Kia CEE'D: Grommend geluid vanuit onderstel.

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 85

Allen,

Volgend probleem stelt zich bij onze Kia Cee'd 1.6 diesel uit eind 2009, facelift model van de vorige generatie, met nu 180.000km op de teller.
Eerste keer dat ratelend geluid opgemerkt werd was bij 150.000km.

Nu ; het geluid doet zich voor vanaf 40km/h en is best hoorbaar rond 70km/h tot 110km/h, blijft hoorbaar tot boven de 130km/h maar vanaf dan nemen de rolgeluiden en windgeruis de bovenhand.
Geluid is nu bijna constant aanwezig, dan weer minder, even volledig weg, dan terug. (5 sec aanwezig, even minder, 20 sec weg, dan terug). Geluid overstemt de radio.
Geluid lijkt niet sneller mee te gaan met de gereden snelheid (dus niet 2 x de snelheid = 2x snellere ratel) maar lijkt eerder toe te nemen in volume.

Begin ; begonnen bij 150.000km, wagen had rond deze periode net onderhoud gehad en was gekeurd bij de autokeuring. (toeval??) Geluid was toen veel minder aanwezig, minder goed hoorbaar. Met radio aan kon je het niet horen en trad bv 1 keer op bij een rit van 30km. Dit is geëvolueerd tot wat het nu is. Zo goed als constant aanwezig.

Geluid ; Moeilijk te omschrijven, doet nog het meeste denken aan een versleten wiellager. Iets grommends, slepends. Lijkt te komen vanuit het motorcompartiment of vanuit het rechtergedeelte ervan, omgeving van het rechtervoorwiel.

Wat merk ik ; Tijdens het rijden vanaf het begin voelde ik bij kort indraaien (parkeren, oprit) dat het lijkt alsof een wiel iets wringt, alsof het rechtervoorwiel teveel instuurt. (Banden slijten mooi gelijkmatig).
Nu, de laatste paar 1000km merk ik dat er een lichte trilling is aan de voeten wanneer het geluid zich manifesteert, enkel te merken bij blootsvoets rijden.

Gedane onderhoud ; eerste garagist is meegereden maar het geluid was veel te weinig aanwezig om een diagnose te kunnen stellen.
Later is een andere mecanieker meegereden en hij stelde voor om de veerschotels te vervangen, dit is gebeurd maar heeft het probleem niet verholpen.

Opmerkingen ; Bij links-rechts zwenken kan het geluid uitgelokt worden, maar niet zo erg als bv met een versleten wiellager.
Trap je de koppeling in of zet je de wagen in zijn vrij dan blijft het geluid evenveel of evenweinig aanwezig, geen invloed.

Garagist zegt me dat er niet veel kan gebeuren, maar had het graag opgelost gezien.
We zijn op deze manier op en af naar Spanje geweest en k moet zeggen dat het nu wel erg vervelend begint te worden.
Garagist had gemerkt dat bij het vervangen van de veershotels er een kleine speling op de rechter demper zat, en zou deze ook vervangen, kan dit een oplossing zijn ?

Alvast dank voor het meedenken,

Chivas!

Geplaatst door Chivas! , lid sinds 7 jaar geleden

3 Reacties

Siem Bijman PRO, 5 jaar geleden

Waarschijnlijk heeft je garage hier ook wel naar gekeken, maar is het geen bandenlawaai (cuppen)? Wat is er gedaan met de onderhoudsbeurt, want daar zou het mee te maken kunnen hebben.

tim 4 PRO, 5 jaar geleden

De ceed is idd erg gevoelig voor cuppen vooral bij de achterbanden! Misschien wielen gewisseld van achter naar voor bij de beurt. Welk merk band zit eronder?

M.v.g Tim

Chivas!, 5 jaar geleden

Onderhoudsbeurt was toen enkel een oliewissel met filter, niks bijzonder.
Voorbanden zijn in de periode dat het lawaai ontstond gewisseld en uitgelijnd en slijten mooi gelijkmatig af.
Bij toeval zijn 2 maand terug beide vooranden met een week verschil nog eens vervangen (grote vijzen in band als gevolg van een werfzone waar we daglijks doorheen moeten).
Lawaai komt zeker niet van de achterbanden.
Moet ergens iets met de ophanging zijn of een draaiend deel in verband met de ophanging ??

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Ceed of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!