Hyundai Atos: Kachelaanjager werkt niet op stand 1, kachelweerstand reeds verv

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine

Beste techneuten,
Sinds enige tijd doet de aanjager van mijn Atos Prime het niet meer op stand 1 (langzaamste stand). De standen 2 & 3 werken probleemloos. Vaak is dan de kachelweerstand defect maar deze heb ik al vervangen (visueel leek de oude ook niet kapot maar voor de zekerheid vervangen), echter zonder resultaat, nog steeds het probleem dat stand 1 niet werkt. Vervolgens de (draai)schakelaar vervangen en ook dit heeft helaas geen resultaat opgeleverd. Ik hoor verder geen rare bijgeluiden bij de aanjager / ventilator.

Iemand een idee ?

Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

Niek77

Geplaatst door Niek77 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai Atos? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

kaleido 1 (1715) PRO, 9 jaar geleden

Al eens gemeten , wat het voltage doet op de stekker van de fan motor , op stand 1 , misschien draaid de fan wel gewoon te zwaar.
Daarom , meten is weten , anders duur zweten.

ix55 (0) PRO, 9 jaar geleden

Ik zou idd beginnen met doormeten maar dan specifiek op een kabelbreuk tussen schakelaar en stekker kachelweerstand.

Niek77 (0), 9 jaar geleden

Bedankt voor de feedback tot nu toe. Ga maar eens naar de fan en bedrading kijken.

Niek77 (0), 9 jaar geleden

Ik heb de stekker inmiddels doorgemeten en bij stand 1 krijg ik geen spanning. Stand 2 & 3 geeft wel 12 volt. Nu heb ik de nieuwe kachelweerstand eens goed bekeken en het lijkt erop dat daar ook een breuk in zit. Dan zou de oplossing alsnog snel gevonden zijn (maar even ruilen). Klopt het dat als de weerstand kapot is er geen spanning staat op stand 1 ?

kaleido 1 (1715) PRO, 9 jaar geleden

Meet je ook een binnenkomend signaal op je weerstand , er komt voeding binnen 12v , en er gaat door de weerstand een lagere spanning uit.

ix55 (0) PRO, 9 jaar geleden

Op de schakelaar en op de weerstand moet je 12 volt hebben, dit op alle standen. Is er één stand (in Uw geval stand 1) waar je geen 12 volt hebt, zit er een kabelbreuk of slecht kontakt in een koppelstuk. Slecht kontakt komt al eens voor door inbranden.
Op de uitgaande pen aan de kachelweerstand heb je op stand 4 12 volt, op de andere standen is dit lager omdat de spanning door de weerstanden gaat.
[url=http://postimg.org/image/w49c0554f/][img]http://s3.postimg.org/w49c0554f/Screen_S...[/img][/url]

Niek77 (0), 9 jaar geleden

Bedankt voor de feedback. Een elektrisch schema is zeker hulpvol. Heb je wellicht ook een schema van Atos met 3 standen ventilatie. Heb maar 3 standen, geen airco.
Gr

ix55 (0) PRO, 9 jaar geleden

Neen, geen digitale gegevens van de Atos van 2000 (te oud). Het schema is van een 2002.
Of het nu een schakelaar met 3 of 4 standen is, het principe is hetzelfde. Gewoon een draad minder. De hoogste stand is steeds rechtstreeks 12 volt.

Niek77 (0), 9 jaar geleden

Oké, bedankt voor de hulp. Zal Eea eens doormeten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Atos of stel zelf een nieuwe vraag.