Mazda 626: Moeizaam terugschakelen bij koude motor/vers.bak

Bouwjaar: 1998, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0 16v

Mijn 626 schakeld soms slecht als de versnellingsbak nog koud is. Het probleem is eigenlijk alleen het terugschakelen naar de 1e versnelling bij stilstand. Het is net alsof je tegen een muur duwt: de versnelling wil er gewoon niet in. Koppeling in vrij even laten opkomen en/of even (5 sec) wachten en dan lukt het wel - als het dan wel lukt gaat hij ook soepel de versnelling in, zonder knarsen of weerstand.
Buitentemperatuur lijkt weinig uit te maken (gebeurd in zomer én winter even vaak). Het treedt slechts 1 op de 5-10 ritten op.

Koppeling is OK: pakt ook als het probleem optreed netjes halverwege. Ook hoor je geen geknars uit de versnellingsbak als je de versnelling er dan toch eindelijk in krijgt.

Vorig jaar de versnellingsbakolie laten verversen door volsynthetische 75w90 (zoals voorgeschreven). Hierna leek het probleem iets minder vaak voor te komen, maar echt veel heeft het niet geholpen.

Als de boel warm wordt (ca. 5km rijden) schakeld de bak als nieuw: supersoepel schakelen (als in boter ;)) en heel precies...

kasperht

Geplaatst door kasperht (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 626? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

kasperht (0), 17 jaar geleden

Niemand een idee?

Heeft iemand trouwens ervaring met Castrol TAF-X. Heeft de voorgeschreven viscositeit. En zou slecht schakelen bij koude motor moeten verbeteren....

Alternatief zou zijn een teflon-achtige toevoeging aan de versnellingsbak...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 626 of stel zelf een nieuwe vraag.