Daihatsu Gran Move: grootlicht lampje brandt continu

Bouwjaar: 1999

Bij deze Granmove blijft het blauwe grootlicht lamppje op het dashboard gewoon branden. Als we de hendel van de lichtschakelaar wat naar ons toetrekken is deze uit. Vermoeden de schakelaar, maar gezien de kosten van 650 euro willen we graag wat ervaringstips.

Siem Bijman

Geplaatst door Siem Bijman PRO , lid sinds 22 jaar geleden

12 Reacties

sytze PRO, 17 jaar geleden

Functioneert/schakelt koplamp wel goed?

Siem Bijman PRO, 17 jaar geleden

Alles werkt verder goed. Als de auto op dimlicht staat is het grootlichtlampje wel uit. Bij stadslicht en ook als de stekker is losgehaald brandt het lampje wel weer.

sytze PRO, 17 jaar geleden

Heb je ook ff aan klant gevraagd hoe storing begonnen is, het lijkt een makkelijke storing, maar dat is het niet. Vraag is; Waardoor gaat het blauwe lampje normaal aan, de schakelaar of verderop in de schakeling. Ik neig naar de schakelaar, want daar zou met een slecht contact een lekstroompje kunnen onstaan die het lampje doet branden. Is het mogelijk dat er in de H4 PIT een doorverbinding bestaat van dimlicht naar grootlicht, van bv een stukje wolfram van de een is vast gesmolten op de ander? Of misschien een slechte massa, hoe fel brand het blauwe lampje? Is het een flauw of is ie echt aan? Of een relais naar z'n grootje?

Siem Bijman PRO, 17 jaar geleden

Sytze, als ik de hendel van de schakelaar in een bepaalde richting hou, is het lampje uit. Als ik hem dan weer los laat gaat hij soms flauw branden, maar even later toch weer feller. Vandaar dat ik aan een lekstroom in de schaKELAAR ZIT TE DENKEN.

sytze PRO, 17 jaar geleden

Ben ik helemaal met je eens, Siem. Is niet een goedkope oplossing. Heb trouwens zo'n ding in de voorraad staan, dus mag je zo ff om komen ruile om te testen, scheelt weer een heel eind. Hoor het wel. Ik denk toch dat dit het is....

sytze PRO, 17 jaar geleden

Wat ik ook nog voor je kan doen is kijken wat die van mij doet met de stekkers van de pitten af.

Siem Bijman PRO, 17 jaar geleden

Sytze, als wij de stekkers loshalen van de lampen, dan gaat het lampje uit. Als wij echter de grote witte stekker van de schakelaar loshalen, gaat het lampje juist heel fel branden. Dus als je tijd hebt morgen zou je dat voor ons kunnen checken?? Het zijn 2 schroefjes losmaken onder het stuur en dan kun je erbij.Als bij jou dan ook het blauwe grootlichtlampje gaat branden, moet het in de schakelaar zitten.Brand hij bij jouw auto niet, dan zit het in de bedrading of zekeringkast oid.

sytze PRO, 17 jaar geleden

Klopt als een zwerende vinger. Ga ik voor je doen. Let you know....

sytze PRO, 17 jaar geleden

Na wat onderling gebel denken we de storing te hebben. Volgens ons wordt het blauwe lampje aangestuurd door een niet brandend dimlicht. Lijkt ingewikkeld, maar is het niet. Lampje krijgt + zodra je licht schakelaar aan zet, op dim/groot stand. Als je dan de andere kant van lampje aan dimlicht(bij pit en met aangesloten stekker)hangt zal het lampje nooit branden als het dimlicht brand, 2 plussen immers. Zodra je schakelt naar grootlicht zal de aansluiting van dimlicht min worden, et voila het branden van het blauwe lampje is een feit! Heb je nu slecht contact op je dimlicht dan heb je ook slecht contact (lees spanningsverschil)voor je blauwe lampje, wat zal resulteren in een flauw brandend blauw lampje.
Ik ben overtuigd dat jullie probleem hier zit. Ben benieuwd!

Siem Bijman PRO, 17 jaar geleden

Bij Sytze zijn inruiler blijkt het lampje NIET te branden bij losgenomen stekker (van de schakelaar) Schema van een Grand Move hebben we niet, maar wel van een Cuore. Volgens dat schema is het blauwe grootlicht lampje gewoon aan een zijde aan massa gekoppeld en wordt dus bij sein en grootlicht gewoon 12 Volt op gezet. De schakelaar loskoppelen mag er dus geen 12V op dit lampje komen, maar doet dat wel. Klant is een weekje op vakantie en nadien gaan we op verder onderzoek uit. Denk nu aan een relais die het grootlicht aanstuurt. Wordt vervolgd, maar schakelaar is het na de hulp van Sytze in ieder geval niet en dat is in elk geval belangrijk om te weten.

sytze PRO, 17 jaar geleden

To be continued.......

check

Beste antwoord, geplaatst door Keung PRO, 17 jaar geleden

Controleer de grote grijze stekker naast of onder de bobine t.h.v. veerpoot op inwendige corrosie in de stekkerverbindingen.

Paar jaar terug was er een terugroepactie geweest, de gemodificeerde stekkers herken je aan een gemarkeerde stip op de stekker.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Daihatsu Gran Move of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!