Ford Mondeo: Ratelend geluid bij warme motor (tijdens rijden)

Bouwjaar: 1999

Nadat de motor warm is, is een apart geluid waarneembaar. Het is een soort van 'ratelend' geluid, volgens de dealer misschien een gedeeltelijk versleten tandwieltje in de versnellingsbak. Al met al een zeer prijzige vervanging van de bak, alleen om een geluidje eruit te halen (als het probleem daar in zit). Volgens de dealer en een aantal andere personen kan het echter geen kwaad er verder mee te rijden.

Het geluid is vooral waarneembaar bij lage snelheden (15 t/m 30km/u), niet als ik het gas superstabiel houd. Zodra er gas bijgegeven wordt is het geluid licht waarneembaar, bij gas loslaten is het duidelijk hoorbaar als 'ratelend' en 'kcccccchhhh kcccccchhhhhh' geluid (sorry weet het niet beter te omschrijven).

Misschien dat een en andere te maken heeft met de nodige vervanging van de distributieriem, die moet bij 200.000 vervangen worden, auto heeft 180.000 op de teller. Maar bij vochtig weer is vanwege de riem een piepend geluid te horen (loopt evenredig met snelheid).

Als iemand een nadere indicatie van het probleem heeft en er eventueel een oplossing voor heeft, verdiend hij/zij een hoop dankbaarheid en de eeuwige roem :-)

MondeoWilco

Geplaatst door MondeoWilco (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

bassboy (0) PRO, 19 jaar geleden

hallo

Is dit een mondeo met een zetec-e benzinemotor?
In combinatie met een handgeschakelde(MT75)bak kunnen deze geluiden wel vaker voorkomen zelfs bij auto's met maar 30.000km op de teller!
ik heb daar nog nooit een reparatie van gemaakt!
Als het een motor met een zwarte-kleppendeksel is, een zetec-s dus dan moet deze distributie-riem om de 150.000km vervangen worden!En de kleppen moeten dan gecontroleerd c.q. gesteld worden!Het geluid wat jij omschrijft klinkt als de multiriem de distributieriem als die vervangen moet worden dan hoor je die klapperen bij wisselend gasgeven!als deze jankt rond de 2500t/min dan ligt hij te strak!

groeten
william

MondeoWilco (0), 19 jaar geleden

Het gaat om de 1,8TD, oftewel de enige dieseluitvoering van dat bouwjaar. Lekker slim van me om niet te vermelden.......

Inderdaad in combinatie met een handgeschakelde 5-bak.

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

Meestal maakt het riempje van de stuurpomp iets geluid, vervangen door originele is meestal de oplossing.


Ratelen is waarschijnlijk de versnellingsbak die geven wel vaker problemen bij ford diesels

MondeoWilco (0), 19 jaar geleden

Piepen van de riem (bij vochtig weer) is inmiddels opgelost. De bekende WD40 truc op spanrol die helemaal onderin zit, doet wonderen.

Het rateltje blijft er echter hardnekkig inzitten.

Als dat rateltje in de versnellingsbak zo'n bekend probleem is, wat is dan de oplossing en het bijbehorende prijskaartje?

jorkor185898 (0), 19 jaar geleden

het is ongeveer hetzelfde probleem in http://www.problemcar.nl/index.php?topic...

wat ze jou kunnen proberen is kijken wat voor olie er in je versn bak zit

heel vaak word er atf olie ( voor automaat ) in gedaan omdat deze dunner is en dus de auto beter schakelt als de motor koud is

ik heb er versn bakolie in gedaan ( 80W90 van texaco )
dit dempt het geluid al een heel stuk maar je moet de motor even laten draaien als ie koud is ( zo`n 30 seconden )
daarna schakelt ie nog wel wat stroef maar na een paar kilometer merk je er niks van

MondeoWilco (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor je reaktie. Ik moet van de week toch nog langs de garage voor een busje verf. Ik zal dan gelijk eens informeren of zij weten welke olie er momenteel in zit.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.