelvloeistof niveau
- Gasklephuis schoonmaken
- Bobine vervangen
- Temperatuursensor nakijken

Vooral die laatste is vaak het probleem. Is deze te overbruggen? Anders doe ik dat gewoon want nu wordt die toch niet te warm dus voor een dagje uitproberen kan dat geen kwaad...

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

De oplossing is het defecte onderdeel vervangen/repareren. Alleen je weet niet welk onderdeel dat is.
Op de gok onderdelen vervangen gaat het heel duur maken, duurder dan een keertje uitlezen bij de dealer.

bobje89 (0), 14 jaar geleden

Klopt ja, ik zal zo snel mogelijk de fout laten uitlezen. Dit doe ik echter nog niet meteen, vanwege de sneeuwval en de dealer is wat verder weg vanuit hier...
Ik ben er nu wel achter gekomen dat het stotteren alleen gebeurt wanneer je veel gas geeft, of lang doortrekt in 1 versnelling. Dus eigenlijk wanneer de auto veel bezine gebruikt, ik ben vandaag al met al zo'n 50km gereden en heel rustig met amper gas geven en vroeg overschakelen, nergens problemen mee gehad, geen 1 keer dat het lampje brandt of dat die stottert. Om uit te proberen wel een keer wat onzuiniger gereden, en meteen problemen...

bobje89 (0), 14 jaar geleden

Hallo alweer...

De garage kon niks vinden. Nu heb ik via marktplaats een gasklephuis, bobine, lambda sonde en verdelerkap besteld. Deze omgezet en alles was weer in orde. Toen ben ik er aan het stuk zo'n 450 km mee gereden en helemaal nergens problemen mee. Alleen nu begint hij heel soms en heel even weer te stotteren en dan brand ook weer dat lampje een seconde. Wat zou dit dan nu kunnen zijn? Zal ik het gasklephuis eens eraf halen en helemaal schoonmaken, of dit ook bij de lambda sonde doen?
Ik ben nu een beetje radeloos wat te doen. Dacht ik dat het eindelijk over was...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Charade of stel zelf een nieuwe vraag.