Hyundai Atos: Dashboard en dim verlichting knipperen

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Ik heb sinds een goede week een Hyundai Atos automaat uit 2000 in mijn bezit. Tijdens het proefrijden leek alles in orde. Echter toen ik 's avonds weg reed met de verlichting aan, viel op dat de dim verlichting en het dashboard verlichting continue knippert. De multi riem piepte ook wat dus ik dacht dat deze over de dynamo heen slibte wat het knipperen veroorzaakte. Laad spanning was netjes 14,5 V zonder dippen.

afgelopen zaterdag heb ik de multiriem en de riem voor de stuurbekrachtiging vervangen. De riem piept niet meer maar de verlichting knippert nog wel.

Heeft iemand een idee waar het probleem zou kunnen zitten? Ik lees veel over massa problemen maar hoe moet ik dat controleren? wat opvalt is dat de verlichting van de radio niet geknipperd. En als de motor warm is en de automaat staat in de neutraal op parkeer stand dan knippert de verlichting bij stationair niet maar als ik gas geef gaat deze direct knipperen. Wanneer de motor uit staat knippert de verlichting ook niet.

Alvast bedankt voor de hulp.

Gr,

Richard

Krotenkoker

Geplaatst door Krotenkoker (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai Atos? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

limbra (570), 10 jaar geleden

Als het probleem door een slechte massa veroorzaakt zou worden denk ik eerder dat er meer gebruikers zouden knipperen / niet goed functioneren ,
Maar de massa punten kun je uiteraard wel controleren .

Massa punten controleren : Volg de min kabel vanaf de accu , 1 kabel zit op de carrosserie aangesloten en 1 kabel op het motorblok ,
De bevestiging van die massa kabels kun je los maken en reinigen (vuil en evt. roest/oxidatie verwijderen) en bij montage ff met wd40 inspuiten.

De laadspanning van 14,5 Volt is goed , maar wat meet je bij 2000 à 2500 TPM ?

Start de motor , sluit de multimeter aan op je accu en laat een 2de persoon ff gas geven (2000 tot 2500 tpm)
Hoe hoog is laad spanning nu ?

Herhaal bovenstaande met je dimlichten aan .

Heb het weleens meegemaakt dat de laadspanning te hoog is en dat daardoor de dimlichten gaan knipperen .

probleem zit dan in de dynamo .

succes .

kaleido 1 (1680) PRO, 10 jaar geleden

Grote kans dat de spanningsregelaar van de dynamo defect is , meet eens zoals limbra voorsteld.
Maar meet ook eens rechtstreeks op de B+ van de dynamo .

Krotenkoker (0), 10 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reacties.. Ik ga het volgende week even proberen. ik moet namelijk dit weekend werken in de nachtdienst.

ix55 (0) PRO, 10 jaar geleden

Ook reeds een identiek probleem gehad. Zeker een jaar zo rondgereden. Niet direkt een oplossing gevonden tot de alternator opeens kapot was. Na vervanging was het probleem ook definitief verdwenen. Daarom durf ik ook zeer sterk gokken op een defekte alternator.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Atos of stel zelf een nieuwe vraag.