Fiat Ducato: Fiat Ducato 2.3 JTD prrrrt geluid bij gasgeven, is dat normaal ?

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.3 JTD

Ik heb een technische vraag over de motor van onze Fiat Ducato 2.3 jtd 130 MultiJet, 96 kW bouwjaar 2008, 24000 km. Het betreft een camper Adria Compact SL.

Tijdens het rijden en wanneer de motor wat meer vermogen moet leveren hoor je steeds zo'n reutelend geluidje, telkens hoor je even prrrrt (moeilijk uit te leggen). Bij constante snelheid hoor je dit ook vaak om de paar seconden maar niet altijd. Als er een helling in de weg komt en hij staat op cruise control dan hoor je het ook wanneer de motor meer vermogen moet gaan leveren om op snelheid te blijven maar ook dan maar even.

Mijn concrete vraag is eigenlijk, wat gebeurt er op het moment dat je deze reutel hoort in de motorruimte. Wordt er extra diesel ingespoten door een pomp ofzoiets en is dit een normaal geluid bij het gas geven. Of moet ik hiermee terug naar de dealer voor nader onderzoek.

Bijvoorbaat dank voor de reacties.



Groeten Henny


[url=http://img707.imageshack.us/i/adriaavata...][img]http://img707.imageshack.us/img707/223/a...[/img][/url]

hennybouman

Geplaatst door hennybouman (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Ducato? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Chris en Pat (0) PRO, 14 jaar geleden

rij er eens mee naar de fiat dealer en bij voorkeur een Bedrijfswagen Fiat dealer. Ik weet dat er een type motor is wat onregelmatig kan lopen met de bijbehorende geluiden maar ik geloof dat dat de 2.2 is.

Gezien je een wagen van 2008 hebt is de kans op garantie dan wel coulance erg groot als er iets aan de hand is.

T.P. (0) PRO, 14 jaar geleden

Het kan zijn dat je inderdaad de inspuitdrukken hoort, maar het kan ook zijn dat het wordt veroorzaakt door de egr-klep die een klein beetje naar buiten lekt, en dan niet het aanstuurventieltje.
Maar het is zo van een afstandje moeilijk in te schatten wat je precies hoort: als ik op de pot zit hoor ik ook wel ns prrrrrt!

hennybouman (0), 14 jaar geleden

Stel dat het de inspuitdrukken zijn die ik hoor, is dat dan abnormaal of kan dat geen kwaad.

hennybouman (0), 14 jaar geleden

[quote=Chris en Pat]rij er eens mee naar de fiat dealer en bij voorkeur een Bedrijfswagen Fiat dealer. Ik weet dat er een type motor is wat onregelmatig kan lopen met de bijbehorende geluiden maar ik geloof dat dat de 2.2 is.

Gezien je een wagen van 2008 hebt is de kans op garantie dan wel coulance erg groot als er iets aan de hand is.[/quote]
Dat onregelmatig lopen wordt dat verholpen middels een software update of is het iets mechanisch. En, hij is inderdaad nog in de garantie tot augustus 2010.

T.P. (0) PRO, 14 jaar geleden

Als het de inpuitdrukken zijn die je hoort is dat redelijk normaal, je vraagt vermogen en dan is er hoge druk nodig, dan heb je minder of geen vermogen nodig en dat moet geregeld worden en die verschillen zijn hoorbaar. Kan geen kwaad.
Als het de egr-klep zou zijn is dit niet goed maar kan niet direct kwaad.
Het verhaal over de 2.2 is echter kompleet anders en staat hier helemaal los van.
Verstandig is idd wel dat je er even mee naar de dealer gaat mocht er nog garantie op zitten bij voorkeur eentje die veel ervaring heeft met de BEDRIJFSWAGENS van Fiat en niet eentje die er af en toe maar ns eentje binnen heeft.

Succes ermee

bert2002 (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik heb een paar keer gehad dat het aanstuur-ventiel van de EGR zo'n geluid maakt.

Zit onder de motorkap vlakbij het schutbord.

Misschien dat het geluid daar vandaan komt? Dit kun je wel makkelijk horen als dat het is.

hennybouman (0), 13 jaar geleden

Ok bedankt voor de antwoorden. We zijn net terug van vakantie en alles is blijven werken. Deze week laat ik er naar kijken. Helaas kun je er bij geen enkele Fiat bedrijfswagendealer zo mee langskomen, kan alleen maar op afspraak en dan liefst twee weken van tevoren afspreken.

hennybouman (0), 13 jaar geleden

[quote=bert2002]Ik heb een paar keer gehad dat het aanstuur-ventiel van de EGR zo'n geluid maakt.

Zit onder de motorkap vlakbij het schutbord.

Misschien dat het geluid daar vandaan komt? Dit kun je wel makkelijk horen als dat het is.[/quote]
Is dat eenvoudig en snel te vervangen. Ik heb inderdaad het idee dat het zoiets is.

hennybouman (0), 13 jaar geleden

Ben bij een dealer geweest en het is de vervroeging van de verstuivers wat je hoort. Het is dus volkomen normaal. Maar aangezien onze vorige T5 diesel zo'n geluid niet maakte begon ik te twijfelen of dit wel ok was.

Opgelost dus.

hennybouman (0), 13 jaar geleden

Update:

Het geluidje bleek dus zeker niet normaal te zijn. De motor begon zopas te bokken dus maar weer naar een Fiat dealer. Wel een andere deze keer en deze constateerde dat het prrrt geluid de EGR klep was en dat deze moest worden vervangen. Het hoorde dus niet zoals de andere dealer vertelde. Gelukkig nog net voor de garantie om was.

Zo zie je maar weer, de ene dealer is de ander niet. En bert2002 had al de juiste diagnose gesteld maar ik ben door die eerste dealer op het verkeerde been gezet.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Ducato of stel zelf een nieuwe vraag.