Fiat Ulysse: problemen na vervangen motor

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: dhx 1905cc

Ik heb de versleten turbo diesel motor van een Fiat Ulysse bouwjaar 1998 type DHX, vervangen door een turbo diesel motor uit een Fiat Scudo bouwjaar 1997 type niet gekend.

Bij het contact aanzetten en laten draaien van de verwisselde Scudo motor verschijnt op het instrumentenpaneel nu een foutmelding van een kritieke fout waarbij een bezoek aan de garage gevraagd wordt. Deze foutmelding gaat niet weg.
De motor draait verder goed en rijdt zonder problemen.

Ik denk dat volgende omschrijving daar de oorzaak van is.

De inspuitpomp Bosch van de originele DHX motor heeft 3 snelkoppelingen voor elektrische aansluitingen: 1- die komt van een potentiometer op de gashendel, 2- de draad van de start/stop spoel en 3- een zwarte koppeling, heb ik geen idee, maar heeft 3 draden met een gemeten weerstandswaarde van 47 kOhm en 67kOhm.

De inspuitpomp Bosch van de Scudomotor die een ander model is, heeft slechts 1 elektrische snelkoppeling met een aansluiting voor een eindeloopkontakt (ipv de potmeter op de DHX) die op de gashendel staat en de draad naar de start/stop spoel.

Twee spoelen (of luchtkleppen) die op de turbo van de originele DHX motor waren aangesloten zijn afwezig op de Scudo motor en bijgevolg niet aangesloten.

Een meting op één van de injectoren op de DHX motor staat niet op de Scudo motor en is daarom ook niet aangesloten.

Het simpelste zou zijn de inspuitpomp en de injector te verzetten, maar gezien het grote verschil in kilometerstand lijkt het niet verstandig dat te doen.

Vermoedelijk zal de foutmelding weggaan met het geheugen te resetten, maar zal deze waarschijnlijk weer opkomen gezien de ontbrekende aansluitingen.

Kan de weerstandswaarde die gemist wordt gesimuleerd worden door externe weerstanden aan te sluiten? – normaal verandert de weerstandswaarde door de stijging van de motortemperatuur en kan de foutmelding opnieuw doen opkomen, of door een dynamische waarde op de pomp.

Uitleesapparatuur zou de foutmeldingen direct kunnen opgeven maar deze heb ik niet.

tegentjok

Geplaatst door tegentjok (55) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Ulysse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jeroenmonteyne (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik vreest toch dat je de brandstofpomp beter overbouwd.

tegentjok (55), 16 jaar geleden

Ik denk dat ik het storende lampje in het dashbord zal verwijderen en leren leven met de foutmeldingen.
De kmstand geeft me die optie.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Ulysse of stel zelf een nieuwe vraag.