Fiat Punto: Speling in waarschijnlijk stuurhuis

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2 16V

Dag mede forummers,

Ik heb sinds een dikke maand een hele fijne Punto via Marktplaats gekocht bij particulieren.
Deze auto is dezelfde dag voorzien van een verse APK. Testrit gedaan en alles uitvoerig nagelopen. Niks aan de hand.

Nu is het volgende probleem ontstaan: Omdat de weg naar mijn vriendin haar huis zeer slecht betegeld is (wegens spoedwerkzaamheden) is door het vele gehobbel een speling ontstaan. Het begon eerst heel erg licht maar werd steeds erger. Het is erg merkbaar als ik rechtuit over slecht klinkerwerk rijd. Als ik stuur over het slechte klinkerweggetje, is er niks aan de hand. Het is een soort loszittend kloppend geluid die niet erg voelbaar is, maar vervelend klinkt.

Nu heb ik gister de auto op de krik gezet en gevoelt of er in de kogels of spoorstangen een speling zit, tot mijn vervelende ontdekking kwam het geluid uit het stuurhuis. Wiel is ook lichtjes beweegbaar. Hoe is dat toch zo snel gegaan in een maandje tijd!?

Als ik het stuur heen en weer beweeg, merk ik ook het ''spelinkje'' in de rechtuitpositie naar links of rechts. Tevens maakt ie ook een licht krakend geluid dat na insturen vanuit rechtuitpostie weggaat.

Let wel: Ik heb geen problemen met de stuurbekrachtiging (*klopt het af*) zowel City- als normale bekrachtiging werken uitstekend.

De grote vraag: Wat kan het zijn, en stel: Het is het stuurhuis, is dit te repareren, of moet ik mij schrap zetten om een flinke duit neer te leggen. Ik ben redelijk handig en heb van mijn vorige auto (Cinquecento) zelf de koppakking vervangen. Is een stuurhuis ook makkelijk te verwisselen?

Hopelijk kunnen jullie mij helpen hiermee.

Groet Martijn

martijnthomas

Geplaatst door martijnthomas (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jan5047 (0) PRO, 11 jaar geleden

zet hem eens op een brug en laat dan iemand met het stuur zwabberen dan kun je exact de speling zien, stuurhuis is te verwisselen

martijnthomas (0), 11 jaar geleden

Oke. Mijn buurman heeft een smeerput, dat is ook mogelijk? Hoe zit het stuurhuis precies vast aan de stuurkolom?

jan5047 (0) PRO, 11 jaar geleden

dmv een kruiskoppeling vermoed ik. maar weet het niet zeker

martijnthomas (0), 11 jaar geleden

Het was niet het stuurhuis, maar speling in draagarm. Heb mijn auto toch maar naar de garage gebracht, want ik begin daar maar niet aan (Moet ook uitgelijnd worden e.d) Dank voor de antwoorden!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.