Fiat Palio: dynamo zelf vervangen, waar moet ik om denken?

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1,6

Goedendag,

De auto maakte bij het starten een piepend geluid, wat na een stukje rijden vanzelf weg ging. Maar gisteren houd het geluid continu aan, als ik onder de motorkap kijk komt het geluid bij de dynamo weg.

ook blijkt de accu spontaan leeg te zijn terwijl ik er vorig jaar een nieuwe accu heb ingezet. Ik vermoed dat het de dynamo is, zeker weet ik het niet omdat ik morgen pas kan beschikken over een multimeter.

om maar alvast vooruit te lopen, wil ik bij de sloop een andere dynamo halen, ik weet dat het een risico is omdat deze ook flink versleten kunnen zijn, maar op dit ogenblik heb ik even niet de financiele voor een nieuwe of een herstelde dynamo.

is het een beetje te doen (met goed gereedschap en een zaterdag de tijd) voor een redelijk handig iemand een dynamo te vervangen? en is het handig om gelijk ook de vsnaar te vervangen?

graag hoor ik van jullie

Jelle

Flozo

Geplaatst door Flozo (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Palio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Frank3158 (0), 13 jaar geleden

Ik denk eerder dat de V-snaar doorslipt, dat zou betekenen dat de dynamo nog wel goed kan zijn.
Riem vervangen indien nodig, en op spanning brengen.

thei11316 (0), 13 jaar geleden

spanrol van de multieriem die de dynamo aandrijft kan ook de oorzaak zijn,dus de riem even loshalen en ook de spanrol controleren

jan5047 (0) PRO, 13 jaar geleden

en even meten hoeveel de dynamo laadt dus de voltmeterop de accu zal ongeveer 14,2 volt moeten zijn want inderdaad zoals frank al zei het piepen komt van de riem die de dynamo aandrijft
succes

Frank3158 (0), 13 jaar geleden

[quote=thei11316]spanrol van de multieriem die de dynamo aandrijft kan ook de oorzaak zijn,dus de riem even loshalen en ook de spanrol controleren[/quote]
Die spanrol kan ook piepen ja.
Maar het is net te toevallig dat de accu dan ook ineens niet meer op zou laden.

Ook dat het in het begin alleen bij koude start is, en na verloop van tijd steeds langer piept of de hele tijd is typisch voor een slippende riem.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Palio of stel zelf een nieuwe vraag.