Ford Galaxy: schudden / trillen van de auto bij 75/80 km/h

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorinhoud (cc): 2300

Bij mijn Ford Galaxy 2006, merkt ik sinds een paar maanden wat trillingen in de voorwielen/aandrijving als ik bij de 80 km/h rijd. Ik ben twee keer naar de garage geweest en die vinden/voelen niets. Ook ‘balancering’ gedaan, maar het probleem blijft. Het lijk ook dat alleen na een paar kilometers, het probleem ontstaat en daarvoor kan het zijn dat als de garage alleen 2/3 km rijdt, dan voelen ze niets. Zelf had ik de auto (voorwiel bij voorwiel) op krik gezet en dan de motor laten draaien met de wiel (een per een, en zonder band!) te horen. Op bepaald snelheden, kwam flink wat lawaai en trilling van de wiel(en). De garage zeg dat het normaal is als jij dat doet want de aandrijving gaat anders reageren dat als jij op beide wielen druk oefent. Zelf hebben zij beide wielen opgetild (op de brug) en laten draaien (zonder banden) en dan zeggen ze dat alles normaal was (geen trilling e.z.v.). Maar het trilling blijft/komt terug als ik rijd op de wegen. Wat is dan het mogelijke probleem? Kan het gevaarlijk zijn? Bedankt voor de hulp.

FD_Galaxy

Geplaatst door FD_Galaxy (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Galaxy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Hans4040 (305) PRO, 5 jaar geleden

Zijn de banden gecontroleerd op hoogteslag (onrond)..?
Dan kan je zelf door een wiel op te krikken en laten draaien en dan kijken of er een hoogteverschil zichtbaar is.

FD_Galaxy (0), 5 jaar geleden

Bedankt Hans voor jou snel antwoord. Feitelijk ik had het probleem al in december 2017, en ging naar de garage. Zelf hebben ze dan de voorwielen gebalanceerd, dan weer naar huis en de auto amper gebruikt in de wintertijd (ik rij zelf dan met een Ford Fiesta met winterbanden).
Toen twee week geleden opnieuw met de Galaxy op de weg ging, merkten wij meteen dan het probleem niet opgelost was. Ik heb dan beide voorwielen getild (een op de beurt!), en dan de motor laten draaien. Dan kon ik de banden controleren zoals U hier het meld. Niets gezien, en dan met het motor wat sneller laten draaien, hoorde ik flink wat kabaal in de voorwielen. Meteen denken aan de lagers, en dan meteen weer naar de garage. Tussentijd hebben zij de auto weer gecontroleerd en kwamen zij met de opmerking dat de lagers correct werken. Niets verder te merken. Het probleem is dat als ik rijd, het probleem kom na enige km's rijden en niet meteen. Voor U info, ik heb tussendoor besloten op alle vier banden te vervangen (ze zijn niet versleten maar bijna aan het einde, 1,6 mm van de merk'ing).

FD_Galaxy (0), 5 jaar geleden

En ik zal zeker melden of het probleem over of niet is, na de banden wisseling. En nu ook in het weekend rijden met de Galaxy of te zien of het probleem nog steeds aanwezig is.

Heino4267 (215), 5 jaar geleden

.... en die proef van wielen laten draaien met de motor met de banden van de grond zegt weinig tot niets over de oorzaak en is gevaarlijk.

Hans4040 (305) PRO, 5 jaar geleden

[quote=Heino4267].... en die proef van wielen laten draaien met de motor met de banden van de grond zegt weinig tot niets over de oorzaak en is gevaarlijk.[/quote]

Daar is niets gevaarlijk aan...mits je de auto goed gezekerd hebt.(handrem aangetrokken, of blokken voor de achterwielen.)

FD_Galaxy (0), 5 jaar geleden

Beste Hans,
Dat heb ik gedaan, en dan ook met een voorwiel vast aan de grond terwijl de andere gelift is. Bovendien mijn zoon was aan de stuur met een voet vast aan de rempedaal. Door de differentieel, is dat mogelijk. Wel als U zegt, voorzichtig zijn.

oortje61 (20) PRO, 5 jaar geleden

Aandryfassen contr op speling lange as deze veroorzaak meestal een trilling ps als je gas geeft gaat nu dan harder trillen ik hoor het graag van je

FD_Galaxy (0), 5 jaar geleden

Hallo allemaal.
Het heeft wat langer geduurd maar eindelijk heb ik vier nieuwe banden laten monteren. Ik heb de auto net binnen en bovendien heb ik ook gevraagd om de vier oude banden te bewaren. Thuis, kon ik dan de banden zelf en beter inspecteren en 'guess what', de voorbanden werden echt versleten. Zeker op de linkse voorwiel, zag ik dat de band (alleen in het midden) echt tot de markering terecht kwam en niet overal. Ik denk nu dat toch dit het probleem was maar ik zal vandaag wat km rijden om de auto en nieuwe banden op de proef te stellen. Dan zal ik zeker zijn of dat het probleem was of het nog steeds aanwezig is. Dan zal ik verder uitzoeken bij de homokinetisch en of aandrijfas zoals hier vermeld is.
Ik ben toch echt verrast dat beide de garage (waar ik al twee keer ben geweest voor controle) en die andere die de APK heeft gedaan in januari, niets hebben gemerkt over de twee voorwielen/banden!

primera p11 (0), 5 jaar geleden

FD galaxy,

Als het weer optreed,spreken we dan over een trilling of het schudden van de auto?.
Het zijn namelijk twee verschillende dingen.
Trillen kun je vaak terug voeren op banden (onbalans) en schudden zit vaak in de aandrijving (assen/homokineten).
Schudden treed vaak alleen op bij optrekken of bij licht gasgeven,dan gaat men het vaak waarnemen.

FD_Galaxy (0), 5 jaar geleden

Bedankt aan iedereen en ook aan ProblemCar.
Zoals ik het zei 4 weken geleden, de banden wisseling heeft het probleem echt geholpen. Geen 'trilling' meer. Bovendien zijn de banden echt veel stiller op de snelweg (Vredestein All Seasons).
Ik had het niet echt geloven maar ben ik blij dat geen andere mankement op de Galaxy is.
Tot volgende keer, maar niet te snel!

Heino4267 (215), 5 jaar geleden

Hou dan je banden goed in de gaten: er moet een oorzaak zijn dat ze het trillen hebben veroorzaakt. In veel gevallen kan je dat al snel aan het slijtagepatroon zien. Bekende oorzaken zijn mankementen in de uitlijning en schokdempers/wielophanging.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Galaxy of stel zelf een nieuwe vraag.