Mazda Premacy: Automaat - Lock-up?

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2 liter, 96 kW

Hoi allemaal,


Wij hebben sinds ongeveer een half jaar een (particulier gekochte) Mazda Premacy, 2002, automaat (4 versn.), met 2 liter motor (type motor = G-FS). De auto wordt vooral door mijn vrouw gebruikt, maar ik heb er de laatste tijd ook een beetje in gereden en nu vraag ik me af of deze automaat wel een lock-up heeft (ik kan er nergens iets over vinden, maar zou toch wel moeten voor een 2002 model) en of die dan niet kapot is. Ik heb namelijk het gevoel dat de lock-up nooit 'inkomt'. Bij elke snelheid zakt het toerental direct als ik gas loslaat, bijvoorbeeld bij 100 kmh (constant, snelweg) maakt de motor 2500 toeren, laat ik gas los dan zakt het toerental direct naar ongeveer 2100/2200 toeren.

Mijn vragen nu:
- Heeft deze motor lockup, en zo ja, in welke versnellingen? Heeft er iemand gedetailleerde specs van deze motor/bak combinatie?
(ik denk dat de combinatie veel meer gebruikt is in de Mazda 626)
- Wanneer zou (in 4) de lock-up ongeveer in moeten komen?
- Als de lock-up het niet doet, wat kan er aan de hand zijn?

De auto wordt vooral gebruikt voor stadsverkeer, dus zo'n ramp is het niet, maar voor de langere afstand is het toch wel fijn dat de motor niet dom onnodig toeren zit te draaien...

hansilein

Geplaatst door hansilein (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda Premacy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

masterotto (0), 14 jaar geleden

er vanuitgaand dat de olie op peil is (gemeten bij warme en draaiende motor) en op tijd ververst, in de lockup heb je geen slip meer dit zou je kunnen testen door v.a 80 km pu iets gas te geven dan moet het toerental evenredig met de snelheid omhoog gaan zonder slip. als je daarna de rem aan tikt (dus gas er rustig op houden) moet hij uit de lockup gaan, dit is te merken aan toeren tal.

wat ook mogelijk is om even langs de dealer te rijden. zij kunnen de tester er aan hangen en zo kijken of hij alle versnellingen netjes neemt

ps als er een knopje op de pook zit is dit een lock dan gaat hij ook niet in de lockup maar dit moet zichbaar zijn met een lampje op het dachboard

hansilein (0), 14 jaar geleden

Probleem is niet de 'hold', die doet het normaal. Hij neemt ook gewoon alle versnellingen (1 t/m 4), dat is wel te merken en te zien aan de toerenteller. Ook het schakelen zelf gaat voorbeeldig, bijna onmerkbaar. Het probleem lijkt gewoon de lockup, bij elke snelheid en toerental houd ik slip. Vwb het te meten oliepeil, is dit de versnellingsbakolie of de gewone motorolie?

masterotto (0), 14 jaar geleden

je moet de olie van de automaat meten dit is een pijlstok met gele knop en zit dacht ik links achter bij de dynamo.
kijk ook even of de olie schoon is en rood van kleur is deze niet schoon of zwart moet hij vervangen worden.

hansilein (0), 14 jaar geleden

Dank je Masterotto. Olie gecontroleerd, is voldoende en schoon, dus dat lijkt OK. Ik denk dat ik toch eerst maar eens langs een Mazda dealer moet rijden om de computer uit te laten lezen. Dat kost me alle wereld niet en geeft me wellicht iets meer aanwijzingen. Zelf repareren is toch te moeilijk. Als er ergens een sensor fout is kunnen zij dat eenvoudig vervangen, en als de bak zelf (mechanisch) niet lekker is, dan moeten we maar verder zonder lock-up, dat beetje meerverbruik weegt niet op tegen een automaat-revisie of -vervanging.

masterotto (0), 14 jaar geleden

ok olie is goed, kan ook temparatuur sensor [E 32.00] en of solenoid
[E 89.00]zijn. maar dit wordt giswerk. het beste is idd even uit laten lezen. let wel dat niet alle dealers ook echt verstand hebben van automaten. die ervaring heb ik al. heb een chrysler gehad met een storing en volgens dealer, was een revisie nodig a 3500 euro. toch maar naar een ander,en gemaakt voor 60 euro. was bij autrans tilburg succes laat ff weten hoe het afloopt

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda Premacy of stel zelf een nieuwe vraag.