Fiat Punto: Enkele vragen voor de Fiat specialisten.

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorinhoud (cc): 1200, Vermogen (kw): 60

Beste mensen,

Onlangs een verse Punto voor mijn vrouw gekocht; een redelijk aangeklede 1.2 8V uit begin 2005. De facelift versie van de 188 als ik het zo goed zeg.
Er zijn wat kleine dingetjes mee en het leek mij handig om dat in één topic te doen; uiteraard zal ik van elk probleem de oplossing hier melden.

Toen ik de auto kocht, liep hij niet lekker koud. Bougies vervangen (de derde zat er anderhalve slag in en scheef.....) en gezien ik een donorauto heb, de kabels en gelijk ook maar de bobines vervangen. Het probleem is nu weg.

Maar:
stationair loopt de motor wat "bokkig". Daar bedoel ik mee dat hij de indruk wekt op 3 cilinder te lopen; hij "slaat" een beetje. Echter; in de uitlaat klinkt hij prima en doen ze alle vier mee. Optrekken, belasting gaat prima. Injectoren had de vorige eigenaar laten vervangen en zijn nieuw. Met ook maar een paar toertjes meer is het weg.
De motor heeft 250.000km gedaan; zal ik mij zorgen gaan maken is mijn vraag?

Dan de volgende:
Ik heb dit bij meerdere Fiat's gemerkt; tijdens optrekken lijkt de motor dat in stapjes te doen......
Hoe moet ik dat nou omschrijven? Het is geen inhouden, maar het lijkt alsof je stapsgewijs steeds iets meer gas geeft.
Is het een Fiat kenmerk, danwel "kwaal"? Valt er iets aan te doen? Of ook; gewoon zo laten?
Warm is het een heel stuk minder of weg.

Laatste voor nu:
Net na de koude start, maakt de motor een laag fluit geluid. De vorige had dit ook maar dat was een stuk hoger; dat was de spanrol van de distributieriem. Het komt en gaat heel plotseling. Het is dermate laag dat ik nu niet direct aan de spanrol denk, temeer omdat de distributie ook pas vervangen is (staat erop.......maar is het zo weet ik niet en is de spanrol wel meegenomen? Gok het maar)
Dus; niet mijn eerste indruk, maar kan heel goed.
Maar zijn er dan nog andere zaken die bij deze motoren wel eens willen gaan fluiten? Ik denk aan iemand die nu zegt: "ja, je moet dat en dat kanaaltje even goed doorblazen, dat wil wel eens......." Voordat ik er een nieuwe set op ga zetten ;)

Dat is het zo'n beetje.........
Mocht iemand suggesties, ideeën of oplossingen zelfs hebben; heel graag en mijn dank is bijvoorbaat zeer groot!

Cees vd Velden

Geplaatst door Cees vd Velden (0) PRO , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 8 jaar geleden

Die spanrol is bekend voor fluiten. Kan vervangen worden door de riem los te zetten, riem moet er niet echt af als het nog een nieuwe is.

Cees vd Velden (0) PRO, 8 jaar geleden

Hartelijk bedankt Hendrik!

Vandaag ben ik er pas aan toe gekomen om die rol te vervangen en inderdaad; weg! Opgelost dus. Omdat het geluid anders was dan in de vorige, was het niet mijn eerste insteek, maar nu jij dat zo stelde; logisch om die even te doen en top dus.

Het in stapjes optrekken; ik heb mij laten vertellen dat dit een beetje de "karakteristiek" is en dat laat ik dus zo.

Het "slaan" van het luchtfilterhuis........tja, motortje loopt prima rond. Het huis is nogal lang en dus wel een hefboompje eigenlijk; een kleine trilling aan het blok, geeft op het huis al een slag van een meter bij wijze van spreke; ook dat laat ik zo. Loopt prima.

Dus; al mijn problemen zijn de wereld uit. Mijn dank aan Hendrik en problemcar!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.