Ford Mondeo: stotteren tijdens optrekken

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8 duratec

beste forummers.

Ik heb een tijd geleden dit probleem al een keer hier gepost, maar ik heb toen geen enkele reactie gekregen.
Inmiddels heeft de auto een grote beurt (120.000 km) gehad, maar het probleem is nog niet weg. Hierbij plaats ik dus nog een keer dit probleem in de hoop dat ik nu wel een paar tips/oplossingen krijg
De laatste tijd stottert de motor als ik vooral bij lagere toerentallen (tot ongeveer 2500 omw/min) gas geef. Het geeft niet in welke versnelling ik rij. Het gebeurt het meest als ik meer als halfgas geef bij lagere toeren, zoals tegenwoordig met "het nieuwe rijden". Als de motor koud is dan doet zich dit het meest voor en na verloop van tijd als de motor warm wordt is het steeds minder. Helemaal weg gaat het niet, maar als de motor echt goed warm is geeft ie bij gasgeven af en toe een hikje. Als de Snelheid eenmaal constant is draait de motor als een zonnetje en het brandstofverbruik is ook niet abnormaal. De dealer heeft bij de laatste wintercheck op mijn verzoek ook de computer uitgelezen, maar daar waren geen foutmeldingen te zien.
Heeft iemand misschien een idee waar ik het zoeken moet. Is dit misschien een ontstekings probleem of heeft het te maken met de brandstof toevoer?

Rob

haasrmc

Geplaatst door haasrmc (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Highway (120) PRO, 15 jaar geleden

Heeft de garage er niets aan gedaan? computer uitgelezen en klaar?

haasrmc (0), 15 jaar geleden

Computer is uitgelezen , geen storingen, en ze hebben alle filters, bougie's vervangen en alles ververst. Het probleem is dat als je bij de garage komt (+/- 15 km. rijden) de motor warm is wanneer je hem uitzet. Start je daarna de motor en je maakt een proefrit is het verschijnsel nagenoeg weg. Ik heb laatst op een engels Ford Mondeo forum gelezen over een soortgelijk probleem, en daar beweren ze dat het aan de ontstekingsspoel ( als ik het letterlijk vertaal) ligt. Maar dan zou de motor toch bij elk toerental moeten stotteren en niet alleen optrekken bij lage toerentallen? Of is de stroomsterkte voor de ontsteking ook toerentalafhankelijk?

Rob

Bakkertje (0), 15 jaar geleden

Hallo,
Ik heb het zelfde probleem met mijn mondeo uit 1996. Die is ook uitgelezen maar daar kwam ook niets uit. Dus als er een oplossing is wil ik die graag weten.

Alvast bedankt

Sander

dick@home (0) PRO, 15 jaar geleden

probeer toch maar een nieuwe bobine (ontstekingsspoel is id niet helemaal de juiste vertaling.)
dit komt id vaker voor het begint met stotteren en in houden bij vermogen vragen. later gaat hij konstand op 3 cil lopen pas op dit is zeer slecht tot dodelijk voor de katalisator. gr dick

Doktor (0) PRO, 15 jaar geleden

[quote=Bakkertje]Hallo,
Ik heb het zelfde probleem met mijn mondeo uit 1996. Die is ook uitgelezen maar daar kwam ook niets uit. Dus als er een oplossing is wil ik die graag weten.

Alvast bedankt

Sander[/quote]
andere motor, ander bouwjaar, ander probleem, lijkt mij beter om nieuw toppic te openen!

haasrmc (0), 15 jaar geleden

@Dick,
Ik heb inmiddels nieuwe bougiekabels besteld, en als ik ze erop heb zitten dan laat ik weten wat het resultaat is. Bougie's waren net nieuw, dus nu zijn de kabels aan de beurt. Mocht dat niet het gewenste resultaat geven dan ga ik verder naar de bobine zoals jij hebt voorgesteld. Een fris setje kabels kan tenslotte geen kwaad denk ik. Wordt vervolgd.

groeten,
Rob

haasrmc (0), 15 jaar geleden

PROBLEEM OPGELOST!

Bestse forumleden,

Ik heb de bougiekabels er inmiddels een tijdje op zitten, maar dat nam de klachten niet weg. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een bobine gehaald bij de Ford garage, en wat bleek......, toen ik de oude bobine eraf gehaald had, bleek er onder in het gegoten deel van het huis een tweetal scheuren te zitten. Dat is natuurlijk niet echt goed i.v.m. vocht.
De nieuwe bobine erop gezet en gestart, en voor mijn gevoel liep de auto stationair al mooier rond. Na een stukje rijden viel meteen al op dat de auto prachtig oppakte in elke versnelling en bij elk toerental.
Hij rijd weer als nieuw. Gaan volgende week op vakantie, en kan me nu al verheugen op de rit.
Dus voor andere Mondeo-rijders met vergelijkbare klachten, schroef de bobine los (4 x Torx-schroefje) en je kunt de onderkant inspecteren op scheurtjes.

Allemaal bedankt,
groeten,
Rob

CindyS (0), 15 jaar geleden

@ haasrmc,

Hier vrijwel hetzelfde probleem, ik heb sinds een goede 4 weken een Mondeo uit '95(1.8/16v) in bezit, de eerste weken reed hij als een zonnetje, nu sinds gisteren had ik het idee dat hij op 3 pitten liep, vandaag dus 4 nieuwe er ingezet(was ook wel nodig), maar nog steeds een "akelig" geluidje, het geluid lijkt wel op een 45km auto-tje, en vooral als ik optrek tot dat ik in de 4de versnelling zit, dan gaat het redelijk, maar hij is niet meer zo pittig met optrekken, ik zal morgen ook eens kijken voor een vervangende bobine, kan ik die bij elke willekeurige garage/groothandel halen?

Groeten Cindy.

haasrmc (0), 15 jaar geleden

@ CindyS

Ik ben net terug van 3 weken zuid-Frankrijk met een propvol geladen auto, en hij reed perfect met de nieuwe bobine. De bobine heb ik gehaald bij de officiele Ford-dealer a EUR 113,65 incl. BTW.
Ik heb ook uitgebreid gekeken op internet maar daar heb ik het nergens goedkoper kunnen vinden, en nu ben ik er zeker van dat ik een origineel onderdeel heb. Ach, en voor dat geld loopt ie weer jaren als een zonnetje, en voor dat geld gooi ik de auto nauwlijks twee keer vol met benzine.(dank u, overheid!!!)

groeten
Rob

UNIVERSEEL11698 (0) PRO, 15 jaar geleden

Klant van mij (model 2002) reed al 6 maanden met soms een schokkende motor.
Geen fouten opgeslagen en er was niet direct iets te vinden.
Kwam 3 weken geleden met motor die ineens op 2 cilinders liep.
Bobine vonkte overigens wel op alle 4 .
Toch bobine toen vervangen, liep weer op alle 4 cilinders en schokken (van vroeger) was ook weg.
Komt bij dit model dus vaker voor.

Wat CindyS betreft, jij hebt een ander type auto en het kan natuurlijk een bobine zijn
maar deze klachten kunnen ook veel andere oorzaken hebben.
Jij kan het beste even iemand (met ervaring) naar de motor laten kijken (luisteren)
Die hoort of ziet misschien al wat er aan de hand is.
Anders ga je misschien te veel (voor niets) vervangen.

Oiram

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.