Mitsubishi Lancer: bijbouwen lpg-tank

Bouwjaar: 1998, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6

Hallo,
Mijn auto rijdt op lpg, er is een tank onder geplaatst met een inhoud van 30 liter. Om de actieradius te vergroten zou ik er graag een tank bij willen bouwen met meer inhoud.

De huidige tank hangt onder de auto, en is uitgerust met een interne gaspomp. Ik heb een tank liggen zonder pomp en wil deze in de kofferbak inbouwen. De vulleiding is geen probleem (gewoon een t-stuk tussen plaatsen).

Kan ik, door ook de afnameleiding aan te sluiten op de vulleiding ervoor zorgen dat de onderste tank door de bovenste gevuld word?

Groet,
Harry.

afschrijving?

Geplaatst door afschrijving? (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Lancer? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Bosso (0), 12 jaar geleden

Technisch kan het, daar niet van. Maar bij mijn weten is het verboden. Daar komt bij dat elke verbinding erbij een lekkage kan opleveren, dus ik zou het niet op die manier doen. Ik denk dat je beter op MP ofzo naar een grotere tank kan zoeken ter vervanging. Of als je toch met 2 tanks wil rijden, dan ook 2 vulnippels en een T-stuk met 2 standen schakelaar in de leiding naar voren.

LPG specialisten; laat u horen aub!

moderator (0) PRO, 12 jaar geleden

Verboden is het helemaal niet. Er worden wel vaker dubbele tanks gemonteerd zoals bv. in amerikanen. Beide tanks moeten apart te in te schakelen zijn voor de afname. Vullen mag met 1 nippel.

[quote=afschrijving?]Kan ik, door ook de afnameleiding aan te sluiten op de vulleiding ervoor zorgen dat de onderste tank door de bovenste gevuld word?[/quote]
Dat kan en mag dus niet. De 2e tank moet zelf dan ook een pomp hebben om de 1e tank volledig te kunnen vervangen als deze leeg is.

afschrijving? (0), 12 jaar geleden

Bij amerikanen worden inderdaad vaker meerdere lpg tanks ingebouwd (soms wel 5 met een totaal inhoud van meer dan 240 liter!), deze kunnen toch ook wel in serie worden gezet? (Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat men deze allemaal parralel inbouwd).

De vulleiding is voorzien van een terugslagklep zodat er via de vulleiding geen gas kan ontsnappen.
De afnameleiding is voorzien van een electrische afsluiter die dicht slaat bij een te grote afname (ongeluk of gaslek).

Zou ik dan in principe een tank in de kofferbak kunnen laten inbouwen die in de onderste tank zal overhevelen?

Punt (35) PRO, 12 jaar geleden

Overhevelen van hoog naar laag werkt maar waar moet je deze op aansluiten? Op de inlaat van de 2e tank met pomp gaat niet .Op de pompleiding ook niet want daarvan is de werkdruk te hoog !!! Succes met de oplossing .

afschrijving? (0), 12 jaar geleden

[quote=Punt]Overhevelen van hoog naar laag werkt maar waar moet je deze op aansluiten? Op de inlaat van de 2e tank met pomp gaat niet .Op de pompleiding ook niet want daarvan is de werkdruk te hoog !!! Succes met de oplossing .[/quote]
Op de vulleiding, Bij de vulnippel zit een afsluiter, die ervoor zorgt dat er geen gas naar buiten kan lopen. Bij het tanken is de electrische klep gesloten, zodat beide tanks gevuld worden. Tijdens het rijden zal het gas evenredig over hevelen via de vulleiding in de onderste tank.
(volgens mij is dit ook de enige manier om ervoor te zorgen dat de tankmeter het blijft doen, anders zou de meter pas in werking gaan wanneer er 1 tank helemaal leeg zou zijn).

afschrijving? (0), 11 jaar geleden

Gelukt!

Ik ben even langs de lpg inbouwer in Hoogeveen (Brouwer) geweest, prima zaak met een perfecte service.

Ze hebben even gekeken en mij precies verkocht wat ik nodig was.
Ik heb de extra tank in de kofferbak ingebouwd, ik heb een nieuwe buitenvuller geplaatst en met slangen en een t-stuk was het mogelijk bijde tanks te vullen. De afnamekant van de tank is aangesloten op de bestaande afnameleiding.

Gisteren even getankt met een totaal van 85 liter. (actieradius op lpg 850 km, op benzine 300 km, totaal 1150 km.)
Voor woon-werk, hoef ik nu slechts eens in de twee weken te tanken, voor vakantie kan ik in een keer doorrijden tot Ljubljana.

Allen bedankt voor het meedenken!!

Punt (35) PRO, 11 jaar geleden

Zit er in die tweede tank nu ook een pomp. ? Groeten.

afschrijving? (0), 11 jaar geleden

Bij Brouwer vertelde ze mij dat er helemaal geen pomp in zat, en dat het een hele normale tank was die ik gewoon aan kon sluiten.

Een tijdje geleden was ik bij een andere garage met deze tank. Daar zeiden ze dat er een pomp in de tank zat en dat ze deze niet aan konden sluiten, dit bleek niet zo te zijn.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Lancer of stel zelf een nieuwe vraag.