Ford Scorpio: Ford Scorpio loopt plots slecht. kleppen? Compressieverhouding?

Bouwjaar: 1997, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.3i DOHC

Auto van mijn vader.
Hij ging plots hevig trillen tijdens het rijden.
Lijkt dus op 3 cylinders te lopen.

Dit heeft hij 2 jaar terug ook gehad, destijds bobine en onstekingsmodule vervangen en het probleem was opgelost. Probleem is zowel op LPG als Benzine.

De garage heeft de compressie gemeten van de cylinders.
Van 1-2-3-4:
compressie 13.9 12.0 14.5 11.75

Volgens de garage betekent dit dat de cylinderkop nu kapot is, en dat, om het probleem te verhelpen, een nieuwe cylinderkop geplaatst moet worden. Hetgeen i.v.m. de kosten afgeraden werd. Mijn vader zou beter een nieuwe auto kunnen kopen.

Maar hoe zijn deze compressie waardes? Naar mijn idee zijn die toch niet zo heel verkeerd? Er is toch gewoon sprake van compressie bij waardes boven de 10?

Opvallend is dat de storing accuut is opgetreden. Tijdens het rijden, versprong er zomaar iets. De garage verklaarde dat het wel kan gebeuren dat plotsklaps een klepzitting wat verder doorscheurt, en dat zou het kunnen verklaren waarom de auto zonder problemen rijdt, en dan opeens accuut slecht gaat lopen. Echter dit klinkt wat vreemd in mijn ogen...

Kan het niet een probleem zijn, waar ik hier wel van lees, dat bijv. plots de distributieriem een paar tandjes is versprongen? Dan gaat het toch ook de mist in, de motor?
Of misschien een elektrische sensor die is uitgevallen, Bobine, ontstekingsmodule, BDP sensor?

De auto heeft ca. 190 duizend gereden op LPG, en de cylinderkop is gedeeltelijk (onderste gedeelte) vernieuwd bij ca. 40.000 in 1998.

Alvast dank voor tips!

maartena

Geplaatst door maartena (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Scorpio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Averdonk (0) PRO, 17 jaar geleden

Vermoedelijk 'n bobine en/of bedrading stuk. Komt vaker voor. Bedrading is heel zwak en breekbaar.
Compressie is/lijkt weinig mis mee.

Gr.

maartena (0), 17 jaar geleden

Bedankt, Averdonk.
Mede dankzij jouw reactie besloten de auto weg te halen bij de ford dealer die bovenstaand advies gaf, deze mensen hadden kennelijk geen zin in werk.
De auto is nu bij een andere ford dealer (zelfde concern!) die gelukkig wel enthousiast is om het probleem uit te zoeken.

Ik zal laten weten of het inderdaad weer de bobine of bedrading was!
Gr.
Maarten

maartena (0), 17 jaar geleden

Auto is weer klaar. Het was inderdaad de bobine die defect gegaan was, deze vervangen en de auto loopt weer perfect.

Dank
Maarten

P.S.
* Pluim voor de Ford dealer te Beverwijk die dit wilwillend en vakkundig heeft opgelost.
* Geen pluim voor de Ford dealer te Bloemendaal die geen blijk heeft gegeven van vakkennis, in ieder geval niet over dit specifieke model. Als u een Scorpio heeft, wellicht verstandig deze dealer te mijden.

Averdonk (0) PRO, 17 jaar geleden

Mooi zo.

Gr.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Scorpio of stel zelf een nieuwe vraag.